
Juf onthult: deze cadeaus willen leerkrachten níét meer krijgen
Aan het einde van het schooljaar geven ouders graag een cadeautje aan de juf of meester. Deze juffencadeaus ontvangen ze liever nooit meer.
Als je zwanger bent of in korte tijd veel bent aangekomen, kun je last van striae krijgen. Maar kun je er wat aan doen? En verdwijnen die striemen na de bevalling weer?
Kek Mama zoekt het voor je uit.
Simpel gezegd: als je lichaam sneller groeit dan je huid kan bijhouden – tijdens een zwangerschap, bijvoorbeeld. Of bij extreem trainen van je spieren, overgewicht of tijdens de puberteit als jongeren de lengte in schieten. De buitenste laag van je huid kan die groei vaak prima aan, maar het onderhuidse bindweefsel is niet zo rekbaar. Bij een (te) snelle groei scheuren de elastische vezels in het bindweefsel en dus ontstaan er onderhuidse littekens. Vaak zie je deze terug op de buik, borsten, dijen, heupen en billen.
Lees ook
Mama wil een wasbord: Daphne traint voor een pittige bikiniwedstrijd >
71 procent van de vrouwen met kinderen heeft striae, blijkt uit onderzoek. Jonge vrouwen hebben er meer kans op, waarschijnlijk omdat hun huid strakker en minder soepel is. Verder is de kans dat je zwangerschapsstrepen krijgt vooral erfelijk bepaald.
Helaas niet. Wel heb je verschillende middeltjes en behandelingen die striae verminderen. Zo bestaan er allerlei crèmes en oliën die beweren de vorming van striae tegen te gaan, kan een (bindweefsel)massage, peeling, laser- of lichttherapie helpen én kan een goede ondersteuning (door een stevige beha of corrigerend ondergoed) al veel schelen. Wel belangrijk: verwacht geen wonderen. Want heb je eenmaal zwangerschapsstriemen, dan zullen ze nooit helemaal verdwijnen. Ze worden uiteindelijk vaak wel lichter van kleur en minder opvallend.