Zóveel Nederlanders vinden vijf dagen partnerverlof te kort

31.07.2019 21:09

Twee op de vijf werkende Nederlanders vinden het geboorteverlof van vijf dagen te kort: ruim veertig procent wil minimaal vier weken vrij krijgen om bij hun pasgeboren baby te kunnen blijven.

 Dit blijkt uit onderzoek van HR-dienstverlener Pay for People onder 1075 werkende Nederlanders.

 

Vrouwen hebben er meer moeite mee

Grappig feitje: vooral vrouwen lijken moeite te hebben met de duur van het verlof. Dik 74 procent van de vrouwen vindt het te kort, tegenover 57 procent van de mannen.

 

Lees ook
Onderzoek: 1 op de 10 vaders neemt ouderschapsverlof op >

 

‘Het is geen toeval’

Ook blijkt uit het onderzoek dat voornamelijk werkenden tot veertig jaar vinden dat het geboorteverlof minimaal vier weken zou moeten duren – zo’n 66 procent. Van de veertigers is slechts 37 procent het hiermee eens.  Dennis Luyten, CCO van Brisker Group, waaronder Pay for People valt: “Het is geen toeval dat voornamelijk twintigers en dertigers meer geboorteverlof wensen. Deze mensen zijn over het algemeen op een leeftijd waarop het krijgen van kinderen een actueel onderwerp kan worden. Voor veel jonge professionals is geboorteverlof dan ook een belangrijke secundaire arbeidsvoorwaarde.”

 

Wetswijziging

Luyten vervolgt: “Ondernemers die ik spreek, worstelen er regelmatig mee. De bereidheid om meer verlof te geven is er vaak wel, maar wat is reëel en wat is wijsheid? Het is fijn dat de overheid daar in 2020 met een wetswijziging meer duidelijkheid over gaat geven.”

 

Kek Mama in print lezen? Neem nu een abonnement en profiteer van fijne aanbiedingen.