In de drukte van de ochtendspits is het een race tegen de klok, en dan floepen er woorden uit als ’traag’ of ’treuzelaar’ naar je kroost. Klinkt herkenbaar? Nou, onderzoek toont aan dat deze labels meer impact hebben dan we denken.
Lees verder onder de advertentie
Als je als kind regelmatig werd bestempeld als ‘sloom’, ‘slordig’ of ‘chaotisch’, kan dat label nog steeds aan je kleven als je volwassen bent. Het zet verwachtingen neer voor je gedrag en persoonlijkheid, aldus de experts. En die verwachtingen kunnen een flinke deuk geven aan je gevoel van eigenwaarde en zelfbeeld.
Maar let op, positieve labels kunnen net zo’n nadelig effect hebben op kinderen. Als we kinderen labelen op basis van hun prestaties, denk aan ‘slim’, koppelen we hun waarde als persoon eraan vast. Dat kan ervoor zorgen dat ze denken dat ze minder waardevol zijn als persoon wanneer hun prestaties minder zijn. Het idee dat herhaaldelijke lof het zelfvertrouwen vergroot, is een misvatting, volgens de onderzoekers. Een kind dat constant te horen krijgt dat het slim is omdat het goede cijfers haalt, kan juist faalangst ontwikkelen en zichzelf overvragen.
Lees verder onder de advertentie
Hoe geef je dan het beste compliment? Koppel de complimenten aan het proces, niet aan het resultaat. Vooral in het onderwijs is dit belangrijk. Benadruk bijvoorbeeld hoe blij je bent met de inzet voor een opdracht van je kind, in plaats van alleen te focussen op het behaalde cijfer.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.