Het maken van een baby is meestal toch nét iets gezelliger dan het op de wereld zetten ervan. Iedere week deelt een moeder haar wel en wee van de bevalling. Deze week: Sesanne.
Lees verder onder de advertentie
Leeftijd: 31 Waar: In het ziekenhuis Hoeveel weken: Precies op de uitgerekende datum Kleur muisjes: Blauw Cijfer: 4 Van weeën tot persen: 22 uur
Wat ik nooit meer vergeet… “Is hoe ik me op dat hele bevallen had verkeken. Ik dacht namelijk altijd: dat doe ik wel even. Vrouwen doen dit al een eeuwigheid, gewoon hurkend zonder alle voorzieningen van tegenwoordig. Dan kan ik dat toch ook? Hoe moeilijk kan het zijn? Pijnbestrijding vond ik maar onzin, ik zou het gewoon op eigen kracht doen. Voorbereiden leek me nergens voor nodig, dus scande ik een paar dagen van tevoren nog snel een boek en dat was dat. Toen het eenmaal zover was, dacht ik dat ik doodging. In het ziekenhuis wist ik niet hoe snel ik voor de ruggenprik moest gaan.”
Lees verder onder de advertentie
Tijdens de weeën… “Wist ik niet waar ik het zoeken moest. Ik had zoveel pijn in mijn onderrug dat ik mijn rug maar tegen de aluminiumkruik bleef rollen… met allerlei zwarte strepen op de muur tot gevolg. Ondertussen vond ik dat mijn man wel iets moest eten, want het was wel duidelijk dat het even ging duren. Ik vond het, geen idee waarom, een goed idee dat hij spareribs zou bestellen die natúúrlijk een eeuwigheid op zich lieten wachten. Oh, en van de geur alleen al ging ik over mijn nek. Toch gingen we pas naar het ziekenhuis toen hij ze op had. Niet omdat hij daar op stond, maar ik, haha.”
Wat ik direct wil vergeten… “Is de hele 22 uur durende hel waar ik doorheen ging. Ik verplaatste me van het bed, naar de douche, via de skippybal naar de baarkruk en weer terug. Ik wist gewoon niet waar ik het zoeken moest. De weeënopwekkers vond ik heel naar zeker in combinatie met de ruggenprik. Ik belandde in een weeenstorm waar ik helemaal geen controle over had, omdat ik in mijn onderlijf niets voelde. Welke wee was nou echt? Ik raakte volledig in paniek.”
“Er was een babyboom gaande, dus in het ziekenhuis was het lopende band-werk. Twee uur na de bevalling zat ik alweer thuis: ingeknipt, gehecht en met een baby op schoot. Ik vond dat vrij traumatisch. Achteraf gezien vond ik het gevoel van falen het ergst. Waarom was het me niet gelukt?”
Het aantal scheldwoorden…”Was niet te tellen. Max is met het heel veel ‘kuts’ en ‘godvers’ ter wereld gekomen. Ik weet nog dat ik op een gegeven moment riep: ‘’Pak die vacuümpomp nou maar!’ omdat ik er zo graag vanaf wilde zijn. Het ziekenhuis was overvol en de gang lag vol met zwangere vrouwen. Ik lag te schreeuwen als een hysterische kip, dat was niet te missen. Nog mijn excuses aan de vrouwen die zich door mij kapot zijn geschrokken en dachten dat ze in de hel terecht zouden komen.”
Het viel me mee… “Hoe goed mijn man zich staande hield. Voor hem moet het vreselijk zijn geweest om me zo te zien. Hij mocht niet aan me zitten en kon niets goed doen. Ik zal zijn blik nooit vergeten toen ik werd ingeknipt en je een keiharde ‘pang’ van mijn huid hoorde.Hij moet zich machteloos hebben gevoeld. Ik was in paniek, maar hij bleef heel rustig en lief. Toen wist ik al zeker dat ‘ie het fantastisch zou doen als vader.”
Lees verder onder de advertentie
Wat ik had willen weten… “Is dat die placenta er ook nog uit moest. Dat weet je ergens wel, maar toch was ik op dat moment verbaasd. Ik dacht dat ik eindelijk klaar was, kwam er nog een kleine bevalling achteraan. Ik had ook wel gewild dat vriendinnen eerlijker waren geweest over hun eerste bevalling. Achteraf gezien vonden zij ‘m allemaal het pittigst, maar daar hadden we het tijdens de kraamvisite nooit over.”
Wat ik direct moest hebben… “Was rosbief, filet american en Chardonnay. Dat wist mijn moeder, dus bij thuiskomst vond ik die drie al in de koelkast. Zo lief!”
Pas achteraf… “Besefte ik dat het herstel best pittig was. Mijn borstvoeding kwam maar niet op gang, maar na de traumatische bevalling wilde ik me ‘niet weer laten kennen’. Ik bleef het eindeloos proberen, want ik wilde daar ook niet in falen. Achteraf gezien was dat een bizarre drang die vooral veel stress opleverde.”
Lees verder onder de advertentie
Na deze bevalling… “Volgden er nog twee kinderen. Bang voor de bevallingen was ik gek genoeg niet. Ergens vergat ik hoe pijnlijk het was en onthield ik dat het wel had gedaan. Toch mooi hoe je brein dat voor je regelt. De voorbereiding liet ook die keren weer te wensen over. In de auto naar het ziekenhuis keek ik nog snel een filmpje op YouTube, haha. De tweede en derde keer gingen gelukkig heel soepel: daar kwam ik zonder kleerscheuren vanaf. Die twee compenseren wel voor de eerste keer. En nu is het met drie wel mooi geweest. Dat weet ik heel zeker.”
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Drie leuke zonen, een huis aan de Loosdrechtse Plassen en allebei een goedlopende carrière: het leven van Kim Kötter en Jaap Reesema lijkt het perfecte plaatje. “Mensen zien alleen dat alles klopt, maar dat is omdat wij keihard werken.”
Als haar dochter model wil worden, denkt Malou een buitenkansje te hebben als een bekende van de tennisclub aanbiedt om voor een prikkie foto’s te maken. Maar wat aantreft in de ‘studio’ van ‘de fotograaf’ tart elke verwachting…
Het zou een magische vakantie op een Disney-cruiseschip op zee worden. Een cruise vol glitters, Mickey Mouse en zonsondergangen. Maar voor één gezin werd het een moment om nooit te vergeten. En niet om de reden die ze hadden gehoopt.
Ze had zo’n zin in haar welverdiende vakantie met haar gezin. Niet te ver weg, met de auto naar de camping in Frankrijk. Karlijn had alles tot in de puntjes voorbereid en iedereen was er klaar voor. De aankomst op hun vakantiebestemming verliep ietsje anders. Ze kregen ongewenst bezoek van een nest vliegende mieren.
Samen onder de dekens kruipen, de dag nabespreken en lekker dicht tegen elkaar aan in slaap vallen: jarenlang hét romantische ideaalbeeld van samenwonen. Maar uit recent onderzoek blijkt dat de realiteit voor veel stellen anders is. Sterker nog: apart slapen is helemaal geen taboe meer. En dat is misschien wel beter voor je nachtrust én […]