Beeld: Marc Deurloo
Beeld: Marc Deurloo

Kek Mama-columnist Anke Laterveer is single moeder en schrijft elke week op Kekmama.nl supereerlijk en uitgesproken over wat ze meemaakt of wat haar opvalt. Deze week: verliefd.

“Mama, er is iets heel bijzonders gebeurd vandaag!” Hij roept het van ver over het schoolplein. Stralend. “O ja? Wat is er gebeurd dan?” vraag ik. “Dat kan ik pas in de auto zeggen.” Snel reppen we ons naar de auto. Nog voor de deuren dicht zijn, zegt hij het: “Mama, ik ben verliefd. Ze heet Suzanne. Ze is het mooiste meisje van de wereld en ik ben nog nooit zo gelukkig geweest. Hier heb ik mijn hele leven op gewacht. Alle zeven jaar.”

We rijden naar huis. Halverwege de rit slaat zijn stemming om. “Wat is er, liefje?” vraag ik. “Het is vrijdag,” klinkt het bedrukt vanaf de achterbank. “Dat zijn twee dagen zonder Suzanne. Plus vanmiddag. Tweeënhalve dag zonder de liefde van mijn leven. Als ik niet met haar ben, is er niks aan.” Ik onderdruk een opborrelende lach. Niets zo serieus als de liefde en niets ook wat zo kwetsbaar is. Hij heeft geen lachende moeder nodig, hij wil er eentje die hem steunt.

Thuis zoeken we liedjes op met Suzanne in de titel. We luisteren ze op repeat. Hij schrijft haar een brief. Maakt een tekening. En nog een. En nog eentje. Voor de zekerheid.

'Zo gaat het soms. Dat hoort erbij.'

Die maandag gaat hij met een stapeltje tekeningen en brieven en een hart vol hoop naar school. Want er was nog wel een dingetje met die verliefdheid. Het is onzeker of het wederzijds is. ’s Middags vraag ik hoe het ging. “Ik wil er niet over praten,” is alles wat hij zegt. Ik heb zo mijn vermoedens. Een dag later komt het hoge woord eruit. Ze had zijn brieven aangepakt. Vriendelijk bekeken. En toen die woorden gesproken. Die verschrikkelijke woorden die hij voor het eerst hoorde, maar die mij door het hart sneden om alle keren dat ik ze zelf gehoord had. Of uitgesproken. “Ik ben niet op jou,” had Suzanne gezegd. En dat was het dan. De eerste verliefdheid was voorbij. “Zo gaat het soms, mama. Dat hoort erbij,” zegt hij, nu al vele malen wijzer dan ik ooit geweest ben.

Maanden later komt hij weer vrolijk op me af gelopen. Vlak achter hem Jasmijn, een vriendinnetje van mijn dochter. Ze grijnst. “Als ik bij jullie ga spelen, wil je dan weer voorlezen uit je boek?” vraagt ze met een brede lach. “Ja hoor,” zegt mijn zoon grootmoedig. Haar lach wordt nog breder. “Hij kan zo goed voorlezen,” zegt ze. “Ik moet steeds om hem lachen. En om de billen.” Mijn zoons lievelingsboek is een boek waarin nogal wat grapjes over billen staan. En zij vindt dat kennelijk al net zo fantastisch als hij. Goed begin, zou je zeggen. En toch, als zij uiteindelijk, op een vraag van mij, toegeeft dat ze inderdaad verliefd op hem is, spreekt hij de woorden die eerder nog zijn eigen hart braken. “Ik niet op jou.” “Geeft niks,” roept ze vrolijk. “Als je maar blijft voorlezen.” Dat belooft hij.

Hij gaat vaker naar de sportschool dan dat ik ontbijt

En dan raak ik zelf met iemand aan de praat. Op Twitter. Eerst met andere mensen erbij, maar al snel in privéberichtjes. Uren en uren chatten we. We vertellen elkaar alles. Delen onze diepste wensen, zwartste gedachten en slechtste grappen. Geen moment komt het in me op dat het meer kan zijn dan vriendschap. Hij is een stuk jonger dan ik. Gaat vaker naar de sportschool dan dat ik ontbijt. En ik ontbijt best regelmatig. Geen idee dat zoiets ooit zou kunnen werken. Tot we elkaar voor het eerst ontmoeten. En het werkt. Heel goed werkt. En ik het na een tijdje toch maar zeg: “Ik ben verliefd op jou”. Hij me aankijkt en zegt: “Ik ook op jou.”

Anke Laterveer (36) is schrijver, columnist, cabaretier en web woman van Kek Mama. Samen met haar kinderen Jakob (7) en Hannah (6) woont ze in Haarlem.

fotoserie-meisje-vader-stiefvader

Soms zijn er fotoseries waar je naar kunt blijven kijken - dit is er zo één. Want hoe 'gewoon' de foto's misschien ook lijken, er schuilt een mooi verhaal achter.

De Amerikaanse Dylan Lenox deelt het op Facebook.

 

'Bonusvader'

'Dit is onze dochter Willow', schrijft hij. 'Die man aan de linkerkant, dat ben ik (papa, papa Dylan of bonusvader). In het midden staat onze prinses Willow en die man rechts is David (papa, papa David of biologische vader). Nee, we zijn geen stel van hetzelfde geslacht, maar we delen wel een dochter. David is de ex-man van Sarah en ik ben haar verloofde. We hebben onszelf tot een uniek gezin gevormd. Niet alleen heb ik een dochter gekregen, ik heb er ook een broer en beste vriend bij. Bedankt Sarah!'

 

Lees ook
Amanda schrijft een indrukwekkende post voor haar stiefkinderen >

 

'Deel van ons leven'

David wil met zijn post duidelijk maken dat het geen zin heeft om ruzie te maken. Dat het veel beter is om aan je kind te laten zien dat jullie nu één grote familie zijn. 'David is geen buitenstaander. Hij is en zal altijd een deel van ons leven zijn.'

Binnen een paar dagen zijn de foto's al meer dan 200.000 keer geliket.

 
 
Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
kosten-ivf

Bij het ene stel is het in één keer raak, terwijl een zwangerschap bij anderen helaas soms jaren kan duren. Gelukkig zijn er steeds meer opties, waaronder de vruchtbaarheidsbehandeling IVF (In Vitro Fertilisatie). Maar wat zijn de kosten hiervan? En wordt het vergoed door zorgverzekeraars?

Wij zetten al deze informatie voor je op een rij. 

 

Wat is IVF?

In Vitro Fertilisatie is een vruchtbaarheidsbehandeling waarbij de bevruchting buiten het lichaam tot stand komt: ‘in vitro’ betekent ‘in glas’ en ‘fertilisatie’ betekent ‘bevruchting’. De vrouwelijke eicel en een aantal mannelijke zaadcellen (ongeveer 100.000 per eicel) worden in een glazen schaaltje in het laboratorium samengebracht. Vervolgens wordt geprobeerd een bevruchting plaats te laten vinden. Lukt dit? Dan wordt er één embryo in de baarmoeder teruggeplaatst. Hieruit kan een normale zwangerschap volgen.

Alleen als er een medische reden voor is, kom je in aanmerking voor een IVF-behandeling. Bijvoorbeeld als je niet goed werkende eileiders hebt, (ernstige) endometriose, een niet te herstellen sterilisatie, onverklaarbare onvruchtbaarheid of verminderde kwaliteit van het zaad van de man.

 

Lees ook
Fotoserie: stel neemt IVF-embryo overal mee naartoe >

 

Kosten en vergoeding

Per poging kost het IVF-traject rond de 3000 euro, maar dit verschilt per kliniek. Een IVF/ICSI-behandeling in combinatie met PGD (preïmplantatie genetische diagnostiek), de methode waarmee embryo’s worden onderzocht op ernstige genetische aandoeningen, kost per poging tussen de 6000 en 7000 euro.

De eerste drie behandelingen worden (tot je 43e) door vrijwel alle ziektekostenverzekeraars vergoed en komen altijd op naam van de vrouw, ook wanneer de man de oorzaak is. Wel geldt het eigen risico en het eventuele vrijwillige eigen risico. Het is mogelijk om extra IVF-behandelingen aanvullend te laten verzekeren. Wil je weten welke zorgverzekeraars ook de vierde en vijfde behandeling vergoeden? Dat vind je hier

 

Aftrekpost belasting

Goed om te weten: wanneer je medische kosten maakt die niet door je zorgverzekeraar vergoed worden, kun je deze aftrekken bij de Belastingdienst. Je geeft deze kosten dan aan op de belastingaangifte als bijzondere ziektekosten. Er geldt wel een maximuminkomen en drempelbedrag. Vrouwen van boven de 43 jaar die een IVF-behandeling aangaan, zijn uitgesloten van deze aftrekpost.

Bron: Freya en Zorgpremies.nl

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >