Een dynamisch energiecontract biedt niet alleen flexibiliteit in je energiekosten, maar kan ook een speels leermoment zijn voor je kinderen. Door bewust om te gaan met energie, leren ze op een leuke manier hoe vraag en aanbod invloed hebben op de prijs.
Lees verder onder de advertentie
Spelenderwijs energie besparen
Verander energieverbruik in een uitdaging! Laat je kinderen bijvoorbeeld een wedstrijdje doen: wie weet de meeste apparaten uit te schakelen tijdens piekuren? Of maak een speurtocht van het opsporen van sluipverbruikers. Door energiegebruik te koppelen aan speelse activiteiten, krijgen kinderen inzicht in hoe en wanneer stroom het goedkoopst is. Een andere manier om bewustwording te creëren is door een energiedagboek bij te houden. Laat kinderen noteren wanneer ze apparaten aan- of uitzetten en vergelijk dit met de actuele energietarieven. Zo zien ze direct het effect van hun keuzes en wordt energie besparen bijna een sport. Combineer dit met interactieve apps die realtime energieprijzen laten zien, zodat ze zelf kunnen bepalen wanneer het slim is om de wasmachine of vaatwasser aan te zetten.
Lees verder onder de advertentie
Smart Home: technologie voor een energiebewust huis
Met een Smart Home kun je energieverbruik automatiseren en zichtbaar maken. Denk aan slimme thermostaten die verwarmen wanneer stroom goedkoop is of lampen die dimmen bij hoge tarieven. Betrek je kinderen bij het instellen van deze slimme systemen, zodat ze snappen hoe technologie helpt bij energiebesparing. Wat is een Smart Home? Naast slimme thermostaten zijn er ook slimme stekkers die het energieverbruik van apparaten meten. Maak er een spel van door kinderen te laten raden welk apparaat het meeste stroom verbruikt en dit te controleren via de app. Zo leren ze welke apparaten echte energievreters zijn en hoe ze bewuster met elektriciteit kunnen omgaan.
Lees verder onder de advertentie
Ook kunnen bewegingssensoren helpen om het energieverbruik te verlagen. Lampen die automatisch uitgaan als er niemand in de kamer is, zorgen ervoor dat kinderen minder vaak vergeten het licht uit te doen. Dit is niet alleen handig, maar helpt ook om onnodige kosten te besparen.
Een andere leuke manier om technologie te gebruiken is een slimme meter-app, waarin kinderen een doel kunnen stellen voor hun energieverbruik. Ze kunnen bijvoorbeeld proberen om minder energie te verbruiken dan de week ervoor en een beloning verdienen als dat lukt. Dit maakt hen bewust van hun verbruik en geeft ze een uitdaging om aan te werken.
Van besparen naar belonen
Maak energie besparen leuk met een beloningssysteem. Bijvoorbeeld: als jullie samen onder een bepaalde energielimiet blijven, verdienen de kinderen extra schermtijd of een leuke activiteit. Op die manier wordt energie besparen een speelse uitdaging, waarbij iedereen in huis profiteert. Je kunt ook een ‘energie bespaar kaart’ maken waarop kinderen stickers kunnen verdienen voor elke bespaarde kilowattuur. Zodra ze een bepaald aantal stickers hebben verzameld, krijgen ze een beloning. Dit stimuleert hen om op een speelse manier bewuster met energie om te gaan. Daarnaast is het leuk om samen te koken of te bakken op momenten dat de energieprijzen laag zijn.
Lees verder onder de advertentie
Laat kinderen een recept kiezen en betrek ze bij het hele proces, zodat ze zien hoe hun keuzes invloed hebben op het energieverbruik. Dit maakt het besparen niet alleen leuk, maar ook leerzaam en praktisch toepasbaar in het dagelijks leven. Wil jij ook profiteren van de voordelen van een dynamisch energiecontract en spelenderwijs energie besparen? Bekijk dan de mogelijkheden bij Gira.com en ontdek hoe leuk en leerzaam het kan zijn!
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Sara (37) was er klaar mee dat de mental load altijd op haar bordje kwam zonder enige waardering en dus besloot ze het een week aan haar man Daan over te laten.
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.