Mariette Middelbeek me-time
Beeld: Pixabay

Mariëtte vindt het echt een leuk concept hoor, me-time, maar ze is er gewoon niet zo goed in.

‘Maar kom je dan nog wel aan je hobby’s toe?’ vroeg iemand laatst aan me toen ik vertelde dat ik een boek of drie, vier per jaar schrijf, drie dagen per week werk als chef van Kek Mama en daarnaast links en rechts wat artikelen produceer voor diverse on- en offline magazines. En bovendien een enigszins gezellige vrouw voor mijn wederhelft probeer te zijn, en een leuke moeder voor het tweetal dat ik de afgelopen pak-m-beet twee jaar heb gebaard. Ik moest eerst even nadenken.
 

Hobby's

Hobby’s… In van die klasgenotenboekjes vulde ik vroeger altijd in ‘paardrijden en lezen’. Paardrijden doe ik al een jaar of vijftien niet meer, lezen sinds een jaar of anderhalf ook niet. Ik loop hopeloos achter met Netflix (het is tot nader order niet toegestaan om in mijn aanwezigheid over het nieuwe seizoen House of Cards te praten), als ik het afgelopen jaar twee boeken heb afgetikt is het veel en ik heb nog nooit zelf iets gehandwerkt voor mijn kinderen. Wat niet erg is, want ik blonk vroeger al niet uit in handvaardigheid en wat moeten ze met een gehaakte deken met gaten.
 

Me-time is een dingetje

Maar toch. Heb ik hobby’s? Mwah. Heb ik me-time? Weinig. Is dat erg? Nee. Want als ik al eens een dag heb dat ik niks hoef, voel ik me subiet nutteloos als ik niet toch even achter de computer kruip of op z’n minst wat in het huishouden doe. Het probleem met me-time is dat ik eigenlijk niet zo goed weet wat ik ermee moet. Maar dat lijkt vreemd te zijn, want me-time is een dingetje en je schijnt het te moeten willen.
 

Lees ook
15 dingen die ik echt niet begrijp aan mijn peuter >

 

Wat doe je dan?

Ik zag laatst zelfs een agenda waarin voorgedrukte me-time-dagen stonden. Best veel ook, zeker een dag per twee weken dat je maar één of twee dingen kon invullen en dat mochten - het stond er echt bij - dan alleen maar dingen zijn die je echt voor jezelf deed. Duplo’en met de kinderen gold niet en ik vermoed dat werkafspraken ook tegen de regels zijn.

Nu komt de agendapolitie vast niet controleren, maar toch vroeg ik me af: wat zou je dan op die dagen moeten doen? Naar de sauna, de spa, de bioscoop? De hele dag in bed liggen en taart eten? Marathon-facebooken? Winkelen? Sporten?

De twee keer per week die ik van mezelf moet hardlopen zou ik niet meteen onder me-time willen scharen. Ja, het is tijd puur voor en door mijzelf ingevuld, maar als me-time iets leuks moet zijn, valt mijn hijgende gehol er niet onder. Van winkelen word ik niet meteen gelukkig, uitslapen beschouw ik als tijdverdrijf dat na mijn pensionering ook nog wel bestaat. Van spa’s en sauna’s houd ik niet (die mensen bestaan ook) en onder het feit dat ik al enige tijd niet meer kan meepraten over films lijd ik niet noemenswaardig. Datzelfde geldt trouwens voor tv-programma’s.

Mijn social media-accounts zijn ernstig verwaarloosd en ik ben diegene die vier dagen na de juichende ‘jippie jee, hij is geboren’-post nog eens met een like aan komt zetten, als ik dat al red, maar ik word ’s nachts nooit badend in het zweet wakker bij het idee dat 95 procent van wat er in mijn Facebook timeline gebeurt langs me heen gaat. Kortom: ik mis niks.
 

Leuk concept

Maar toch. Ga ik over een jaar of wat gebukt onder een zware burn-out omdat ik te weinig tijd voor mezelf heb genomen? Omdat ik niet nu, in het spitsuur van mijn leven, een rustgevende hobby als yoga of klankschaal-meditatie heb opgepakt?

Waarschijnlijk niet. Ik vind het echt een leuk concept, me-time, maar ik ben er gewoon niet goed in. Zolang ik zo nu en dan uit eten ga met vriendinnen of mét wederhelft zónder kinderen, hoef ik niet elke dag in bad te dobberen, te mediteren of legpuzzels te maken. En vind ik het prima om na een werkdag of dag met de kinderen ’s avonds de laptop open te klappen en aan de tweede shift te beginnen. Waarschijnlijk ben ik erg raar of heb ik gewoon geen leven, maar gelukkig heb ik te weinig me-time om daar uitgebreid over na te denken.
 

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

tips-gewichtscoach-afvallen-niet

Door die schappen vol met pepernoten en kerstkransen ben je waarschijnlijk nog lang niet bezig met de nieuwjaarsvoornemens. Hoeft ook niet, maar mócht je je op 1 januari toch bedenken, dan heb je ongetwijfeld wat aan deze tips van gewichtscoach Mieke Kosters.

1. Leef niet volgens de regels van een ander


Je eetpatroon van de ene op andere dag omgooien? Echt. Niet. Doen. Dit houdt niemand vol. De kans dat je na een paar dagen weer in je oude patroon valt, is groot. Afvallen gaat in kleine stappen: luisteren naar je lichaam, eigen keuzes maken. Dus niet opeens gaan leven volgens de regels van een ander. Of dat nu Sonja Bakker, Fajah Lourens of Rens Kroes is. Blindelings anderen volgen, doe je alleen maar tijdelijk. Daar gelooft Mieke niet in: "Je moet in jouw huidige leven, met de dingen die jij lekker vindt en die bij jouw gezinssituatie passen, een manier zoeken om in balans te blijven", legt ze uit. "Je hebt simpelweg drie knoppen om aan te draaien: ‘meer bewegen', ‘minder eten' en ’snelheid van afvallen'. Zorg dat je deze drie factoren in een evenwicht brengt waarmee je tevreden afvalt, eet en beweegt. Dát werkt. En dan hoef je nooit apart te eten van je gezin en eet je nog steeds de dingen die jij lekker vindt."
 

Lees ook
5 steengoede afvaltips voor de laatste 5 kilo

 

 

2. Laat lekkere dingen niet altijd staan


Bijna elk dieet draait om wat je allemaal níet meer mag eten. Je start daardoor met een negatieve kijk op afvallen: jij moet weer streng zijn en afzien. Niet doen: regievol afvallen is veel leuker dan machteloos overeten. Draai je mindset om: Jij mag alles eten, je wilt het niet langer. Je kiest ervoor om slanker te worden (en te blijven). Als je zo redeneert, ben je zelf de baas over je eetgedrag en heb jij de regie. Er zijn geen verboden middelen, want als je geen chocola mag, wil je het juist. Dan ben je alleen maar bezig met al die lekkere dingen die aan jouw neus voorbijgaan en da's zonde. Je mag alles, je kiest zelf. Niet meer al het lekkers, wel het allerlekkerste. Dan val je af en eet je super lekker, ja, ook wijn en chocola.
 

 

3. Roep niet de hele dag 'arme ik'

'Alle slanke mensen kunnen altijd alles eten': arme ik. 'Zij vallen veel sneller af': arme ik. 'Oh, ik moet wéér streng zijn': arme ik. Stop met deze negatieve gedachten, want blijf je 'arme ik' roepen, dan zal het jou niet lukken om lange tijd op je gewicht te blijven: niemand kan een heel leven afzien. Dus stuur ‘arme ik’ de deur uit. Stop met vergelijken en kies het eetgedrag waar jij blij van wordt. Pak de regie. Jij bepaalt wat je in je mond stopt. Je hebt een keuze. 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

 

Editor's note: dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

BN'er-moeders op Instagram

Van lampionnen tot rockster: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Kleine beer

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

🍂🐻

Een bericht gedeeld door DOCHTER DRE (@roxeannehazes) op


Trots

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Je begrijpt zeker wel hoe trots ik ben 😉❤

Een bericht gedeeld door Noëlle (@noellesomogyi) op


Outfit of the day

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Mag ik ‘bijna weekend’ alvast droppen?! #duurtlang #kommaardoor #almostweekend #lotd #autumnlook

Een bericht gedeeld door Carolien Karthaus-Spoor (@carolienkarthaus_spoor) op


Die heeft trek

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Volgens mij heb ik lekker gekookt.....

Een bericht gedeeld door Nicolette Kluijver (@nicolettekluijver_) op


Lees ook
Dit plaatsten BN'er-moeders deze week op Instagram >


Moeders on tour


Minoes

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Georgina Verbaan (@gverbaan) op


Kleine rockster

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Gypsy King 🎶

Een bericht gedeeld door 𝑴𝒐𝒏𝒊𝑸𝒖𝒆 𝑵𝒐𝒆̈𝒍 (@moniquenoell) op


Sint Maarten

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sinte, Sinte Maarten De 🐄🐄 hebben staarten De 👭 hebben rokjes aan Daar komt Sinte Maarten aan

Een bericht gedeeld door Nicolette van Dam (@nicolettevandam1) op

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >