Hier gaat jullie vakantiegeld écht naartoe: ‘Op reis naar Achtertuinië’

Vakantiegeld Beeld: Canva
Heather Serry
Heather Serry
Leestijd: 3 minuten

Het is weer zover: de maand mei brengt behalve een hoop pollen ook het jaarlijkse vakantiegeld met zich mee. Een heerlijk extraatje waar miljoenen Nederlanders reikhalzend naar uitkijken. De één boekt alvast een glamping in Zuid-Frankrijk, de ander vraagt zich af of er na de zwemles en nieuwe kindersandalen überhaupt nog iets overblijft voor een ijsje op het strand. Herkenbaar?

Lees verder onder de advertentie

Volgens onderzoek van de VakantieDiscounter onder ruim 1.700 Nederlanders, laat het vakantiegeld een duidelijke tweedeling zien. Voor sommigen is het een luxe extraatje – voor anderen hét redmiddel om überhaupt even te ontsnappen aan de dagelijkse sleur.

Vakantie of vaste lasten?

Hoewel 85% van de Nederlanders het vakantiegeld deels aan vakantie besteedt, blijkt het in de praktijk vaker een kwestie van prioriteiten dan van plannen. Denk: nieuwe schoenen voor je zoon, een sportkamp in juli of eindelijk die lekkende wasmachine vervangen. Want ja, ook dat is vakantie: geen natte vloer bij elke wasbeurt.

Lees verder onder de advertentie

Voor een derde van de Nederlanders is vakantiegeld geen ‘leuk extraatje’, maar pure noodzaak om er überhaupt even tussenuit te kunnen.

Verschillen per gezin

Niet elk huishouden besteedt het vakantiegeld hetzelfde. Jongeren mikken op praktische investeringen zoals een laptop of rijbewijs. Alleenstaande ouders? Die maken eerst de rekensom: “Eerst zwemles en nieuwe schoenen voor m’n zoon, daarna kijken we wel of er iets overblijft”, aldus een moeder uit het onderzoek.

Lees verder onder de advertentie

Gezinnen verdelen het vaak tussen vakantie en kind-gerelateerde extra’s: zomerkleding, sportkamp of een dagje Efteling. En stellen zonder kinderen? Die hebben de koffers waarschijnlijk al gepakt. 90% van hen spendeert het vakantiegeld aan een vakantie.

Jullie antwoord

Wij vroegen jullie op social media waar het vakantiegeld naartoe gaat. Een greep uit de reacties:

E: “Op reis naar Achtertuinië”

S: “Fijn! Hier naar Balkonië, buurlanden toch?”

A: “Twee vakanties van geboekt (een week met kerst en twee weken in de zomer) en nog geld over. En nee, ik heb niet zoveel vakantiegeld, ik kan gewoon heel goed budget vakanties vinden.”

A: “Het is zo weinig dat het verdwijnt door rekeningen…”

S: “Hier geen vakantiegeld helaas. Nou ja, krijg het maandelijks dus verdwijnt op de grote hoop! Dat van manlief gaat naar de spaarrekening en gebruiken we als we op vakantie zijn.”

W: “Een keer naar de jumbo en dan is het weer op.”

A: “Een nieuwe baby uitzet kopen!”

J: “Eraf halen en sparen.”

M: “Een deel opzij en een deel gebruiken voor dagjes weg.”

Kortom: een groep zet het opzij om te sparen, een andere groep boekt er daadwerkelijk een vakantie mee. Ook veel mensen vinden het lang niet genoeg om een vakantie mee te boeken, terwijl een ander deel helemaal geen vakantiegeld krijgt.

Werk je parttime, dan ontvang je dit jaar minder vakantiegeld. Hoeveel dat is, lees je hier.

Lees verder onder de advertentie

Meest bekeken