Alles wat je moet weten over de menstruatiecup

27.07.2022 17:44

Kek Mama-columnist Patricia schreef laatst over het ‘opmerkelijke voorwerp’ dat ze in haar hotelbadkamer aantrof. Het bleek een menstruatiecup, voor velen hét alternatief voor tampons of maandverband. Maar hoe werkt die cup eigenlijk?

We praten je bij.

Hoe ziet een menstruatiecup eruit?

Je hebt ‘m vast weleens voorbij zien komen, de menstruatiecup. Zo niet: het is een vrij klein kuipje – meestal van medisch siliconen – met aan het uiteinde een soort staafje. Je hebt ze in verschillende merken, kleuren én maten. En dat laatste is belangrijk, want niet elke menstruatiecup is voor iedereen geschikt. Of je maat S, M, L of XL nodig hebt, hangt af van een aantal factoren. Zo speelt de heftigheid van je menstruatie mee, net als de hoogte van je baarmoedermond, je lichaamsbouw en de conditie van je bekkenbodemspieren. Ook is de ene menstruatiecup zachter dan de ander. Benieuwd welk exemplaar bij jou past? De quiz van Cupkiezer helpt je op weg.

Hoe breng je een menstruatiecup in?

We kunnen ons voorstellen dat je even schrikt bij het zien van een menstruatiecup, want: hoe breng je zo’n ding in vredesnaam in? Nou, oefening baart kunst. Er zijn verschillende vouwmethodes om de cup in te brengen, net wat je zelf prettig vindt. Het belangrijkste is dat je ‘m zo indrukt en opvouwt dat je na het inbrengen aan de rand geen deuken of vouwen meer voelt. Goed om te weten: je hoort een menstruatiecup niet te voelen tijdens het dragen. Je kunt een cup tot twaalf uur lang laten zitten en maakt hem – afhankelijk van hoeveel bloed je tijdens een menstruatie verliest – ongeveer twee tot vijf keer per dag schoon.

Lees ook: Alles wat je moet weten over de eerste menstruatie van je kind

En hoe komt-ie er weer uit?

We horen je denken: hoe haal je hem er dan weer uit? Ook dat gaat op de automatische piloot als je het eenmaal onder de knie hebt. Wat je in elk geval niet moet vergeten, is het verbreken van het vacuüm, zéker als je een spiraaltje draagt. Dat doe je door met twee vingers in de bodem te knijpen of een vinger achter de rand te haken. Als je er niet goed bij kunt, helpt het om even te persen of heel voorzichtig aan het steeltje te trekken. Nadat de cup niet meer vacuüm gezogen is, komt-ie makkelijk los en kun je hem legen. Draag je een koperspiraal? Wees dan extra alert. Bij vrouwen die een menstruatiecup dragen, komt de spiraal drie keer zo vaak (17%) los, dan bij tampon- en maandverbandgebruikers, blijkt uit Amerikaans onderzoek. Let dus goed op dat je de touwtjes van je spiraal niet beetpakt en dat je cup bij het verwijderen niet vacuüm gezogen is.

Wat maakt een menstruatiecup zo handig?

Als je tampons en maandverband gewend bent, kan het overstappen naar de menstruatiecup even omschakelen zijn. Toch brengt het een hoop voordelen met zich mee. Sterker nog: veel vrouwen willen niet meer anders, bleek ook uit de enthousiaste reacties op Facebook. Anders dan tampons en maandverband vangt een cup bloed op, in plaats van het te absorberen. Dat verkleint de kans op vervelende infecties. Ook bevat-ie geen chemicaliën – wel zo prettig voor je vagina. Een menstruatiecup gaat vijf tot tien jaar (!) mee, wat ‘m niet alleen goedkoop, maar ook heel duurzaam maakt. En het scheelt veel gedoe: als je menstruatie het toelaat, kun je hem tot twaalf uur laten zitten. Geen gehannes met tampons en maandverband, dus.

Hoe maak je een menstruatiecup schoon?

Tussen het dragen van de menstruatiecup door, kun je ‘m afspoelen met water of schoonvegen met wc-papier of een doek. Voor en na een menstruatie maken veel vrouwen de cup grondig schoon door hem uit te koken. Leg ‘m in een pannetje, zet onder water en breng ongeveer vijf minuten aan de kook. Bewaar je cup in het meegeleverde (katoenen) zakje.

Bron: Cupkiezer, Menstruatiecup.nl

Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.