Je hoort het steeds vaker: mensen die zichzelf “hondenmama” noemen en hun viervoeter behandelen alsof het hun eigen kind is. Snappen we best. Honden zijn lief, zacht, gezellig én ze dragen geen luiers die je moet verschonen. Maar betekent dit ook dat we massaal de kinderwens inruilen voor een golden retriever met een Instagramaccount?
Lees verder onder de advertentie
Onderzoekers van de Eötvös Loránd Universiteit in Hongarije hebben het uitgezocht. En spoiler: het zit anders dan je denkt.
Minder kinderen, méér honden
We krijgen wereldwijd minder kinderen, dat is geen nieuws. Maar het aantal honden groeit ondertussen als kool. Wat de gedachte opwekt: worden kinderen vervangen door honden? Is de ‘fur baby’ het nieuwe kind?
Maar professor Enikő Kubinyi, hoofdonderzoeker van de studie, weet hoe het echt zit. Wat blijkt? Het is niet zo simpel als een pup nemen in plaats van een baby. Wat de professor vond, is dat mensen die een hond hebben, het ouderschap zwaarder vinden en moederschap wat minder rooskleurig inzien en daardoor misschien ook minder kinderen krijgen. Ook kan je trouwe viervoeter negatieve invloed hebben op je relatie – zeg maar dag tegen spontane weekendjes weg en hallo tegen geruzie om wie er nu weer de hond moet uitlaten.
Nee, dus. De meeste mensen zien hun hond niet letterlijk als vervanging voor een baby. In feite hebben gezinnen met kinderen zelfs vaker een hond. Dus nee, we ruilen onze kroost niet in voor een labradoodle. Maar… waarom zijn er dan wél steeds meer mensen met honden, en minder met baby’s?
De échte reden
Volgens Kubinyi is het precies andersom: doordat we minder kinderen krijgen dn we steeds minder buren, familie en ‘het dorp’ om ons heen hebben, zoeken we die warmte en zorg ergens anders. Enter: de hond. Of de kat, natuurlijk.
We leven in een maatschappij die soms best eenzaam kan zijn. Iedereen is druk, niemand heeft tijd voor een kop thee of een potje janken op de bank. En laat een hond nou precies dzt geven wat je mist: onvoorwaardelijke aandacht, knuffels op bestelling en altijd blij als je thuiskomt (ook al was je maar vijf minuten weg).
Lees verder onder de advertentie
“De veranderende rol van hondenbezit suggereert dat mensen in westerse samenlevingen een aanzienlijk gebrek aan zorg en sociale steun ervaren – en ze proberen dit te compenseren, althans gedeeltelijk, met honden en waarschijnlijk ook katten”, aldus Kubinyi.
Dus… kinderen of honden?
Meestal dus allebei. Maar laten we eerlijk zijn: als je drie nachten per week wakker ligt van je dreumes en je daarna óók nog door de regen met de hond moet lopen, is het begrijpelijk dat je het allemaal wat veel vindt.
Wist je dat kinderen veel leren van een huisdier? Lees hier welke vaardigheden ze er allemaal van leren.
Het dochtertje van Famke had zo’n zin in het kinderfeestje op het strand van een van haar beste vriendinnetjes, maar het liep uit op veel pijn en verdriet. Het meisje bleek namelijk niet ingesmeerd te zijn en kwam vuurrood thuis. Ze was mega verbrand.
In de nieuwste aflevering van Het Waren Twee Fantastische Dagen op SBS6 doet Jaimie Vaes een boekje open. Ze vertelt openhartig over haar gewelddadige relatie met rapper Lil Kleine, aka Jorik.
Ruzie met je moeder: sommigen moeten er niet aan denken, voor anderen is het al jaren hun realiteit. Natasja en haar moeder kregen ruzie en sindsdien heeft haar moeder haar dochter niet eens kunnen zien opgroeien.
Ze spelen samen, twee meisjes van een jaar of zeven. Boven op de kinderkamer, urenlang zoet met knuffels, tekenspullen en fantasieën. Het lijkt een droom van een speelafspraak. Tot de avond valt en boven tafel komt wat ze daar echt deden.
In Spanje hebben kinderen maar liefst drie maanden zomervakantie. In Nederland is dat maar (“maar?”) zes weken. Is het tijd om in Nederland de zomervakantie ook te verlengen? We vroegen het jullie.