Zo kun je jouw gezin beschermen tegen cybercrime en AI
In een wereld waarin internet bizar snel verandert, is het soms nodig om je gezin te beschermen tegen cybercrime en de opkomst van AI. Je kent vast wel die appjes waarin je dochter vraagt om geld voor een nieuwe telefoon, terwijl je helemaal geen dochter hebt. Om jezelf en je kinderen voor te bereiden op dat soort doemscenario’s, is een gezinswachtwoord een heel goed idee.
Het idee van een gezinswachtwoord is om twijfel weg te nemen van soortgelijke cybercrime berichtjes. Stel je krijgt een appje van je kind waarin het vertelt dat hij of zij geld nodig heeft voor het een of ander en je trapt erin, dan kan je bankrekening zomaar helemaal leeggeplunderd zijn. Pas achteraf kom je erachter dat het je zoon of dochter helemaal niet was in dat appje, maar een criminele hacker.
Gezinswachtwoord voor een dubbelcheck
Dit soort situaties komen sinds de komst van internet, smartphones en online bankieren heel vaak voor. Gelukkig trapt lang niet iedereen hier in, maar soms lijkt het zó echt, dat je echt even aan jezelf begint te twijfelen. Daar komt het gezinswachtwoord om de hoek kijken. Wanneer je zo’n appje krijgt en je reageert, dan reageert degene aan de andere kant terug. Vraag om het wachtwoord, voor de zekerheid. Ontvang je het juiste wachtwoord, dan weet je zeker dat het je kind is.
Natuurlijk kun je nog meer doen: even bellen om te verifiëren bijvoorbeeld. Maar dan kan het zijn dat degene appt dat hij of zij echt niet kan bellen, bijvoorbeeld omdat het in gevaar is. Mocht dat je kind echt zijn, dan wil je natuurlijk wel snel actie ondernemen. Ook is het zo dat AI stemmen na kan maken. Dat heet voice cloning. Mocht je dan paniekerig door ‘je kind gebeld’ worden, dan is het slim om dat wachtwoord te vragen. Gewoon, voor de zekerheid en zodat je snel kunt handelen.
Misschien denk je: wij trappen hier toch niet in, dus zo’n gezinswachtwoord is nergens voor nodig. Toch bedenken criminelen dan wel weer een andere mogelijkheid om je geld af te troggelen. En met AI kan nu al heel veel. Bovendien is het een kleine moeite om met je kinderen een wachtwoord te bedenken.
Tips voor het bedenken van een gezinswachtwoord
Kies een gezinswachtwoord dat bij jullie past en dat iedereen goed kan onthouden, maar eentje die anderen niet kunnen raden of bedenken. Goed om hier eens een avondje voor te gaan zitten met de kinderen. Dan kun je meteen uitleggen waarom zoiets fijn is om te hebben, zowel voor de kinderen als voor jullie als ouders.
Ook is het goed om eens in de zoveel tijd het wachtwoord weer even te checken bij iedereen: weet iedereen het nog? Verder is het natuurlijk de bedoeling dat iedereen het gezinswachtwoord bij zich houdt en nooit deelt met anderen.
Wachtwoord voor jongere kinderen
Zo’n wachtwoord wordt ook veel gebruikt in gezinnen met jongere kinderen. In dat geval werkt het gezinswachtwoord ietsje anders. Dan is het namelijk een wachtwoord voor de kinderen om te vragen in een situatie die anders is. Iemand in de speeltuin zegt bijvoorbeeld tegen je kind dat jij diegene gebeld hebt en heeft gevraagd om je kind op te halen. Vertrouwt je kind het niet helemaal, dan kan hij of zij om het wachtwoord vragen. Weet diegene dat niet, dan weet je kind dat het niet mee moet gaan en zo snel mogelijk naar huis moet gaan.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.