Heb je eindelijk de knoop doorgehakt om te gaan scheiden, is een nieuwe woning vinden onmogelijk. Of blijkt samenwonen met je ex gewoon veel praktischer.
Lees verder onder de advertentie
Claartje (32) zou haar ex Daniël (36) het liefst uit haar leven bannen vanwege zijn vreemdgaan. “Maar ja, dat gaat een beetje lastig, nu we financieel tot elkaar veroordeeld zijn.” Negen maanden geleden hakten ze de knoop door om te scheiden. “Ik dacht: ik heb binnen drie maanden wel een flat, met twee kinderen van twee en drie krijg ik vast voorrang, niks aan de hand. Maar er is geen huurwoning te krijgen, en voor kopen of huren in de vrije sector verdien ik niet genoeg.”
Lees verder onder de advertentie
Dan maar samenwonen
In Den Haag haalden vergelijkbare situaties onlangs nog het nieuws toen de gemeente besloot dat mensen die door een scheiding hun sociale huurwoning moeten verlaten geen voorrang meer krijgen op een nieuwe sociale huurwoning. Voorheen werd het aantal jaren dat bewoners getrouwd in een sociale huurwoning doorbrachten afgetrokken van de wachttijd voor een nieuw huis. Daardoor kregen gescheiden huurders voorrang op anderen, en dus sneller onderdak. Die regel geldt inmiddels niet meer, dus voor veel stellen die uit elkaar gaan zit er vanwege de ellenlange wachtlijsten niets anders op dan maar blijven samenwonen.
Claartjes ex verbleef een tijdje bij zijn moeder, maar die werd het na een paar maanden te veel, haar zoon in huis, zegt Claartje. “Dus besloten we te birdnesten: ik de ene week in ons huis met de kinderen en Daniël bij vrienden, de andere week Daniël thuis met de kinderen en ik bij mijn zus of ouders. Het bleek niet te werken. Het idee dat hij met zijn scharrel in ons bed lag, vond ik niet te verkroppen en ronduit vies. Het verplicht uit logeren gaan vond ik onrustig en een beknotting van mijn vrijheid. Dat laatste ervoer Daniël hetzelfde. Dus wonen we weer structureel samen, terwijl ons echtscheidingsconvenant in de ijskast staat. We willen het wel tekenen, maar kunnen nog niks zinnigs zeggen over hoe we de toekomst financieel afwikkelen, qua alimentatie en verdeling van geld en spullen. We weten immers niet hoe onze vaste lasten er uit komen te zien.”
Lees verder onder de advertentie
Moedeloos
Bij gebrek aan een extra slaapkamer slapen Claartje en Daniël nog in hetzelfde bed. “Ik walg ervan, maar we hebben gescheiden matrassen en dekens. Gelukkig komt hij vaak laat thuis na een avond op de tennisclub en valt dan meestal op de bank in slaap. De kinderen vinden het wel gezellig zo; die hebben niet door dat er iets is veranderd, zelfs al vliegen de borden soms uit frustratie door het huis. Maar ík word moedeloos van het toekomstperspectief. Dit houd ik geen jaren vol.”
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.