haaruitval-tijdens-zwangerschap

Ben je zwanger, borstel je ineens flinke plukken haar uit je hoofd. Vervelend natuurlijk, maar geen ramp. Wij vertellen je waarom.

Hormonen

Veel vrouwen krijgen een vollere haardos of verliezen juist plukken tijdens hun zwangerschap. Niet zo gek, want door de hormonen wordt van alles in je lijf - ook je haargroei - beïnvloed. Kort uitgelegd: in de natuurlijke cyclus is er sprake van een groei-, overgangs- en rustfase waarna het haar uitvalt. Als je zwanger bent, veranderen deze fasen en kun je dus of een vollere coupe, of een dunnere bos krijgen.

Article continues after the ad

 

Lees ook
Moeder (36) is trots op haar 'imperfecties' en grijze haren >

 

Gezond en gevarieerd eten

Vaak zorgen ook stress, spanning en oververmoeidheid voor haaruitval. Door genoeg rust te nemen en gezond en gevarieerd te eten, wordt het haarverlies beperkt. Eet bijvoorbeeld genoeg fruit, (vooral bessen, sinaasappels, meloen en appels) en groene bladgroenten (spinazie, sla en andijvie). Ook zuivel, kip, noten en vis hebben een positief effect op je haargroei.

Nog een tip: gebruik een zachte borstel en conditioner, zodat je niet met grof geweld door je haar hoeft te borstelen.

 

Wanneer naar de huisarts?

Krijg je kale plekken op je hoofdhuid? Dan is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts voor een bloedonderzoek. Hij of zij kan op die manier kijken of het haarverlies daadwerkelijk komt door je hormonen, of dat er iets anders aan de hand is. 

Bron: gezondheid.net

 

Meer Kek Mama? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg elke week het laatste nieuws, persoonlijke verhalen, fijne (uit)tips en grappige fotoseries in je mailbox >