Waarom je je kind beter niet ‘slim’ kunt noemen, volgens experts

02.05.2024 08:00

In de drukte van de ochtendspits is het een race tegen de klok, en dan floepen er woorden uit als ’traag’ of ’treuzelaar’ naar je kroost. Klinkt herkenbaar? Nou, onderzoek toont aan dat deze labels meer impact hebben dan we denken.

Als je als kind regelmatig werd bestempeld als ‘sloom’, ‘slordig’ of ‘chaotisch’, kan dat label nog steeds aan je kleven als je volwassen bent. Het zet verwachtingen neer voor je gedrag en persoonlijkheid, aldus de experts. En die verwachtingen kunnen een flinke deuk geven aan je gevoel van eigenwaarde en zelfbeeld.

Lees ook – Emotionele geletterdheid: Zo reageer je op de emoties van je kind

Nadelig effect op kids

Maar let op, positieve labels kunnen net zo’n nadelig effect hebben op kinderen. Als we kinderen labelen op basis van hun prestaties, denk aan ‘slim’, koppelen we hun waarde als persoon eraan vast. Dat kan ervoor zorgen dat ze denken dat ze minder waardevol zijn als persoon wanneer hun prestaties minder zijn. Het idee dat herhaaldelijke lof het zelfvertrouwen vergroot, is een misvatting, volgens de onderzoekers. Een kind dat constant te horen krijgt dat het slim is omdat het goede cijfers haalt, kan juist faalangst ontwikkelen en zichzelf overvragen.

Hoe geef je dan het beste compliment? Koppel de complimenten aan het proces, niet aan het resultaat. Vooral in het onderwijs is dit belangrijk. Benadruk bijvoorbeeld hoe blij je bent met de inzet voor een opdracht van je kind, in plaats van alleen te focussen op het behaalde cijfer.

Wist je trouwens dat de achternaam van je kind invloed kan hebben op zijn schoolcijfers?

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.