Pfffft, je vent heeft voor de zoveelste keer zijn sokken naast de wasmand gedeponeerd. Vervolgens raak je geïrriteerd, vraagt hij zich af waarom, antwoord jij nonchalant ‘laat maar’ en spenderen jullie de hele avond op de bank gekluisterd aan jullie telefoon.
Lees verder onder de advertentie
Relatieconflicten lijken vaak complex, maar veel problemen volgen een soortgelijk patroon. Door deze patronen te herkennen, kun je effectief aan je relatie werken. In de VS onthult relatietherapeut Sabrina Romanoff de top drie problemen waar partners tegenaan lopen. Met haar inzichten heb je de sleutel in handen om het geluk in je relatie te behouden, of zelfs terug te vinden.
Lees verder onder de advertentie
1. De schuld bij de ander leggen
Zelfreflectie is niet altijd even makkelijk. Het is verleidelijk om de schuld bij de ander te leggen. Relatietherapeut Sabrina Romanoff legt uit dat mensen soms hun partner in een slecht daglicht willen plaatsen om een gevoel van controle te krijgen. Maar dit drijft hen juist verder uit elkaar.
Lees verder onder de advertentie
Hoe te vermijden? “Blijf gefocust op het heden en herken de cyclus van kritiek,” adviseert de psycholoog. “Zie de cyclus als het probleem, niet je partner, en doorbreek die cyclus.”
Dit conflict, ofwel ‘de Protestpolka’, draait om de ene partner die toenadering zoekt (de ‘achtervolger’), terwijl de ander zich terugtrekt (de ’terugtrekker’). Hoe meer de achtervolger probeert een reactie te krijgen, hoe meer de terugtrekker zich terugtrekt. Het is gebaseerd op de angst om de ander teleur te stellen.
Lees verder onder de advertentie
“Achtervolgers moeten leren hoe ze emotionele betrokkenheid kunnen uiten in plaats van kritiek,” zegt Romanoff. “Terugtrekkers moeten openstaan voor de behoeften van hun partner en weerstand bieden aan de drang om weg te lopen.”
In deze situatie lijkt geen van beide partners geïnteresseerd in het oplossen van de problemen. Ze beschermen zichzelf en doen alsof ze de ander niet nodig hebben. Het komt vaak voort uit de ‘Protestpolka’, wanneer de achtervolger stopt met toenadering te zoeken.
Lees verder onder de advertentie
“Erken de hopeloosheid die je voelt over de relatie en hoe je misschien je behoefte aan verbinding ontkent,” adviseert Romanoff. Volgens haar heeft de weerstand tegen kwetsbaarheid vaak wortels in de kindertijd. “Herken de valkuil die je mogelijk hebt opgezet op basis van eerdere ervaringen en geef jezelf de kans om de liefde te ontvangen die je misschien niet hebt gehad als kind.”
In de extra dikke special van Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Schoonmoeders: je kunt niet zonder ze, maar soms halen ze ook het bloed onder je nagels vandaan. Zeker als ze, met de beste bedoelingen, over je grenzen heen walsen. Maria kon haar ogen niet geloven toen haar baby na een dagje bij oma met gaatjes in haar oren thuiskwam.
Als ouder probeer je alles zo goed mogelijk te doen voor je kind. Maar wat als je goede intenties onverwacht botsten met de – soms bijzondere – schoolregels? Isa ontdekte dit op de harde manier toen een onschuldige waterfles voor drama zorgde.
Anouk is trotse echtgenote van Erwin en mama van vier meiden: Aurélie (10), Emeline (8), Vieve (7) en Lilou (4). In hun levendige huishouden is het soms één en al chaos, maar liefde, gelach en spontane dansfeestjes voeren steevast de boventoon. Anouk deelt vol enthousiasme haar avonturen in het ouderschap.
Toen de dochter van Leah vijf werd, wist ze precies wat ze wilde: haar kinderfeestje vieren in een ballenbak. En dat werd een onvergetelijke verjaardag.
Laten we eerlijk zijn: niet iedereen loopt warm voor kerst. Waar de ene groep helemaal losgaat met kerstbomen, kerstmuziek en uitgebreide diners, zijn er ook sterrenbeelden die Kerstmis het liefst overslaan.
Wat als je tegelijkertijd zwanger blijkt te zijn met je schoonzus, maar hun kindje niet levensvatbaar blijkt te zijn? Geluk en verdriet gaan hand in hand, ervaarde Natascha aan den lijve.