Eefje (32): ‘Ik ben drie maanden geleden bevallen van onze dochter, en heb sindsdien nog geen seks gehad met mijn vriend. Soms mis ik het wel, maar tegelijkertijd zijn mijn hoofd en lichaam nu met heel andere dingen bezig. En ik vind het eerlijk gezegd ook eng om weer seks te hebben, ik ben bang dat het pijn gaat doen. Hoe kom ik over mijn weerstand heen?’
Lees verder onder de advertentie
Seksuoloog Mandy Ronda: ‘Wees niet te hard voor jezelf en kijk naar welke intimiteit er nu wél is: geven jullie elkaar nog een kus of fijne knuffel? Doen jullie nog leuke dingen samen? Vanuit daar kan weer seks voortkomen. En onthoud dat mannen ook bang kunnen zijn om weer voor de eerste keer seks te hebben na een bevalling. Leg er niet te veel druk op en hecht niet alleen maar waarde aan penetreren.
Kijk ook naar andere vormen van seksualiteit en intimiteit. Het belangrijkste is dat je tijd maakt voor elkaar. Doe het rustig aan: als je voor het eerst weer echte geslachtsgemeenschap hebt, laat zijn penis dan eerst met een klein stukje naar binnen komen. Kijk elkaar aan en ontspan. En dan voel je vanzelf heel goed aan of je klaar bent voor de rest van zijn penis. Vertrouw op dat gevoel.’
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.