Divorce Challenge: campagne tegen vechtscheidingen

06.09.2016 15:46
Beeld: Getty Beeld: Getty

Vandaag is een nieuwe campagne tegen vechtscheidingen gestart, namelijk de Divorce Challenge. Doel is om het aantal vechtscheidingen terug te dringen en de negatieve gevolgen voor kinderen te verminderen.

Hulp bij scheiding

Om dat te kunnen doen, is er een speciale website in het leven geroepen. Komende maanden kunnen professionals, sociale vernieuwers en ervaringsdeskundigen hun ideeën tegen vechtscheidingen via divorcechallenge.nl indienen. Het initiatief vloeit voort uit een motie van PvdA-kamerlid Recourt en ligt nu in handen van minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie. “We willen iedereen uitnodigen om, bovenop alles wat we al hebben, nieuwe manieren te bedenken om ouders te helpen hun scheiding goed te regelen, zodat ze niet in een vechtscheiding terecht komen en de wereld van hun kinderen niet op zijn kop komt te staan”, aldus Van der Steur.

 

>> Lees ook: Daan kreeg spijt van haar scheiding <<

 

Vaker problemen bij kinderen

Jaarlijks krijgen zo’n 35.000 kinderen te maken met een echtscheiding van hun ouders. Naar schatting verloopt 10 tot 15% van de scheidingen zo problematisch dat deze uitmondt in een vechtscheiding. Onderzoek wijst uit dat betrokken kinderen daardoor vaker problemen krijgen op school, meer crimineel gedrag vertonen, emotionele problemen ervaren, en  later vaker problemen ondervinden in hun eigen relaties.

 

Expertpanel

De challenge duurt ruim twee maanden, tot en met 21 november 2016. Dan worden alle inzendingen voorgelegd aan een expertpanel dat bestaat uit onder andere de Kinderombudsvrouw, een mediator, een rechter en een hoogleraar familie- en jeugdrecht. In december moet duidelijk worden welke voorstellen verder worden uitgewerkt, met hulp van het ministerie.

Bron: Rijksoverheid.nl