Alsof de decembermaand nog niet genoeg zoetigheid met zich meebrengt: reiszoekmachine Skyscanner duikt in de wereld van cacao en chocolade en presenteert je de lekkerste chocoladebestemmingen. Om blij van te worden.
Hier struikel je zowat over de chocolaterieën en pralineshops. Zet in ieder geval op je wensenlijstje: de chocoladekunstwerken van Pierre Marcolini, de oudste chocoladewinkel van Brussel Neuhaus, de klassiekers Leonidas en Godiva, de bijzondere bonbons van Mary Delluc en de cacaolekkernijen van Elisabeth chocolaterie in de Boterstraat.
In dit leuke museum leer je alles over de geschiedenis van cacao en de productie van luxe Lindt-chocolade. Naast ‘kijkeducatie’ kun je zelf aan de slag met cacao en chocoladecreaties maken en natuurlijk veel proeven van de bonbons. Een grote Lindt-chocoladewinkel vind je overigens op de Neumarkt.
Overnachten in een oude chocoladefabriek getransformeerd tot boutique design hotel met museum en restaurant. Daarvoor vlieg je richting Portugal om uit te komen in Viana do Castelo, in het noorden van het land. Fabrica do Chocolate doet z’n naam absoluut eer aan want waar je ook kijkt, overal zie je chocolade of de donkerbruine kleur verwerkt in het design. Een buitenmuur die lijkt op een groot uitgevallen chocoladereep, gesmolten chocolade die uit het plafond druipt en 18 kamers met een vette knipoog naar de delicatesse. Als klap op de vuurpijl tovert chef Pedro Arújo de lekkerste gerechten uit de keuken waarin je veel cacao en chocolade proeft.
Een bericht gedeeld door Trains & Tours (@trainsandtours) op
In dit land vind je enorm veel chocoladefans – er wordt gezegd dat Zwitsers zo’n 10 kg chocolade per jaar verorberen – en dus veel chocolade. Van traditionele chocolatiers zoals Teuscher (champagnetruffels!) tot grote merken als Nestlé en Lindt. Niet voor niets rijdt door het berglandschap een heuse chocoladetrein tussen Montreux en de chocoladefabriek van Cailler (Nestlé) in Broc. Een fraaie rit – alleen van juni tot en met oktober – met als lekkere beloning natuurlijk chocolade.
Een bericht gedeeld door Anka Chocolate (@ankachocolatecroatia) op
Opatija is van 7 tot en met 9 december 2018 even chocoladehoofdstad van Kroatië tijdens het Chocoladefestival. Drie dagen lang een zoet feest met choco-workshops, proeverijen en veel chocolade op het menu van hotels en restaurants. En voor heel bijzondere, minimalistische chocolade moet je even kijken bij Anka Chocolate.
Nog vóór je kind de deur uit stapt, is de emotionele “basislijn” voor de dag vaak al bepaald. Niet door een strak schema of een perfect afgevinkte routine, maar door iets anders: hoe veilig en verbonden je kind zich bij jou voelt.
Anouk is trotse echtgenote van Erwin en mama van vier meiden: Aurélie (11), Emeline (10), Vieve (8) en Lilou (5). In hun levendige huishouden is het soms één en al chaos, maar liefde, gelach en spontane dansfeestjes voeren steevast de boventoon. Anouk deelt vol enthousiasme haar avonturen in het ouderschap.
Iedere moeder heeft haar momentjes. Maar sommige blunders zijn té erg – of te hilarisch – om voor jezelf te houden. In de rubriek ‘Opgebiecht’ delen vrouwen hun grootste geheimen en gênantste momenten. Deze week Romy* tijdens het optuigen van de kerstboom.
Er is zo’n opvoedwijsheid die hardnekkig blijft hangen: zoals je een kind aanspreekt, zo gaat het zich ook gedragen. Geef je vertrouwen, dan groeit het. Praat je alsof het kind iets kan, dan gaat het eerder proberen om inderdaad “dat kind” te zijn.