Uit onderzoek blijkt dat schreeuwen naar een kind het brein kan veranderen. Schreeuwen kan zelfs blijvende schade aanrichten aan hun zelfvertrouwen en sociale ontwikkeling. Hoe zit dit en wat kan kwaad?
Lees verder onder de advertentie
Schelden of schreeuwen tegen kinderen kan hun hersenen beschadigen, zeggen wetenschappers. Vooral vijandige of vernederende opmerkingen laten diepe sporen achter in hoe een kind zichzelf en de wereld ziet, aldus The Guardian.
Lees verder onder de advertentie
Blijvende verandering in hersenen
Professor Eamon McCrory, psycholoog aan University College London, ontdekte met hersenscans dat verbaal geweld echt iets verandert in het brein. Kinderen die vaak worden uitgescholden, zien de wereld sneller als gevaarlijk en hebben later vaker moeite om vriendschappen op te bouwen.
Zelfs goedbedoelde grappen of onschuldige opmerkingen kunnen voor deze kinderen bedreigend aanvoelen. Sommige kinderen trekken zich daardoor terug, anderen reageren juist boos om zichzelf te beschermen. Volgens McCrory kunnen de gevolgen van verbaal geweld zelfs op volwassen leeftijd nog voelbaar zijn.
Een onderzoek uit 2023 laat zien dat 41% van de kinderen in het Verenigd Koninkrijk soms of vaak te maken krijgt met verbaal geweld. De Wereldgezondheidsorganisatie noemt emotioneel misbruik, zoals uitschelden, een ernstige vorm van kindermishandeling.
Volgens professor Peter Fonagy kan harde taal de ontwikkeling van een kinderbrein flink verstoren. “Kinderen hebben lieve, steunende woorden nodig om zelfvertrouwen op te bouwen”, zegt hij. Ook professor Andrea Danese, expert in kinderpsychiatrie, waarschuwt: “Woorden kunnen kinderen blijvende schade toebrengen.”
Lees verder onder de advertentie
Meer aandacht
De organisatie Words Matter wil dat er meer aandacht komt voor de gevaren van verbaal geweld. Oprichter Jessica Bondy roept ministers in Verenigd Koninkrijk op om actie te ondernemen: “Als we echt willen dat kinderen gezond opgroeien, moeten we stoppen met verbaal geweld. En erkennen dat het invloed heeft op de geestelijke gezondheid van kinderen.”
Lees verder onder de advertentie
Er is ook bewezen dat het belangrijk is dat kinderen zich vervelen. Dit is waarom.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).