Onderzoek: relatiestress is schadelijker dan roken

22.12.2016 13:50
relatie

Relatiestress heeft invloed op je humeur, maar verhoogt ook het risico op het ontwikkelen van ziekten. Dat blijkt uit onderzoek van de Michigan State University.

De onderzoekers analyseerden gegevens van 1200 mensen boven de 50 jaar.

Opmerkelijk

Hierbij werd rekening gehouden met indicatoren als roken, het cholesterolgehalte én dus de kwaliteit van het huwelijk. Wat bleek: conflicten in de relatie zijn schadelijker voor het hart dan de gevolgen van roken (een verhoogd risico op hart- en vaatziekten) en een te hoog cholesterolgehalte.

 

Zwakker immuunsysteem

Maar hoe kunnen onderzoekers dit zo stellig zeggen? Daarvoor moeten we terug naar eerder onderzoek van de Ohio State University. Hierin werd het bloed van 76 vrouwen (de ene helft getrouwd, de andere helft gescheiden) onderzocht en er was duidelijk te zien dat de gescheiden vrouwen een zwakker immuunsysteem hadden. 

 

Genezen

Om een stapje verder te gaan en erachter te komen wat stress uiteindelijk met je lichaam doet, werden nog 42 echtparen aan een experiment onderworpen: de ene helft van de groep had een half uur voor het onderzoek ruzie, de andere helft niet. Vervolgens werden er tijdens het onderzoek kleine blaartjes op hun arm gezet. De uitkomst? Bij koppels die vooraf ruzie maakten, hadden de wondjes een dag langer nodig om te genezen. 

Lees ook: Superhandig: zo vermijd je deze vijf relatievalkuilen

Geen zorgen…

Kleine kanttekening: durf je na het lezen van dit artikel geen ruzie meer te maken met je vent? Geen zorgen. De onderzoekers willen ondanks de uitkomsten wél duidelijk maken dat je van een meningsverschil op z’n tijd heus niet ziek wordt. Maar, zeggen ze: kibbel met mate.