Een scheiding is al ingewikkeld genoeg, en dan komt de Belastingdienst ook nog om de hoek kijken. Hoe zit het met je belastingaangifte na een scheiding?
Lees verder onder de advertentie
Want een scheiding heeft gevolgen voor je belastingaangifte. We zetten vijf belangrijke aandachtspunten voor je op een rij.
Overleg met je ex (ja, echt)
Je zit misschien niet te wachten op nóg een gesprek met je ex, maar samen overleggen over de belastingaangifte kan een hoop gedoe schelen. Op belastingdienst.nl/scheiden staat een handige checklist waarmee je overzicht krijgt van wat je moet regelen. En als het lukt, praat er samen over—het voorkomt nare verrassingen.
Lees verder onder de advertentie
Fiscaal partnerschap: wanneer is het echt voorbij?
Dacht je dat je financieel helemaal los van je ex was zodra de spullen verdeeld waren? Nope. Je fiscale partnerschap stopt pas als:
Het verzoek tot scheiding (of ontbinding van een geregistreerd partnerschap) is ingediend.
Jullie allebei op een ander adres staan ingeschreven.
Waren jullie alleen samenwonend zonder huwelijk of geregistreerd partnerschap? Dan is het simpel: zodra één van jullie verhuist, is het partnerschap voorbij.
Samen aangifte doen kan geld schelen
Het klinkt misschien vreemd, maar ook na een scheiding kun je ervoor kiezen om nog één keer samen aangifte te doen. Waarom? Omdat je dan inkomsten en aftrekposten gunstig kunt verdelen. Dit kan financieel voordeliger uitpakken. Let wel op hoe dit uitpakt voor toeslagen, kortingen en drempelbedragen zoals zorgkosten.
Als je samen een huis had met een hypotheek, is het slim om te checken wie van jullie de hypotheekrente mag aftrekken. Dit hangt af van wie eigenaar is en wie er nog in het huis woont. Ook als je bent verhuisd, kun je in sommige gevallen nog twee jaar hypotheekrente aftrekken. Meer details hierover vind je op de site van de Belastingdienst.
Lees verder onder de advertentie
Partneralimentatie: aangeven of aftrekken?
Betaal je partneralimentatie? Goed nieuws: dit bedrag is aftrekbaar bij je belastingaangifte. Ontvang je alimentatie? Dan moet je dit aangeven als inkomen. Kinderalimentatie hoef je niet op te geven en is ook niet aftrekbaar.
Bonus: leg afspraken vast
Wil je écht geen gedoe achteraf? Leg afspraken over belastingen en toeslagen goed vast. Wijzigingen in afspraken kunnen gevolgen hebben voor je belastingzaken, dus wees daar alert op.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).