Open relatie: ‘Ook de kinderen hebben liever dit dan dat we gaan scheiden’

11.12.2022 12:29
relatie Beeld: Getty Images

Marijke is getrouwd met Vincent en heeft twee kinderen van 13 en 15. Vincent en zij hebben een open relatie én een caravan waar ze zich regelmatig terugtrekken als een van hen behoefte heeft om alleen te zijn.

“Hoeveel ik ook van Vincent hou, twee jaar nadat ik hem had leren kennen kreeg ik last van kriebels. Het is een paar keer voorgekomen dat ik na een nacht thuiskwam en hij wel wist wat er was gebeurd, maar daar niets over zei. We kregen kinderen en lange tijd richtte ik me volledig op mijn gezin en carrière. De eerste tien jaar moederschap is overleven, ik had geen tijd of zin voor wat dan ook, laat staan dat ik naar andere mannen keek.

Toen de kinderen rond de tien jaar oud waren, kreeg ik meer vrije tijd. Ik ging sporten, voelde me weer aantrekkelijker en ontdekte Tinder en Feeld. Er ging een wereld voor me open. Ongeveer eens per maand had ik een date. Dat iemand je in de ogen aankijkt en zegt: ‘Marijke, ik vind je geweldig.’ Iemand die compleet in je opgaat, wow! Daar ging ik helemaal voor, ik wilde mezelf die spanning niet ontzeggen. Ik praatte het goed voor mezelf, ook al voelde ik me er tegelijkertijd heel schuldig over.

Open relatie

Twee jaar geleden barstte de bom. Vincent zei: ‘Dit gaan we zo niet meer doen, je doet me pijn.’ We besloten allebei een coach in te schakelen om mee te praten. Dat was erg fijn. Ook las ik alles wat ik maar kon vinden over open relaties en polyamorie. De theorie van de bekende seksuologe Esther Perel was een eyeopener voor me: je partner kan niet én je beste vriend én vader van je kinderen én de liefde van je leven, veilig én sexy tegelijk zijn.

“Je partner kan niet én je beste vriend én vader van je kinderen én de liefde van je leven, veilig én sexy tegelijk zijn”

Vincent stelde voor dat hij ook een jaar ging daten, kijken of dat iets voor hem was. Hij wilde rechttrekken wat ik had gedaan, nu was het zijn beurt om te ontdekken. Wat er gebeurde: hij werd verliefd op een ander. Hij hield niet van losse flings, maar had wel een vrouw leren kennen die bij leuk vond. Hij zegt nu weleens dat als hij haar niet had leren kennen, het tussen ons misschien wel heel anders was gelopen.

Vincent heeft inmiddels al twee jaar een relatie met haar en ziet haar een paar dagen per maand. Ik heb op dit moment drie maanden iets met iemand. Dat was voor mij wel een ding, want ik wil absoluut bij Vincent blijven. Ik werd nooit verliefd, daar zorgde ik wel voor. Maar met deze jongen was het: waarom leg ik mezelf toch steeds van die regels op?

Lees ook – Marjolijn (43) heeft een tantrische open relatie: ‘Een vrijpartij duurt bij ons zo drie uur’ >

Een moment alleen

Als ik weg ben, zijn de kinderen soms een nachtje alleen thuis. Dat vinden ze heerlijk. Ze weten, net als familie en vrienden, dat hun ouders een open relatie hebben. We hebben er meerdere gesprekken over gevoerd. Ze hebben liever dit dan dat hun ouders gaan scheiden, en ze weten ook dat ik een leukere moeder ben als ik tijd voor mezelf heb. Daarom hebben we al acht jaar een caravan op de camping. Soms gaat Vincent daarheen, soms ik, als ik even alleen voor mezelf wil zorgen. Dan ga ik zwemmen, mediteren, steek ik een kaarsje aan. Het is zo’n heerlijk rustig plekje.

Eerlijk zijn

Ik ben blij dat iedereen weet hoe het zit. Dat stiekeme vond ik verschrikkelijk. Ik heb nog steeds weleens last van schuldgevoel, maar ik ben ook blij dat ik mijn kinderen kan laten zien dat er niet maar één vorm van relatie mogelijk is, hoe ingewikkeld het soms ook is.

“De wereld is veranderd, wij zijn veranderd. Je relatie verandert en bij elke fase past een andere oplossing”

Dat vind ik een mooie boodschap om aan volgende generaties door te geven: de wereld is veranderd, wij zijn veranderd. Je relatie verandert en bij elke fase past een andere oplossing. Eerlijk zijn tegenover je eigen gevoelens en die van je partner, dúrven voelen wat je voelt, er samen eerlijk over praten: het is soms heel moeilijk, maar het levert uiteindelijk wel een betere situatie op, voor iedereen.”

Dit artikel staat in Kek Mama 11-2022.

 

Wil je nog meer mooie en herkenbare verhalen van mede-mama’s lezen? Neem nu een abonnement en ontvang Kek Mama elke maand als eerst op jouw deurmat.