‘Mijn ex en ik wonen structureel samen, terwijl ons echtscheidingsconvenant in de ijskast staat’
Heb je eindelijk de knoop doorgehakt om te gaan scheiden, is een nieuwe woning vinden onmogelijk. Of blijkt samenwonen met je ex gewoon veel praktischer.
Claartje (32) zou haar ex Daniël (36) het liefst uit haar leven bannen vanwege zijn vreemdgaan. “Maar ja, dat gaat een beetje lastig, nu we financieel tot elkaar veroordeeld zijn.” Negen maanden geleden hakten ze de knoop door om te scheiden. “Ik dacht: ik heb binnen drie maanden wel een flat, met twee kinderen van twee en drie krijg ik vast voorrang, niks aan de hand. Maar er is geen huurwoning te krijgen, en voor kopen of huren in de vrije sector verdien ik niet genoeg.”
Dan maar samenwonen
In Den Haag haalden vergelijkbare situaties onlangs nog het nieuws toen de gemeente besloot dat mensen die door een scheiding hun sociale huurwoning moeten verlaten geen voorrang meer krijgen op een nieuwe sociale huurwoning. Voorheen werd het aantal jaren dat bewoners getrouwd in een sociale huurwoning doorbrachten afgetrokken van de wachttijd voor een nieuw huis. Daardoor kregen gescheiden huurders voorrang op anderen, en dus sneller onderdak. Die regel geldt inmiddels niet meer, dus voor veel stellen die uit elkaar gaan zit er vanwege de ellenlange wachtlijsten niets anders op dan maar blijven samenwonen.
Lees ook
‘Na de scheiding bleven we samenwonen om de kosten te drukken’ >
In de ijskast
Claartjes ex verbleef een tijdje bij zijn moeder, maar die werd het na een paar maanden te veel, haar zoon in huis, zegt Claartje. “Dus besloten we te birdnesten: ik de ene week in ons huis met de kinderen en Daniël bij vrienden, de andere week Daniël thuis met de kinderen en ik bij mijn zus of ouders. Het bleek niet te werken. Het idee dat hij met zijn scharrel in ons bed lag, vond ik niet te verkroppen en ronduit vies. Het verplicht uit logeren gaan vond ik onrustig en een beknotting van mijn vrijheid. Dat laatste ervoer Daniël hetzelfde. Dus wonen we weer structureel samen, terwijl ons echtscheidingsconvenant in de ijskast staat. We willen het wel tekenen, maar kunnen nog niks zinnigs zeggen over hoe we de toekomst financieel afwikkelen, qua alimentatie en verdeling van geld en spullen. We weten immers niet hoe onze vaste lasten er uit komen te zien.”
Moedeloos
Bij gebrek aan een extra slaapkamer slapen Claartje en Daniël nog in hetzelfde bed. “Ik walg ervan, maar we hebben gescheiden matrassen en dekens. Gelukkig komt hij vaak laat thuis na een avond op de tennisclub en valt dan meestal op de bank in slaap. De kinderen vinden het wel gezellig zo; die hebben niet door dat er iets is veranderd, zelfs al vliegen de borden soms uit frustratie door het huis. Maar ík word moedeloos van het toekomstperspectief. Dit houd ik geen jaren vol.”
Dit artikel heeft eerder in Kek Mama gestaan.
Meer Kek Mama? Neem nu een abonnement en profiteer van leuke aanbiedingen!