De drie meest voorkomende relatieconflicten volgens een expert

27.03.2024 07:05
relatie

Pfffft, je vent heeft voor de zoveelste keer zijn sokken naast de wasmand gedeponeerd. Vervolgens raak je geïrriteerd, vraagt hij zich af waarom, antwoord jij nonchalant ‘laat maar’ en spenderen jullie de hele avond op de bank gekluisterd aan jullie telefoon.

Relatieconflicten lijken vaak complex, maar veel problemen volgen een soortgelijk patroon. Door deze patronen te herkennen, kun je effectief aan je relatie werken. In de VS onthult relatietherapeut Sabrina Romanoff de top drie problemen waar partners tegenaan lopen. Met haar inzichten heb je de sleutel in handen om het geluk in je relatie te behouden, of zelfs terug te vinden.

1. De schuld bij de ander leggen

Zelfreflectie is niet altijd even makkelijk. Het is verleidelijk om de schuld bij de ander te leggen. Relatietherapeut Sabrina Romanoff legt uit dat mensen soms hun partner in een slecht daglicht willen plaatsen om een gevoel van controle te krijgen. Maar dit drijft hen juist verder uit elkaar.

Hoe te vermijden? “Blijf gefocust op het heden en herken de cyclus van kritiek,” adviseert de psycholoog. “Zie de cyclus als het probleem, niet je partner, en doorbreek die cyclus.”

Lees ook – Is spontane seks nog wel van deze tijd?

2. Achtervolgen en terugtrekken

Dit conflict, ofwel ‘de Protestpolka’, draait om de ene partner die toenadering zoekt (de ‘achtervolger’), terwijl de ander zich terugtrekt (de ’terugtrekker’). Hoe meer de achtervolger probeert een reactie te krijgen, hoe meer de terugtrekker zich terugtrekt. Het is gebaseerd op de angst om de ander teleur te stellen.

“Achtervolgers moeten leren hoe ze emotionele betrokkenheid kunnen uiten in plaats van kritiek,” zegt Romanoff. “Terugtrekkers moeten openstaan voor de behoeften van hun partner en weerstand bieden aan de drang om weg te lopen.”

Lees ook – In een sleur? Zó maak je het volgens een seksuoloog weer spannend tussen de lakens

3. Verstijven en vluchten

In deze situatie lijkt geen van beide partners geïnteresseerd in het oplossen van de problemen. Ze beschermen zichzelf en doen alsof ze de ander niet nodig hebben. Het komt vaak voort uit de ‘Protestpolka’, wanneer de achtervolger stopt met toenadering te zoeken.

“Erken de hopeloosheid die je voelt over de relatie en hoe je misschien je behoefte aan verbinding ontkent,” adviseert Romanoff. Volgens haar heeft de weerstand tegen kwetsbaarheid vaak wortels in de kindertijd. “Herken de valkuil die je mogelijk hebt opgezet op basis van eerdere ervaringen en geef jezelf de kans om de liefde te ontvangen die je misschien niet hebt gehad als kind.”

In de extra dikke special van Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.