Het is een akelig lange rit naar la douce France, zeker als jullie bloedjes op de achterbank de zoveelste ruzie uitvechten. Maar met deze tips en trucs wordt de kans op gedonder en gezeur een stuk kleiner.
Lees verder onder de advertentie
Ai, jullie rijden jullie straat amper uit richting fijn vakantieadres in het zonnige zuiden, of het geruzie en gemekker begint. Voordat je al vloekend, zuchtend en tierend de auto rechtsomkeert richting huis laat maken, zet je eerst even deze geheime wapens in om gezeur op de achterbank te voorkomen.
Lees verder onder de advertentie
Doe samen spelletjes in de auto
Ken je klassiekers en laat je kinderen kennismaken met golden oldies zoals ‘Ik zie ik zie wat jij niet ziet’, ‘Ik ga op reis en ik neem mee’, ‘Wie ben ik’ (gewoon wat woorden op Post-Its schrijven) en ‘Tel de rode auto’s’. Wedden dat ze hier wel even zoet mee zijn? Meer leuke ideetjes voor spelletjes op de achterbank vind je hier.
Lees verder onder de advertentie
Zet een luisterboek aan
Met z’n allen luisteren of juist ieder een eigen boek kiezen: met een familie-abonnement van Storytel luisteren vier tot zes personen hun eigen boeken met ieder een eigen boekenplank in de app. En het mooie: sinds kort zijn de alom bekende sprookjes – en andere verhalen – van de Efteling ook te beluisteren. Wil je alvast in de stemming komen? Luister dan dit fragment van Roodkapje.
Lees verder onder de advertentie
Eindelijk rust
Hierop voortbordurend: als het gegil en gekibbel echt te gortig wordt in de achterste regionen van de auto, dan zet je die andere klassieker in. Je weet wel, waar ouders wereldwijd al vele generaties hun heil in zoeken: ‘Wie het langste stil is’. Héérlijk. Tenzij je een kind hebt dat nul komma nul competitief is ingesteld en al na 2 minten roept: ‘Ik geef het op hoor!’
Lees verder onder de advertentie
Cadeautjes
Ah, het aloude systeem van omkopen, wie is er niet groot mee geworden. Er zijn slechts weinig kinderen die niet gevoelig zijn voor een dikke worst die voor hun neus gehouden wordt. Maak een afspraak met je kinderen: voor elk uur dat er voorbij gaat zonder oorlogsverklaringen en fysiek of verbaal geweld, krijgen ze een beloning. Een klein cadeautje, iets lekkers, zoiets.
Loopt het echt uit de hand, alle trucjes ten spijt? Dan kun je eraan denken om schotten tussen je kroost te plaatsen, zoals deze Amerikaanse vader bij z’n drieling deed (deze foto ging compleet viraal nadat-ie op Instagram was geplaatst).
Maar serieus
Bovenstaande foto lijkt een grap, maar iedere ouder weet: bekvechtende kids op de achterbank zijn een serieus probleem waardoor je al uitgeteld en gestrest op jullie vakantieadres aankomt. Dus bedacht de Nederlandse Merlin Dik eigenhandig de Split and Sit: een uitklapbaar scheidingswandje dat je makkelijk in je auto kunt opzetten. Zo kunnen de kemphanen even in hun eigen ruimte kalmeren. Adem in, adem uit.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.