In de drukte van de ochtendspits is het een race tegen de klok, en dan floepen er woorden uit als ’traag’ of ’treuzelaar’ naar je kroost. Klinkt herkenbaar? Nou, onderzoek toont aan dat deze labels meer impact hebben dan we denken.
Lees verder onder de advertentie
Als je als kind regelmatig werd bestempeld als ‘sloom’, ‘slordig’ of ‘chaotisch’, kan dat label nog steeds aan je kleven als je volwassen bent. Het zet verwachtingen neer voor je gedrag en persoonlijkheid, aldus de experts. En die verwachtingen kunnen een flinke deuk geven aan je gevoel van eigenwaarde en zelfbeeld.
Maar let op, positieve labels kunnen net zo’n nadelig effect hebben op kinderen. Als we kinderen labelen op basis van hun prestaties, denk aan ‘slim’, koppelen we hun waarde als persoon eraan vast. Dat kan ervoor zorgen dat ze denken dat ze minder waardevol zijn als persoon wanneer hun prestaties minder zijn. Het idee dat herhaaldelijke lof het zelfvertrouwen vergroot, is een misvatting, volgens de onderzoekers. Een kind dat constant te horen krijgt dat het slim is omdat het goede cijfers haalt, kan juist faalangst ontwikkelen en zichzelf overvragen.
Lees verder onder de advertentie
Hoe geef je dan het beste compliment? Koppel de complimenten aan het proces, niet aan het resultaat. Vooral in het onderwijs is dit belangrijk. Benadruk bijvoorbeeld hoe blij je bent met de inzet voor een opdracht van je kind, in plaats van alleen te focussen op het behaalde cijfer.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Als ouder probeer je alles zo goed mogelijk te doen voor je kind. Maar wat als je goede intenties onverwacht botsten met de – soms bijzondere – schoolregels? Isa ontdekte dit op de harde manier toen een onschuldige waterfles voor drama zorgde.
Anouk is trotse echtgenote van Erwin en mama van vier meiden: Aurélie (10), Emeline (8), Vieve (7) en Lilou (4). In hun levendige huishouden is het soms één en al chaos, maar liefde, gelach en spontane dansfeestjes voeren steevast de boventoon. Anouk deelt vol enthousiasme haar avonturen in het ouderschap.
Schoonmoeders: je kunt niet zonder ze, maar soms halen ze ook het bloed onder je nagels vandaan. Zeker als ze, met de beste bedoelingen, over je grenzen heen walsen. Maria kon haar ogen niet geloven toen haar baby na een dagje bij oma met gaatjes in haar oren thuiskwam.
Toen de dochter van Leah vijf werd, wist ze precies wat ze wilde: haar kinderfeestje vieren in een ballenbak. En dat werd een onvergetelijke verjaardag.
Laten we eerlijk zijn: niet iedereen loopt warm voor kerst. Waar de ene groep helemaal losgaat met kerstbomen, kerstmuziek en uitgebreide diners, zijn er ook sterrenbeelden die Kerstmis het liefst overslaan.
Wat als je tegelijkertijd zwanger blijkt te zijn met je schoonzus, maar hun kindje niet levensvatbaar blijkt te zijn? Geluk en verdriet gaan hand in hand, ervaarde Natascha aan den lijve.