In samenwerking met Kek Mama

Weinig tijd en een kieskeurige eter aan tafel? Dit gezonde en snelle recept gaat er zó in

dagmenu dreumes noor eten drinken Beeld: Getty Images
Kek mama
Kek mama
Leestijd: 4 minuten

“Wat eten we vandaag?” – die vraag blijft elke dag weer terugkomen, zeker met kinderen in huis. En eerlijk is eerlijk: het bedenken van een maaltijd die én voedzaam is, én een beetje snel op tafel staat, én ook nog in de smaak valt bij jonge eters, is soms een hele uitdaging. Maar het kán – met een beetje creativiteit, geduld én de juiste ingrediënten.

Blue Band snapt dit als geen ander en helpt je op weg met kindvriendelijke recepten en handige tips & tricks. Want koken mag dan soms een puzzel zijn, met de juiste ingrediënten wordt het een feestje.

Tip: laat je kind meekoken

Denk buiten de gebaande paden, of beter nog: denk in taartvorm! Een hartige quiche is een verrassend eenvoudige manier om kinderen toch wat extra’s mee te geven. Op de redactie van Kek Mama weten we als geen ander hoe lastig het soms kan zijn om de kinderen groente voor te schotelen. We wisselen dan ook regelmatig tips uit met elkaar.

Online coördinator Heather: “Wij zitten met mijn 4-jarige volop in de lust-ik-niet-fase. Wat hier goed werkt, is samen koken. Ik heb een set kindermessen aangeschaft, zodat hij overal bij kan helpen. Daarna brengt hij als een ober op zijn geïmproviseerde dienblad alles naar de tafel. Hij is altijd zo trots op wat hij heeft gemaakt, dat hij braaf mee-eet. Ook hebben we de regel: altijd proeven. Als je het dan niet lekker vindt, hoef je het niet te eten. Verder ben ik pro geworden in groente verstoppen. Groene Hulk pannenkoeken waar spinazie doorheen zit, roze prinsessen pasta van een rode biet saus en een (hartige) taart. Want hoe cool als je taart als avondeten mag? De quiche met Blue Band staat als volgende op het menu. En maken we natuurlijk samen!”

Recept: Quiche met venkel, cherrytomaatjes en tijm

In een quiche komt alles mooi samen: smaak, structuur en stiekem lekker veel groente. Met Blue Band Finesse 15% heb je een volle en romige smaak waar kinderen dol op zijn. En zo maak je de quiche ook geschikt voor als er vegetariërs en veganisten mee eten. Tijd om te smullen met z’n allen (maar eerst maken)!

Ingrediënten (4 personen):

  • 400 ml Blue Band Finesse 15%
  • 5 plakjes hartige taartdeeg (diepvries)
  • 1 venkelknol, in dunne plakjes
  • 150 g cherrytomaatjes, gehalveerd
  • 75 g zongedroogde tomaat, in reepjes
  • 10 g tijm
  • 2,5 el maïzena
  • 60 g (plantaardige) geraspte kaas
  • Mespunt kurkuma
  • Blue Band Vloeibaar

Bereiding

1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Vet een quichevorm in met Blue Band Vloeibaar en laat het bladerdeeg ontdooien.

2. Verdeel het bladerdeeg over de quichevorm en prik hier gaatjes in. Bak het bladerdeeg 10 minuten in de oven voor. Snijd ondertussen de venkel in dunne plakjes in de lengte, met een halve centimeter dikte.

3. Meng de venkel plakjes met een eetlepel Blue Band Vloeibaar en peper en zout en hussel goed. Wanneer je de quiche uit de oven haalt, voer je de temperatuur op naar 220 graden. Rooster de venkel in 10 minuten bruin.

4. Maak ondertussen de vulling. Meng 2 eetlepels water met de maïzena en roer dit goed door zodat er geen klontjes ontstaan. Voeg dit toe aan de Blue Band Finesse 15%. Breng op smaak met kurkuma, (plantaardige) geraspte kaas, de helft van de tijmblaadjes, peper en zout. Roer nog eens goed door.

5. Meng dit mengsel met de geroosterde venkel plakjes en de zongedroogde tomaat. Doe dit mengsel in de quichevorm en druk de halve cherrytomaatjes met de opengesneden kant naar boven in de vorm. Garneer nog met wat extra tijm.

6. Verlaag de temperatuur in de oven tot 190 graden (elektrisch) of 170 graden (hete lucht) en bak de quiche 30-40 minuten tot gaar en goudbruin. Laat eerst 5 minuten afkoelen voor het aansnijden en garneer met het venkelgroen. Smakelijk!

Blue Band Finesse 15% – plantaardig, romig en verrassend veelzijdig

Of je nu een snelle doordeweekse maaltijd op tafel zet of iets speciaals maakt voor het weekend: met Blue Band Finesse 15% geef je elk gerecht moeiteloos een romige twist. Deze plantaardige kookroom is niet alleen volledig zuivel- en lactosevrij, maar blijft ook mooi stabiel – zelfs bij hoge temperaturen. Ideaal dus voor bijvoorbeeld een hartige quiche.

Finesse 15% laat zich makkelijk mengen, zonder te stremmen (zoals bij zuivelroom), en zorgt voor een perfecte binding met een volle smaak. Zo wordt koken niet alleen net wat eenvoudiger, maar ook gewoon lekkerder. Want wat je ook maakt, met Blue Band zet je iets goeds op tafel – voor iedereen.

Benieuwd naar andere kindvriendelijke plantaardige recepten voor het hele gezin? Bekijk hier nog meer recept inspiratie.

*Life Cycle Assessment tool (ontwikkeld door Quantis) vergelijkt Blue Band Finesse met zuivelroom in Nederland (2024).

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Blue Band.

Meest bekeken