Om kinderontvoering te voorkomen, controleert de Koninklijke Marechaussee deze vakantieperiode streng of de papieren van minderjarige kinderen die met één ouder reizen in orde zijn. Dus vlieg jij deze zomer alleen met je kroost? Bekijk onderstaand lijstje.
Lees verder onder de advertentie
Zo zie je meteen waar je op moet letten en voorkom je dat je de vlucht mist door al die papieren rompslomp.
Formulieren
Als je zelfstandig (dus in je eentje, zonder de andere ouder) met je kind buiten het Schengengebied reist, moet je aan kunnen tonen dat je gezag over hem of haar hebt. Dit doe je met een uittreksel van het gezagsregister, dat kan hier. Ook moet je kunnen bewijzen dat jouw kind met toestemming van de andere ouder mee op reis gaat. Verder moet je de volgende formulieren kunnen overleggen:
Lees verder onder de advertentie
Internationaal uittreksel van de gemeentelijke basisregistratie (BRP) – bij de gemeente aan te vragen.
Toestemmingsformulier ‘Reizen met een minderjarige naar het buitenland’ – te downloaden via de site van de Rijksoverheid.
Een kopie van het paspoort of de ID-kaart van de andere ouder met gezag.
Als de andere ouder overleden is: een kopie van de overlijdensakte.
Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg dus dat je alle benodigde papieren bij de hand hebt. Wanneer de Koninklijke Marechaussee twijfels heeft, kunnen ze aanvullend onderzoek doen. Dit duurt al snel twintig minuten, met alle gevolgen van dien. Een woordvoerder tegen RTL Nieuws: “Er zijn gevallen bekend waarbij ouders het vliegtuig hebben gemist omdat ze geen toestemmingsformulier konden laten zien.” Goed om op te letten, dus.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.