Het is iets waar bijna iedereen weleens van droomt: thuis de boel de boel laten en lekker met het hele gezin een lange, verre reis maken. Maar mag dat wel zomaar met schoolgaande kinderen? Hier lees je het.
Lees verder onder de advertentie
In Nederland zijn kinderen vanaf 5 jaar leerplichtig. Voor die tijd – dus ook als je kleuter 4 jaar is en al op school zit – mag je reizen wat je wilt. Maar als je kinderen wel onder de leerplichtwet vallen, dan wordt het een ander verhaal.
Lees verder onder de advertentie
Mag het?
Iedere school heeft andere regels, maar over het algemeen zijn scholen niet happig op (lange) reizen die buiten de schoolvakanties vallen. Je mag je kind niet zomaar van school houden om lange tijd te gaan reizen, omdat er een schoolplicht geldt: je bent verplicht om je kinderen naar school te sturen. Scholen mogen maximaal tien schooldagen extra verlof (dus buiten de vakanties) toekennen, maar daar heb je natuurlijk weinig aan als je een grote reis wilt maken.
Scholen zijn verplicht ongeoorloofd verzuim bij de leerplichtambtenaar te melden. Maar de ene school is coulanter dan andere. Ga dus eerst in gesprek met de school en de leerkracht: sommige scholen zijn bereid om voor langere tijd huiswerk mee te geven. Wil de school wel meewerken aan jullie reis, dan kun je de directeur een aanvraag bij de leerplichtambtenaar voor langer verlof laten doen (dit kun je ook zelf doen als de school niet staat te juichen om jullie wanderlust). Deze ambtenaar bekijkt jullie reisplannen en zal kritisch kijken naar het huiswerk dat de eigen school meegeeft of wat jullie via de Wereldschool regelen. In veel gevallen geeft een leerplichtambtenaar geen toestemming voor ontheffing van de schoolplicht.
Lees verder onder de advertentie
Mag je zelf lesgeven?
Komt er geen toestemming maar willen jullie de lange reis toch gaan maken? Dan omzeil je de regels door je kind bij school uit te schrijven – dan hoeft de school het verzuim namelijk niet te melden bij de instanties. In dat geval kun je zelf je kind gaan lesgeven. Dat kan via huiswerk van de eigen school (als die daaraan meewerken) of via pakketten van de Wereldschool.
Kinderen verzinnen de gekste dingen om ergens onderuit te komen. Vaak met hele slechte smoezen die je zo doorziet, maar soms zijn ze slimmer dan je verwacht. Zo dacht Sylvia maandenlang dat haar dochter naar paardrijles ging, maar dat was helemaal niet zo.
Trigger warning: in dit artikel komt een eetstoornis ter sprake, wat mogelijk triggerend kan zijn.De druk om na een bevalling ‘snel weer de oude te zijn’ is groot. Social media staat vol met moeders die binnen no time hun zwangerschapskilo’s kwijt zijn en weer in hun oude spijkerbroek passen. Dat kan ervoor zorgen dat je […]
Heb je weleens stiekem een blik geworpen op de chatgesprekken van je tiener en je afgevraagd wat al die emoji’s betekenen? Dan ben je niet de enige. De nieuwe Netflix-hit Adolescence heeft ouders in heel Nederland aan het denken gezet over de verborgen betekenissen achter emoticons. Taalplatform Preply heeft ze op een rij gezet.
Sommige kinderen trekken vanaf dag één naar dieren toe alsof ze een magneet in hun kleine knuistje hebben. Ze aaien élke hond die ze tegenkomen, stoppen slakken in hun jaszakken (want hij had het koud) en houden fanatiek bij welke eenden er in de sloot wonen.