Van liefje tot honnepon: koosnaampjes zijn goed voor je relatie

28.02.2018 09:57
koosnamen

Schatje, konijntje, beertje of honnepon: kom er maar in met kleffe koosnaampjes, want die zijn dus hartstikke goed voor je relatie.

Relatiedeskundige Paulien Timmer snapt wel waarom het goed is om een koosnaampje voor elkaar te bedenken. “Ben je al langere tijd samen, dan gaat een voornaam op een gegeven moment ook maar afstandelijk klinken. Jullie relatie is anders dan alleen vriendschappelijk, dus horen daar ook bijzondere benamingen bij.”

Diepere betekenis

Koosnaampjes hebben vaak een diepere betekenis, gaat Timmer verder. “Een vriendin van mij wordt door haar man ‘vosje’ genoemd, omdat ze mooie, rode krullen heeft. Elke keer als hij haar zo noemt, zegt hij óók dat hij haar haren prachtig vindt. Zij noemt hem op haar beurt ‘beertje’, omdat ze zo lekker in zijn armen past. Wanneer ze haar man aanspreekt met beertje, dan bedoelt ze vooral dat ze het fijn vindt om met hem te knuffelen. Koosnaampjes komen dus vaak voort uit leuke gebeurtenissen, karaktereigenschappen of uiterlijke kenmerken. Ze zijn speciaal en ze brengen tegelijkertijd een soort liefkozende bewondering over.”

Goede tijden

Veel onderzoek is er niet gedaan naar liefkozende bijnamen, maar een studie uit 1993 heeft wel een verband gelegd tussen het gebruik van koosnaampjes en het effect op relatietevredenheid. Hoewel de groep respondenten niet groot genoeg was om er conclusies uit te trekken, was de relatietevredenheid groter naarmate er vaker koosnaampjes werden gebruikt. Het zorgt er bovendien voor dat stellen in moeilijke tijden worden herinnerd aan het feit dat er ook mooie tijden zijn geweest. Paulien: “Je kunt koosnaampjes dus heel goed gebruiken om je relatie te boosten, en wie weet helpt het jullie ook nog op het moment dat het wat minder goed gaat.”

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >