Herken jij jezelf hierin? Dan ben je een hoogsensitieve moeder

14.03.2024 06:05

Zit jij ook weleens in de emotionele overdrive en denk je soms: ben ik nu gewoon een beetje gek? Geen paniek, je bent geen zeurpiet. Het zou zomaar kunnen dat je hoogsensitief bent.

Ongeveer één op de vijf mensen heeft namelijk een verhoogde gevoeligheid voor prikkels. Als moeder zijnde kan dat een behoorlijke uitdaging zijn. Herken jij jezelf in onderstaande punten, dan ben je (waarschijnlijk) een hoogsensitieve moeder.

Je kunt je baby niet laten huilen

Serieus, het lukt je gewoon niet. Je voelt het verdriet van je kleintje tot in je tenen en negeren is gewoon geen optie. Bovendien ben jij als geen ander in staat om te raden wat er aan de hand is. Zeker als jouw kleintje ook hoogsensitief blijkt te zijn (en die kans is groot, want het zit vaak in de genen), begrijp jij als geen ander wat er in dat koppie omgaat.

Me-time, please!

De tv staat altijd te schreeuwen (vooral tijdens de voetbalwedstrijd van manlief), speelgoed is overal verspreid, en ruik je nu de buurvrouw die aan het koken is? Geluiden, geuren en sensaties: alles komt tien keer zo hard binnen, en je raakt binnen no time overprikkeld. Dus, het is cruciaal dat je regelmatig een moment voor jezelf neemt. Een eigen plekje waar je je kunt terugtrekken, al is het vijf minuten in het kleinste kamertje (buiten het bereik van luiers, speelgoed en kinderhandjes), kan echt het verschil maken.

Gebroken nacht? Gebroken ziel

Slaaptekort? Jij transformeert zonder genade in een chagrijnige zombie. Niet bepaald gezellig, maar voor jou is slapen als het resetten van je overprikkeld brein. Gebroken nachten zijn voor jou funest – en laten we eerlijk zijn, ook voor je relatie is het een soort ‘survival of the fittest’.

Lees ook – Teveel last van prikkels: zo help je een hoogsensitief kind

Koffie werkt averechts

Voor de koffieliefhebbers onder de hoogsensitieve mama’s is er slecht nieuws; die heerlijke bakken troost kunnen beter in het koffiezetapparaat blijven. Na talloze gebroken nachten lijkt dat cafeïne-shot verleidelijk, maar uiteindelijk maakt het je alleen maar meer vermoeid (alsof je heilige slaap al niet genoeg uitdagingen heeft).

Je bent perfectionistisch

Perfectionisme is jouw middle name. Fouten maken? No way! Maar het moederschap, met zijn chaotische charme, brengt je soms uit balans. Vergeetachtigheid (hello mom brain!) hoort erbij, en het is ook een wijze les: de wereld draait door, zelfs als niet alles perfect verloopt.

Voorspelbaarheid is koningin

Een vast ritme is jouw heilige graal. Veranderingen en onvoorspelbaarheid zijn niet echt jouw ding. Sowieso voel je je opgejaagd als je veel moet doen in korte tijd. Kortom: gedurende het gros van de tropenjaren. Dus, een vast schema voor je baby is de sleutel tot een beetje rust in je HSP-huishouden.

Je bent zorgzaam

Zorgen voor anderen is jouw tweede natuur. Empathisch als je bent, vind je vreugde in het geluk van anderen. Het moederschap past je als een maatpak, maar onthoud: jezelf wegcijferen is geen duurzame strategie. Balans is de sleutel.

En creatief

En dus een kei in het verzinnen van nieuwe spelletjes, knutselen, hutten bouwen of andere avonturen (een kinderfeestje geven daarentegen is niet echt jouw ding, tenzij er maar twee of drie kinderen komen). Waarschijnlijk heb je ook een creatief beroep.

Lees ook – Is jouw kind hoogsensitief? Dan komen deze tips zeker van pas

En netjes

Je bent netjes. Je hebt veel oog voor detail en woont het liefst in een opgeruimd huis met een fijne, rustgevende ‘energie’. En laat dat nou een uitdaging zijn als je kleine kinderen hebt. Marie Kondo is jouw reddende engel.

Je bent snel verveeld

Dit geldt niet voor elke HSP’er, maar het kan zijn dat je behalve overprikkeld ook snel ónderprikkeld bent. In dat geval kan het moederschap jou precies de uitdaging bieden die je nodig hebt. Neem genoeg tijd voor jezelf, bewaak je grenzen en slaap regelmatig door, en je ontdekt dat je het heerlijk vindt om al die ballen in de lucht te houden. Sterker nog, misschien lonkt er wel een tweede kind.

In de extra dikke special van Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.