Het moederschap is een fulltime job op zich, dat hoeven we je vast niet uit te leggen. En dan heb je ook nog je betaalde baan. Hoe houd je tijd over voor jezelf, je gezin én je carrière zonder dat je jezelf voorbijloopt? Gelukkig heb je als inwoner van de EU veel rechten. Rechten die je misschien nog niet kent.
Lees verder onder de advertentie
Tijd met je gezin is onbetaalbaar, maar die tijd voor jezelf heb je ook gewoon écht nodig. Of het nu gaat om een uurtje sporten of een cursus volgen, jouw werk-privébalans is belangrijk.
Gezonde balans
Klinkt heel mooi, tijd voor je werk, tijd voor je gezin én tijd voor jezelf. Je probeert het allemaal te combineren, maar soms voelt het meer als een luxe dan een haalbaar plan. De cijfers liegen er dan ook niet om: maar liefst 48 procent van de EU-burgers zegt meerdere malen per maand te moe te zijn van het werk om huishoudelijke taken te verrichten.
Lees verder onder de advertentie
Sociale rechten in de EU
Toch is de balans tussen je werk- en privéleven cruciaal. Niet alleen voor je eigen gezondheid, maar ook voor de momenten die je met je gezin doorbrengt. De EU begrijpt dat. Daarom zijn er sociale rechten in het leven geroepen om ouders te ondersteunen. Want je verdient het om tijd te hebben voor die belangrijke presentatie én dat potje memory met je kind.
Lees verder onder de advertentie
Welke rechten heb ik als werkende ouder in Nederland?
Als inwoner van de EU heb je meer rechten dan je misschien zou denken. Hier zijn een paar voorbeelden die het leven als werkende ouder in Nederland een stuk makkelijker kunnen maken:
Ouderschapsverlof: Wist je dat je recht hebt op minimaal negen weken ouderschapsverlof tegen 70 procent van je salaris? Zo kun je die eerste kostbare maanden met je baby écht benutten, zonder je zorgen te maken over je inkomen.
Flexibele werktijden: Je hebt het recht om aan je werkgever te vragen om flexibel te werken. Denk aan thuiswerken, aangepaste uren of een vierdaagse werkweek. Handig als je ‘s ochtends op het schoolplein staat en ‘s middags een vergadering hebt.
Gelijkheid op de werkvloer: De EU zet zich in voor gelijke kansen. Of je nu net bent teruggekeerd na je verlof of parttime werkt, werkgevers mogen je daar niet op benadelen.
Rust is een recht: Minstens 11 uur rust per dag, zegt de EU. Oftewel: tijd om van werkmodus naar chillmodus te schakelen (inclusief je kids naar bed brengen en zelf even bankhangen).
Of je nu in loondienst bent, ondernemer of een paar uurtjes werkt naast het moederschap: de EU wil het makkelijker maken voor jou om je werk- en gezinsleven in balans te houden.
Let’s Make it Work en Negenmaandenbeurs
Wil je weten wat jouw rechten zijn en hoe je werk en gezinsleven beter op elkaar af kunt stemmen? Op de website van ‘Let’s Make it Work‘ ontdek je wat jouw rechten zijn en hoe de EU jou helpt om tijd terug te vinden voor jezelf, je gezin én je werk.
Lees verder onder de advertentie
Ook leuk om te weten: de Europese Commissie is dit jaar aanwezig op de Negenmaandenbeurs (19 t/m 22 februari 2025). Ga tussen het speuren naar de perfecte kinderwagen en het testen van babyproducten eens langs bij de stand van de Europese Commissie waar je je mening en gedachten over je sociale rechten en arbeidsrechten kunt delen. Er zullen speelkaarten, een interactieve muur en een quiz zijn zodat je meer te weten kan komen over je rechten en hoe de EU je kan helpen. Handig! Dus, kom langs bij de stand op de Negenmaandenbeurs en stel al je prangende vragen over ouderschapsverlof, flexibele werkuren, betaalde vakanties en meer, om jouw werk-privébalans nét wat makkelijker te maken.
Dit artikel is geschreven in samenwerking met de Europese Commissie.
Verena heeft drie kinderen en een druk gezin, maar ook een diep verlangen naar af en toe een momentje voor zichzelf. Haar vriendin Lisa denkt hier anders over. Ze besloot haar drie kinderen mee te nemen naar het feestje dat eigenlijk alleen voor volwassenen bedoeld was.
Heeft een groot leeftijdsverschil invloed op je relatie? Leeftijd is maar een getal, zeggen ze. Maar als je moeder je aankeek alsof je gek was toen je een oudere date meenam naar het kerstdiner, dan weet je: het speelt tóch een rol. En niet alleen in de ogen van de buitenwereld, maar soms ook als […]
Je kind gaat uit logeren, leuk! Totdat er ongewenste souvenirs mee naar huis komen. Dat ontdekte Nina, moeder van Alina (7), toen haar dochter na een gezellig logeerweekend ineens hevig begon te krabben. Wat een klein ongemak had kunnen zijn, ontaardde al snel in een drama én een nogal opmerkelijke Tikkie.
Anna (28) kreeg uit het niets een telefoontje van haar zus Jamie (36), met de mededeling dat ze even een paar weken op haar drie kinderen moest passen. Jamie had een babymoon geboekt met haar vriend en geen budget voor een oppas.
Iedere ouder kent het: je wilt een goede indruk maken, maar soms heb je gewoonweg geen tijd of energie om alles zelf te doen. Dus ga je voor een slimme oplossing die toch niet zo slim blijkt.
Sommige kinderen trekken vanaf dag één naar dieren toe alsof ze een magneet in hun kleine knuistje hebben. Ze aaien élke hond die ze tegenkomen, stoppen slakken in hun jaszakken (want hij had het koud) en houden fanatiek bij welke eenden er in de sloot wonen.