
Yolanthe: ‘Hij stond daar, zijn kleine handje op de kist, tranen over zijn wangen’
Yolanthe Cabau woont met zoon Xess (9) in Los Angeles. In deze column deelt ze haar ervaringen als single moeder en carrièrevrouw.
Waterparels, ook wel bekend als Orbeez of water beads, zijn kleine, kleurrijke balletjes die water absorberen en in omvang toenemen. Hoewel ze populair zijn als sensorisch speelgoed, kunnen ze ook gevaarlijk zijn.
Waterparels zijn gemaakt van superabsorberende polymeren die water opnemen en daardoor groeien van een paar millimeter tot wel 1,5 centimeter in diameter. Ze worden vaak gebruikt voor decoratieve doeleinden en als speelgoed vanwege hun aantrekkelijke kleuren en textuur.
Waterparels lijken dan ook het perfecte sensorische speelgoed: kleurrijk, glad en magisch groeiend in water. Maar achter die kleurrijke bolletjes schuilt gevaar. Steeds vaker belanden kinderen in het ziekenhuis door het inslikken van deze schijnbaar onschuldige parels.
Al langere tijd is bekend dat waterparels verstikking kunnen veroorzaken, doordat ze opzwellen na het inslikken. Toch is dat niet het enige gevaar. Zo veranderde het leven van de 13 maanden oude Kipley Haugen, voorgoed na het per ongeluk inslikken van een waterparel.
De oudere zus van Kipley speelde met waterparels, maar per ongeluk belandde er eentje in de mond van de dreumes. Uiteindelijk veroorzaakte dat een ernstige darmobstructie. Artsen ontdekten pas tijdens een spoedoperatie dat de parel in haar dunne darm was opgezwollen en een blokkade had veroorzaakt.
Haar moeder, Ashley Haugen, was opgelucht na de operatie: “Iedereen dacht dat ze gewoon weer beter zou worden”, vertelde Haugen aan CBS News. Maar de nachtmerrie was nog lang niet voorbij.
In de weken na haar operatie vertoonde Kipley alarmerende neurologische symptomen. Ze had moeite met coördinatie, reageerde niet goed op prikkels en ontwikkelde uiteindelijk toxische hersenencefalopathie – een aandoening die kan optreden na blootstelling aan schadelijke chemicaliën. De oorzaak? Mogelijk chemische stoffen in de waterparels.
Haar moeder strijdt nu voor strengere waarschuwingslabels en pleit zelfs voor een totaalverbod op waterparels. “Het breekt mijn hart wat er met Kipley is gebeurd. Maar voor mij is het een troost om te weten dat onze pijn een doel heeft”, zegt Haugen.
De risico’s van waterparels gaan dus veel verder dan simpelweg een verstikkingsgevaar. Dit is waarom ze zo gevaarlijk zijn:
Waterparels blijven natuurlijk gewoon erg leuk om mee te spelen, maar het risico is te groot om te negeren. Wil je ze toch in huis halen? Neem dan deze voorzorgsmaatregelen:
✔ Houd ze buiten bereik van kleine kinderen en huisdieren. Bewaar ze goed afgesloten.
✔ Laat kinderen er niet zonder toezicht mee spelen. Zelfs oudere kinderen kunnen per ongeluk een parel inslikken.
✔ Ruim ze direct op na gebruik om te voorkomen dat ze verspreid raken in huis.
✔ Wees je bewust van mogelijke gevolgen en symptomen en neem bij twijfel direct contact op met een arts.
Ga voor me-time met Kek Mama Magazine!