Portretten: katten moeders

Er zijn vrouwen die net zoveel van hun kat houden als van hun kind. Zo ook Laura (32), moeder van Nyna (3) en kitten Toby. Mocht er ooit brand uitbreken, dan zou Laura eerst Nyna redden, en daarna meteen Toby. Als haar twee kinderen maar veilig zijn. 

Alsof ze een kind heeft verloren. Zo voelt het voor Laura sinds kater Pepijn in januari overleed aan een beroerte. Dertien jaar was hij haar beste vriend. Het verdriet is groot en erover praten gaat nog altijd gepaard met tranen. Op het dressoir is een hoekje ingericht waar tussen zijn foto’s ook een lijstje met zijn snorharen prijkt. Pepijn is begraven in de achtertuin van haar ouders. Naast hem ligt Laura’s jeugdkat. Zo is het net een familiegraf voor de katten. Toch kijkt Laura heel nuchter tegen de dood van Pepijn aan: “Hij is weg en komt ook niet meer terug. In dat spirituele gedoe geloof ik niet.”

Een week na de begrafenis van Pepijn begon de gedachte aan een nieuw katertje al te kriebelen. Inmiddels heeft de eigenwijze Toby zijn intrek genomen bij Laura en haar dochtertje Nyna. Toby heeft niets te klagen. Hij speelt de hele dag, mag tijdens het eten aan tafel zitten, wordt geknuffeld tot hij een ons weegt en slaapt bij Laura op bed. Als hij moet plassen bijt hij gewoon even in haar neus en dan begeleidt ze hem in het holst van de nacht naar de kattenbak.

Een kat is een must voor Laura. Een leven zonder zou ze zich niet voor kunnen stellen. Voor Toby zou ze dan ook haar leven wagen. Mocht er ooit brand uitbreken, dan zou Laura eerst Nyna redden, en daarna meteen Toby. Als haar twee kinderen maar veilig zijn. Nyna heeft mazzel met Toby. Hij laat zich als een pop optillen en rondrijden in haar poppenwagentje. Hij vindt het allemaal heerlijk. Bovendien blijft het niet bij die ritjes. Toby mag dan wel niet alleen naar buiten, hij gaat wel mee op reis. Aan een tuigje wordt hij regelmatig mee de trein in genomen, voor een nachtje logeren bij de nieuwe vriend van Laura. Terwijl hij alsof het de normaalste zaak van de wereld is op haar schoot door het land reist, stoot heel treinreizend Nederland elkaar aan.

Bekijk alle portretten in Kek Mama 06-2015. 

BN'er-moeders op Instagram

Van afkoelen in het zwembad tot popcorn smokkelen: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Samen op tour


Handig, zo'n buik


Dat kan natuurlijk ook

 

Popcorn naar binnensmokkelen bij de filmhallen! #bioscoop #winnietbepooh #zohardgegierdvanhetlachensamen

Een bericht gedeeld door Bridget (@bridgetmaasland) op


Lievelingssnurk


Lief

 

My heart is perfect because you are inside...

Een bericht gedeeld door Nicolette Kluijver (@nicolettekluijver_) op


Even afkoelen

 

Normally I don’t sit in food.

Een bericht gedeeld door Chantal Janzen (@chantaljanzen.official) op


Dierenvriend


Lees ook
Dit plaatsten BN'er-moeders deze week op Instagram >

 

Ouders groeien ook

 

Werken & moederschap, niet altijd een makkelijke combinatie. Ik krijg vaak de vraag of ik me schuldig voel naar Scottie toe. Of jawel, de opmerking: waarom zou je werken, je hebt het financieel toch niet nodig? Ten eerste: waarom worden deze vragen altijd gedropt bij werkende vrouwen en vrijwel niet bij werkende mannen? Ten tweede: werken hoeft toch niet uitsluitend met geld te maken te hebben? Er zijn mensen die gewoon heel blij worden van wat ze doen. Die hebben het óók emotioneel nodig. Ambitie zit al van jongs af aan in mij. Ik móet werken. Ik wíl ondernemen. En ook wil ik altijd op mijn eigen benen kunnen staan. Dat geeft mij rust en de vrijheid mijn leven in te richten hoe ik dat wil. En dat verdwijnt bij mij niet ineens met de komst van een kleintje, al zoek ik dan natuurlijk ook naar een nieuwe balans om het allemaal zo goed mogelijk invulling te geven. Omdat ik óók genoeg tijd met haar wil hebben. Dus nee, me schuldig voelen over hoe ik het aanpak doe ik niet. Geloof ik kan je op tig manieren een goede moeder zijn, of je nu fulltime werkt, fulltime moeder bent of alles ertussenin. We proberen allemaal datgene te doen waarvan we denken dat het het beste is voor onze kindjes. En ik hoop op deze manier een voorbeeld voor mijn dochter te kunnen zijn. Vanmorgen las ik een gedicht van Joyce Maynard wat dat gevoel mooi omschreef: It's not only children who grow. Parents do too. As much as we watch to see what our children do with their lives, they are watching us to see what we do with ours. I can't tell my children to reach for the sun. All I can do is reach for it, myself. ☀️ #dusdat #ennuqualitytime #moederschap #succesvolondernemen #HappyLife365

Een bericht gedeeld door Kelly Weekers (@kelly_weekers) op


Stoer

 

♡ - voor @palavershop fotografie @annamariejanssen

Een bericht gedeeld door Romy Boomsma 🌿 (@romyboomsma) op


Ze kijkt wel blij

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Actrice Liza Sips bevallen van dochter Charlize

Liza Sips is bevallen van een dochter. 'Welkom lief, klein meisje. Intens gelukkig en onbeschrijfelijk trots op onze Charlize Helena Manheim', schrijft de actrice bij de allereerste babyfoto op social media.

Liza en haar vriend Ralph hebben al een zoontje. Jonah werd in april 2016 geboren.

 

 

Lees ook
9x bevallingsfoto's waar je stil van wordt >

 

Zwangerschapstest

In januari maakte Liza bekend dat ze opnieuw zwanger was. Ze deelde een foto op Instagram en maakte ook nog een video van hét moment dat ze een zwangerschapstest deed.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >