
Elise: ‘We zwaaiden blij naar papa in de zee, niet wetende wat zich echt afspeelde’
Wat begon als een onschuldige stranddag, veranderde onverwachts in een moment van pure paniek voor Elise en haar gezin toen haar vriend de zee in ging.
Opvoedtrend gespot! FAFO parenting gaat viraal en draait om één simpel principe: kinderen leren het beste door zelf fouten te maken. Oftewel: “F**k Around and Find Out.” Klinkt grof, maar het idee erachter is best slim. Want waarom zou jij steeds waarschuwen als de harde realiteit dat ook prima kan?
FAFO staat voor “F**k Around and Find Out” en betekent zoiets als “ga maar proberen, dan zie je vanzelf wat er gebeurt.” Het is een opvoedstijl waarbij je als ouder niet steeds ingrijpt, maar je kind zelf laat ontdekken wat de gevolgen zijn van hun keuzes. In plaats van honderd keer te roepen “Niet rennen op sokken, je glijdt uit!” zeg je gewoon niks. En als ze dan onderuit gaan? Tja, dat is dan een leerzaam momentje.
Op TikTok en Instagram gaat deze methode viral. Ouders delen massaal video’s van hun kinderen die koppig hun zin doordrijven – en dan keihard op hun bek gaan. Een peuter die weigert een jas aan te trekken en vervolgens bibberend op straat staat? FAFO. Een kind dat denkt dat het prima zelf pindakaas op brood kan smeren en eindigt met een keuken vol vette handafdrukken? FAFO
De basis van FAFO parenting ligt in natuurlijke consequenties. Kinderen leren niet alleen sneller als ze dingen zelf ervaren, maar ze onthouden het ook beter. Onderzoek wijst uit dat kinderen die zelf mogen ontdekken en fouten mogen maken, zelfstandiger en veerkrachtiger worden. Bovendien kan het ouders een hoop frustratie besparen. Je hoeft niet continu te waarschuwen of eindeloos discussies te voeren over iets wat ze zelf ook prima kunnen ondervinden.
Psycholoog Dr. Becky Kennedy, beter bekend als “Dr. Becky” op social media, zegt dat kinderen leren door oorzaak en gevolg te ervaren. Dat betekent dat ze af en toe moeten struikelen – letterlijk en figuurlijk – om te begrijpen waarom bepaalde regels bestaan.
@amischiefmanaged FAFO = don't touch the stove. #toddlerlearning #fafo ♬ original sound – AMischiefManaged
FAFO betekent natuurlijk niet dat je je peuter maar moet laten spelen met stopcontacten “om het zelf te ontdekken.” Het gaat om veilige, beheersbare situaties waarin de gevolgen niet rampzalig zijn. Een nat pak? Prima. Een gebroken arm? Liever niet.
Ook als emoties in het spel zijn, is FAFO niet altijd de beste methode. Een kind dat iets zegt in boosheid en daar spijt van krijgt, heeft eerder behoefte aan een gesprek dan aan een harde les. En een puber die sociaal de mist in gaat, leert waarschijnlijk meer van ouderlijke steun dan van een “eigen schuld, dikke bult”-mentaliteit.
Ga voor me-time met Kek Mama Magazine!