badpak
Beeld: 123RF

Lieve (31) is moeder van Jan (3) en Dries (1). Na een heftige scheiding heeft ze de liefde opnieuw gevonden in Rogier, met wie ze een latrelatie heeft. Voor Kek Mama schrijft ze over alles wat ze sindsdien doormaakt.

Als alle rolluiken dichtzijn, de passpiegel naar beneden is gehaald en de doos van het postorderbedrijf klaar staat, begin ik aan de – door mij meest gehate – klus ooit. Ik wil, of beter gezegd, moet een nieuw badpak.
 

'Ze vinden het oprecht leuk'

Al weken zeurt Jan dat hij wil zwemmen en nu hij op de basisschool zit, kan ik ook met Dries wel eens gaan peuterzwemmen. Mijn kinderen vinden dat oprecht leuk. Ik vind dat oprecht stom. Maar zoals elke moeder kan beamen: als je kinderen het leuk vinden, dan offer je jezelf op en ga je.

Hoewel ik voorheen uit principe gewoon in mijn bikini naar het zwembad ging, merk ik toch dat het niet echt praktisch is. Zeker nu Jan van elke glijbaan wil die er is en Dries niet echt een type is dat rustig in het pierenbadje poedelt, ben ik meer bezig met het controleren of er niks uithangt dan aan het ‘genieten’ van mijn kinderen.
 

'Wie gaat er nou een badpak kopen?'

Op internet bestelde ik daarom acht badpakken. Van sexy en met laag decolleté tot alles verhullend en corrigerend. Allemaal even mooi, maar ook allemaal aangetrokken door een model met maatje 36. Ik open de doos en lach stiekem om mezelf. Wie gaat er nou een badpak kopen, ik ben pas 31 jaar. Daar sport ik toch niet drie keer in de week voor?

Bij het eerste exemplaar voel ik me net mijn oma, dat bloemenprintje is in het echt toch niet zo leuk. Het tweede exemplaar maakt me bijna aan het huilen: naast mijn buikje zijn ook mijn borsten en billen weg gecorrigeerd. Exemplaar drie tot en met zeven kunnen ermee door, maar maken me niet echt blij en helaas geldt dat ook voor nummer acht. Hoewel die laatste wel het meest leuke ‘kan-er-mee-door’-exemplaar is.
 

'Mijn buik is een soort streepjescode'

Kritisch bekijk ik mijn lijf. Wat hebben die twee zwangerschappen eigenlijk veel ‘schade’ aangericht. Mijn buik is een soort streepjescode die in week 39 bij de eerste zwangerschap is ontstaan. Mijn borsten hangen en mijn spieren worden bedekt onder een laagje vet. Hoewel alles in verhouding is en ik alleen ontevreden ben over mijn buik, word ik niet echt blij van deze aanblik. Ik dim het licht een beetje en maak een paar foto’s.
 

'Staat je toch mooi, schat'

Rogier, die de foto’s beoordeelt, is helemaal niet zo zwartgallig als ik ben. ‘Staat je toch mooi, schat. Kijk hoe slank je hierin bent. Mooi ook die bordeauxrode kleur, staat goed.’ Zo’n positief oordeel had ik echt even nodig. Als ik drie dagen later met Dries ga peuterzwemmen en mijn badpak aantrek voel ik me al minder onzeker dan tijdens het pasmoment. Als ik alle andere moeders zie, is mijn onzekerheid weg.

Aan ons allemaal, stuk voor stuk, dik of dun, lang of klein, kun je zien dat we kinderen hebben gekregen. We zijn geen zestien meer, kunnen niet meer eten wat we willen en hebben allemaal last van bredere heupen en een buikje. Laten we trots zijn op dit lichaam en dragen waar we ons lekker in voelen. Voor nu is dat een badpak, maar in de zomer ga ik weer stralen in mijn bikini en denk ik gewoon: ‘There are three billion women who don’t look like supermodels, and only eight who do’.


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

tips-gewichtscoach-afvallen-niet

Door die schappen vol met pepernoten en kerstkransen ben je waarschijnlijk nog lang niet bezig met de nieuwjaarsvoornemens. Hoeft ook niet, maar mócht je je op 1 januari toch bedenken, dan heb je ongetwijfeld wat aan deze tips van gewichtscoach Mieke Kosters.

1. Leef niet volgens de regels van een ander


Je eetpatroon van de ene op andere dag omgooien? Echt. Niet. Doen. Dit houdt niemand vol. De kans dat je na een paar dagen weer in je oude patroon valt, is groot. Afvallen gaat in kleine stappen: luisteren naar je lichaam, eigen keuzes maken. Dus niet opeens gaan leven volgens de regels van een ander. Of dat nu Sonja Bakker, Fajah Lourens of Rens Kroes is. Blindelings anderen volgen, doe je alleen maar tijdelijk. Daar gelooft Mieke niet in: "Je moet in jouw huidige leven, met de dingen die jij lekker vindt en die bij jouw gezinssituatie passen, een manier zoeken om in balans te blijven", legt ze uit. "Je hebt simpelweg drie knoppen om aan te draaien: ‘meer bewegen', ‘minder eten' en ’snelheid van afvallen'. Zorg dat je deze drie factoren in een evenwicht brengt waarmee je tevreden afvalt, eet en beweegt. Dát werkt. En dan hoef je nooit apart te eten van je gezin en eet je nog steeds de dingen die jij lekker vindt."
 

Lees ook
5 steengoede afvaltips voor de laatste 5 kilo

 

 

2. Laat lekkere dingen niet altijd staan


Bijna elk dieet draait om wat je allemaal níet meer mag eten. Je start daardoor met een negatieve kijk op afvallen: jij moet weer streng zijn en afzien. Niet doen: regievol afvallen is veel leuker dan machteloos overeten. Draai je mindset om: Jij mag alles eten, je wilt het niet langer. Je kiest ervoor om slanker te worden (en te blijven). Als je zo redeneert, ben je zelf de baas over je eetgedrag en heb jij de regie. Er zijn geen verboden middelen, want als je geen chocola mag, wil je het juist. Dan ben je alleen maar bezig met al die lekkere dingen die aan jouw neus voorbijgaan en da's zonde. Je mag alles, je kiest zelf. Niet meer al het lekkers, wel het allerlekkerste. Dan val je af en eet je super lekker, ja, ook wijn en chocola.
 

 

3. Roep niet de hele dag 'arme ik'

'Alle slanke mensen kunnen altijd alles eten': arme ik. 'Zij vallen veel sneller af': arme ik. 'Oh, ik moet wéér streng zijn': arme ik. Stop met deze negatieve gedachten, want blijf je 'arme ik' roepen, dan zal het jou niet lukken om lange tijd op je gewicht te blijven: niemand kan een heel leven afzien. Dus stuur ‘arme ik’ de deur uit. Stop met vergelijken en kies het eetgedrag waar jij blij van wordt. Pak de regie. Jij bepaalt wat je in je mond stopt. Je hebt een keuze. 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

 

Editor's note: dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

BN'er-moeders op Instagram

Van lampionnen tot rockster: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Kleine beer

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

🍂🐻

Een bericht gedeeld door DOCHTER DRE (@roxeannehazes) op


Trots

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Je begrijpt zeker wel hoe trots ik ben 😉❤

Een bericht gedeeld door Noëlle (@noellesomogyi) op


Outfit of the day

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Mag ik ‘bijna weekend’ alvast droppen?! #duurtlang #kommaardoor #almostweekend #lotd #autumnlook

Een bericht gedeeld door Carolien Karthaus-Spoor (@carolienkarthaus_spoor) op


Die heeft trek

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Volgens mij heb ik lekker gekookt.....

Een bericht gedeeld door Nicolette Kluijver (@nicolettekluijver_) op


Lees ook
Dit plaatsten BN'er-moeders deze week op Instagram >


Moeders on tour


Minoes

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Georgina Verbaan (@gverbaan) op


Kleine rockster

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Gypsy King 🎶

Een bericht gedeeld door 𝑴𝒐𝒏𝒊𝑸𝒖𝒆 𝑵𝒐𝒆̈𝒍 (@moniquenoell) op


Sint Maarten

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sinte, Sinte Maarten De 🐄🐄 hebben staarten De 👭 hebben rokjes aan Daar komt Sinte Maarten aan

Een bericht gedeeld door Nicolette van Dam (@nicolettevandam1) op

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >