Waterparels, ook wel bekend als Orbeez of water beads, zijn kleine, kleurrijke balletjes die water absorberen en in omvang toenemen. Hoewel ze populair zijn als sensorisch speelgoed, kunnen ze ook gevaarlijk zijn.
Lees verder onder de advertentie
Waterparels zijn gemaakt van superabsorberende polymeren die water opnemen en daardoor groeien van een paar millimeter tot wel 1,5 centimeter in diameter. Ze worden vaak gebruikt voor decoratieve doeleinden en als speelgoed vanwege hun aantrekkelijke kleuren en textuur.
Waterparels lijken dan ook het perfecte sensorische speelgoed: kleurrijk, glad en magisch groeiend in water. Maar achter die kleurrijke bolletjes schuilt gevaar. Steeds vaker belanden kinderen in het ziekenhuis door het inslikken van deze schijnbaar onschuldige parels.
Lees verder onder de advertentie
Al langere tijd is bekend dat waterparels verstikking kunnen veroorzaken, doordat ze opzwellen na het inslikken. Toch is dat niet het enige gevaar. Zo veranderde het leven van de 13 maanden oude Kipley Haugen, voorgoed na het per ongeluk inslikken van een waterparel.
Darmblokkade door waterparel
De oudere zus van Kipley speelde met waterparels, maar per ongeluk belandde er eentje in de mond van de dreumes. Uiteindelijk veroorzaakte dat een ernstige darmobstructie. Artsen ontdekten pas tijdens een spoedoperatie dat de parel in haar dunne darm was opgezwollen en een blokkade had veroorzaakt.
Lees verder onder de advertentie
Haar moeder, Ashley Haugen, was opgelucht na de operatie: “Iedereen dacht dat ze gewoon weer beter zou worden”, vertelde Haugen aan CBS News. Maar de nachtmerrie was nog lang niet voorbij.
In de weken na haar operatie vertoonde Kipley alarmerende neurologische symptomen. Ze had moeite met coördinatie, reageerde niet goed op prikkels en ontwikkelde uiteindelijk toxische hersenencefalopathie – een aandoening die kan optreden na blootstelling aan schadelijke chemicaliën. De oorzaak? Mogelijk chemische stoffen in de waterparels.
Haar moeder strijdt nu voor strengere waarschuwingslabels en pleit zelfs voor een totaalverbod op waterparels. “Het breekt mijn hart wat er met Kipley is gebeurd. Maar voor mij is het een troost om te weten dat onze pijn een doel heeft”, zegt Haugen.
Waarom zijn waterparels zo gevaarlijk?
De risico’s van waterparels gaan dus veel verder dan simpelweg een verstikkingsgevaar. Dit is waarom ze zo gevaarlijk zijn:
Explosieve groei in het lichaam Waterparels beginnen als piepkleine balletjes, vaak niet groter dan een zandkorrel. Maar eenmaal ingeslikt kunnen ze hun formaat met meer dan 100 keer vergroten, waardoor ze levensgevaarlijke blokkades in de darmen veroorzaken.
Verborgen chemische gevaren Sommige waterparels bevatten acrylamide, een bekende neurotoxine en kankerverwekkende stof. Blootstelling hieraan kan leiden tot ontwikkelings- en neurologische problemen bij kinderen.
Vertraagde symptomen In tegenstelling tot veel andere ingeslikte voorwerpen zwellen waterparels langzaam op. Hierdoor kunnen symptomen als buikpijn, braken, uitdroging en lusteloosheid pas dagen of zelfs weken later optreden, wat een snelle diagnose bemoeilijkt.
Niet alleen inslikken is een risico Waterparels zijn klein genoeg om in oren, neuzen en zelfs longen terecht te komen. Dit kan leiden tot gehoorverlies, infecties en ademhalingsproblemen.
Wat kunnen ouders doen?
Waterparels blijven natuurlijk gewoon erg leuk om mee te spelen, maar het risico is te groot om te negeren. Wil je ze toch in huis halen? Neem dan deze voorzorgsmaatregelen:
✔ Houd ze buiten bereik van kleine kinderen en huisdieren. Bewaar ze goed afgesloten. ✔ Laat kinderen er niet zonder toezicht mee spelen. Zelfs oudere kinderen kunnen per ongeluk een parel inslikken. ✔ Ruim ze direct op na gebruik om te voorkomen dat ze verspreid raken in huis. ✔ Wees je bewust van mogelijke gevolgen en symptomen en neem bij twijfel direct contact op met een arts.
Het dochtertje van Famke had zo’n zin in het kinderfeestje op het strand van een van haar beste vriendinnetjes, maar het liep uit op veel pijn en verdriet. Het meisje bleek namelijk niet ingesmeerd te zijn en kwam vuurrood thuis. Ze was mega verbrand.
In de nieuwste aflevering van Het Waren Twee Fantastische Dagen op SBS6 doet Jaimie Vaes een boekje open. Ze vertelt openhartig over haar gewelddadige relatie met rapper Lil Kleine, aka Jorik.
Ze spelen samen, twee meisjes van een jaar of zeven. Boven op de kinderkamer, urenlang zoet met knuffels, tekenspullen en fantasieën. Het lijkt een droom van een speelafspraak. Tot de avond valt en boven tafel komt wat ze daar echt deden.
Ruzie met je moeder: sommigen moeten er niet aan denken, voor anderen is het al jaren hun realiteit. Natasja en haar moeder kregen ruzie en sindsdien heeft haar moeder haar dochter niet eens kunnen zien opgroeien.
In Spanje hebben kinderen maar liefst drie maanden zomervakantie. In Nederland is dat maar (“maar?”) zes weken. Is het tijd om in Nederland de zomervakantie ook te verlengen? We vroegen het jullie.