Beeld: Marc Deurloo
Beeld: Marc Deurloo

Kek Mama-columnist Anke Laterveer is single moeder en schrijft elke week op Kekmama.nl supereerlijk en uitgesproken over wat ze meemaakt of wat haar opvalt. Deze week: verliefd.

“Mama, er is iets heel bijzonders gebeurd vandaag!” Hij roept het van ver over het schoolplein. Stralend. “O ja? Wat is er gebeurd dan?” vraag ik. “Dat kan ik pas in de auto zeggen.” Snel reppen we ons naar de auto. Nog voor de deuren dicht zijn, zegt hij het: “Mama, ik ben verliefd. Ze heet Suzanne. Ze is het mooiste meisje van de wereld en ik ben nog nooit zo gelukkig geweest. Hier heb ik mijn hele leven op gewacht. Alle zeven jaar.”

We rijden naar huis. Halverwege de rit slaat zijn stemming om. “Wat is er, liefje?” vraag ik. “Het is vrijdag,” klinkt het bedrukt vanaf de achterbank. “Dat zijn twee dagen zonder Suzanne. Plus vanmiddag. Tweeënhalve dag zonder de liefde van mijn leven. Als ik niet met haar ben, is er niks aan.” Ik onderdruk een opborrelende lach. Niets zo serieus als de liefde en niets ook wat zo kwetsbaar is. Hij heeft geen lachende moeder nodig, hij wil er eentje die hem steunt.

Thuis zoeken we liedjes op met Suzanne in de titel. We luisteren ze op repeat. Hij schrijft haar een brief. Maakt een tekening. En nog een. En nog eentje. Voor de zekerheid.

'Zo gaat het soms. Dat hoort erbij.'

Die maandag gaat hij met een stapeltje tekeningen en brieven en een hart vol hoop naar school. Want er was nog wel een dingetje met die verliefdheid. Het is onzeker of het wederzijds is. ’s Middags vraag ik hoe het ging. “Ik wil er niet over praten,” is alles wat hij zegt. Ik heb zo mijn vermoedens. Een dag later komt het hoge woord eruit. Ze had zijn brieven aangepakt. Vriendelijk bekeken. En toen die woorden gesproken. Die verschrikkelijke woorden die hij voor het eerst hoorde, maar die mij door het hart sneden om alle keren dat ik ze zelf gehoord had. Of uitgesproken. “Ik ben niet op jou,” had Suzanne gezegd. En dat was het dan. De eerste verliefdheid was voorbij. “Zo gaat het soms, mama. Dat hoort erbij,” zegt hij, nu al vele malen wijzer dan ik ooit geweest ben.

Maanden later komt hij weer vrolijk op me af gelopen. Vlak achter hem Jasmijn, een vriendinnetje van mijn dochter. Ze grijnst. “Als ik bij jullie ga spelen, wil je dan weer voorlezen uit je boek?” vraagt ze met een brede lach. “Ja hoor,” zegt mijn zoon grootmoedig. Haar lach wordt nog breder. “Hij kan zo goed voorlezen,” zegt ze. “Ik moet steeds om hem lachen. En om de billen.” Mijn zoons lievelingsboek is een boek waarin nogal wat grapjes over billen staan. En zij vindt dat kennelijk al net zo fantastisch als hij. Goed begin, zou je zeggen. En toch, als zij uiteindelijk, op een vraag van mij, toegeeft dat ze inderdaad verliefd op hem is, spreekt hij de woorden die eerder nog zijn eigen hart braken. “Ik niet op jou.” “Geeft niks,” roept ze vrolijk. “Als je maar blijft voorlezen.” Dat belooft hij.

Hij gaat vaker naar de sportschool dan dat ik ontbijt

En dan raak ik zelf met iemand aan de praat. Op Twitter. Eerst met andere mensen erbij, maar al snel in privéberichtjes. Uren en uren chatten we. We vertellen elkaar alles. Delen onze diepste wensen, zwartste gedachten en slechtste grappen. Geen moment komt het in me op dat het meer kan zijn dan vriendschap. Hij is een stuk jonger dan ik. Gaat vaker naar de sportschool dan dat ik ontbijt. En ik ontbijt best regelmatig. Geen idee dat zoiets ooit zou kunnen werken. Tot we elkaar voor het eerst ontmoeten. En het werkt. Heel goed werkt. En ik het na een tijdje toch maar zeg: “Ik ben verliefd op jou”. Hij me aankijkt en zegt: “Ik ook op jou.”

Anke Laterveer (36) is schrijver, columnist, cabaretier en web woman van Kek Mama. Samen met haar kinderen Jakob (7) en Hannah (6) woont ze in Haarlem.

Na een traject van 2,5 jaar is presentatrice Saar Koningsberger zwanger. Om dit mooie nieuws met iedereen te kunnen delen, publiceert ze dagelijks een vlog. Vandaag vraagt ze een psycholoog om advies: hoe hou je je relatie goed na het krijgen van een baby? Van verwachtingen downgraden tot rekening houden met slaaptekort en veel praten (maar niet te snel): de handigste tips komen voorbij.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Bijman Vreemdgangers
Beeld: 123RF

We horen altijd over mannen die een bijvrouw hebben, maar andersom komt natuurlijk ook voor.

Bart (35), getrouwd, vader van een zoon (6) en dochter (4), gaat vreemd sinds de geboorte van zijn jongste kind. Sinds twee jaar is hij de minnaar van Karen (30), ook getrouwd.

“Twee zwangerschappen waardoor ze nog steeds veel te dik is, een gruwelijke bevalling met artsen die in en aan mijn vrouw stonden te trekken, huilbaby’s en aandacht slurpende kinderen: ik kan genoeg redenen opnoemen waarom ik op dit moment vreemdga. Maar de belangrijkste: ik zie mijn vrouw niet meer als seksueel wezen."

 

'Ik heb wél mijn behoeften'

"Sinds de geboorte van onze jongste hebben we geen seks meer gehad. Suze draagt XL-joggingpakken en maakt zich amper op. Bovendien kan ik haar niet los zien van de bloederige tangverlossing en haar borsten vind ik niet langer opwindend. Ze behoorden vroeger mij toe, maar hebben jarenlang dienstgedaan als melkflessen. Ik weet dat het heel onaardig en disrespectvol klinkt en dat lezeressen nu vast vol walging afhaken, maar ik zeg het maar eerlijk zoals het is. Mijn vrouw taalt niet meer naar seks, ze wil alleen nog maar knuffelen. Prima, maar ik heb wél mijn behoeften en zoek die daarom buiten de deur."

 

'Scheiden wil ik absoluut niet'

"Sinds twee jaar is dat met Karen. Ze is een collega en heeft een zoontje van drie. Zij is niet veranderd in een moeke, maar nog steeds woest aantrekkelijk. Ze sport veel en kleedt zich vrouwelijk. Dat zij gebonden is, vind ik alleen maar een pre. Mijn vorige minnares wilde veel meer. Die ging me midden in de nacht bellen, stond ineens voor mijn deur en zeurde na de eerste nacht al om een scheiding. Ik heb het na een paar weken weten af te kappen en haar gelukkig weer uit mijn leven gekregen. Want scheiden wil ik absoluut niet.

Hoe gek dat ook klinkt, ik houd van Suze en wil met haar oud worden. Ze is mijn maatje en de moeder van mijn kinderen. Met Karen heb ik seks. Pure, dierlijke seks. Ze weet dat ik niet van mijn vrouw af zal gaan en zij is andersom ook niet van plan haar huwelijk te verbreken. Haar man is voor zijn werk soms maanden weg. Voor haar is de seks met mij een manier om de tijd waarin hij in het buitenland zit gezellig door te komen. Als haar man thuis is houden wij ons koest, om vervolgens – als zij hem weer heeft uitgezwaaid – als wilde beesten los te gaan. Dit is voor mij de manier om vreemd te gaan zonder veel schade.”
 

Dit verhaal is er één van een interviewserie in Kek Mama 08-2015.

 


Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >