Beeld: Marc Deurloo
Beeld: Marc Deurloo

Kek Mama-columnist Anke Laterveer is single moeder en schrijft elke week op Kekmama.nl supereerlijk en uitgesproken over wat ze meemaakt of wat haar opvalt. Deze week: broer- en zusdag.

Kun je van elkaar houden als je elkaar nauwelijks ziet? Ik vraag me dat wel eens af en vandaag op broer- en zusdag nog een beetje meer. Mijn broertje en ik schelen anderhalf jaar. We zijn samen opgegroeid en hebben tot ik op mijn achttiende uit huis ging, altijd onder een dak geleefd. De eerste zeven jaar deelden we zelfs een slaapkamer. 

Maar maakt dat delen van een leven, een badkamer, een stapelbed, ouders nou ook dat je automatisch van elkaar houdt? Ik weet dat niet zo goed. Ondanks dat we al die dingen deelden, hadden we weinig gemeen. We speelden alleen samen als dat van mijn moeder moest: 'Laat hem meedoen, hij heeft nog geen vriendjes op de camping,' en verder vonden we elkaar vooral vervelend. 

De dag voor ik uit huis zou gaan, kwam mijn broertje naar mijn kamer. We zaten samen op mijn bed. “Nu ben ik straks alleen. Naar wie moet ik dan toe als ik ruzie met ze heb?’ Ze, dat zijn mijn ouders. Hij had veel ruzie met ze. Ik ook, maar hij veel meer. Na die ruzies kwam hij nooit naar mij toe, maar het idee dat het kon, was kennelijk al troost genoeg. 

 

Hij trok de halve wereld over, terwijl ik thuis zat

Een paar jaar nadat ik vertrok, ging ook mijn broertje uit huis. Hij besloot te gaan reizen en trok de halve wereld over. Terwijl ik hier in Nederland mijn best deed me zo goed mogelijk aan te passen aan de maatschappij door samen te wonen, een kantoorbaan te nemen en later kinderen, blufte mijn broertje zich door het leven. 

Hij gaf Engelse les in Thailand (‘Moet je daar geen diploma voor hebben?’ ‘Jawel, maar die kun je dus gewoon downloaden en ik spreek toch Engels?’). Trok zonder gids door het Himalaya-gebergte (‘Is dat niet gevaarlijk?’ ‘Nee joh, ik heb er over gelezen, komt wel goed’) en werd muzikant in Berlijn (‘Muzikanten spelen toch een instrument?’ ‘Ik huur gewoon een studio en dan komt die muziek vanzelf wel.’). Mijn broertje leeft als Pipi Langkous: 'Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.'

Ik vond dat een tijdlang mateloos vervelend. Zat ik hier mijn best te doen erbij te horen en de dingen goed te regelen terwijl hij wilde avonturen beleefde. Heus niet dat ik zelf nou zo graag de Himalaya in wilde (sterker nog: dit scoort vrij hoog in mijn nooit-van-mijn-leven-lijstje), maar ik voelde me er toch een saaie sukkel door.

 

'Zus, heb je melk? Ik verga van de dorst'

Ieder jaar met kerst zagen we elkaar. Mijn vaste basis was dan ook even de zijne. Niet zelden ging hij na binnenkomst eerst naar de koelkast. ('Zus, heb je melk, ik verga van de dorst. Ik maak ook meteen even wat boterhammen, goed?'), waarna hij voor uren naar boven verdween ('Ik ging alleen even douchen, maar toen ben ik toch op je bed in slaap gevallen, sorry hoor. Heb je trouwens soep ofzo? Ik lust nog wel wat.').

Soms praatten we over vroeger en leek het wel alsof we in een ander gezin waren opgegroeid. Geen enkele herinnering was gelijk. Het voelde gek en regelmatig vroeg ik me af of ik van hem hield of hem meer gewoon tolereerde omdat we nu eenmaal familie zijn.

Een maand geleden kwam mijn roman Lefbek uit. Die gaat veel over familie. Mijn broertje belde. We praatten meer dan een uur met elkaar. Over toen, over nu, over later. Samen vonden we wat we al een hele tijd kwijt waren. Gedeelde herinneringen, elkaar snappen en ja, toch ook liefde. 

Hij woont nog steeds ver weg, we zien elkaar nog steeds zeer zelden. En toch weet ik meer dan ooit: Ik hou van mijn broertje. Hartstikke veel.

 

Anke Laterveer (36) is schrijver, cabaretier en web woman van Kek Mama. Samen met haar kinderen Jakob (7) en Hannah (6) woont ze in Haarlem.

relatietherapie kinderen
Beeld: Pixabay

En dan loopt het ineens – of eigenlijk al veel langer – niet meer zo lekker in jullie relatie. Welke soorten relatietherapie zijn er, ook als je kinderen hebt?

 

EFT-relatietherapie

Deze vorm van relatietherapie staat voor Emotionally Focused Therapy. Klinkt interessant, maar wat houdt het in? Allereerst verraadt de naam al dat deze therapie zich richt op emoties. Er wordt gekeken naar patronen binnen jullie relatie (altijd en eeuwig ruzie over geld of een niet-uitgeruimde vaatwasser), zodat jullie deze leren te herkennen en te begrijpen. Want je weet zelf ook wel: vaak gaat het niet eens om die vervloekte afwas, maar wat eronder ligt (geen rekening houden met elkaar, je in de steek gelaten voelen). Ook gaan jullie kijken naar oud zeer. Daarna gaan jullie met behulp van de therapeut bouwen aan een nieuwe, veilige basis waarin jij en je partner elkaar om steun en begrip vragen, in plaats van elkaar verwijten te maken. Er wordt naar het hele gezin gekeken en onderzocht waar jullie het meeste behoefte aan hebben.

Meer info vind je hier.

 

Samengesteld gezin coaching

Hij heeft al kinderen, jij hebt al kinderen, en samen werden jullie verliefd. Mooi sprookje toch? Er zijn in Nederland ontelbaar veel samengestelde gezinnen. Maar de cijfers hierover zijn niet best: 60% van zulke gezinnen redt het uiteindelijk niet. Grootste knelpunten: verschil in opvoeding (‘Van mama mag het wel en jij bent mijn vader niet!’), mag je iets zeggen over je stiefkind, bemoeienissen van ex-partners en ga zo maar door. Gelukkig is er speciale coaching voor samengestelde gezinnen. Deze hulp is erop gericht om rust te creëren in jullie leven en relatie. De bedoeling is om jullie samengestelde, unieke gezin goed op de rails te zetten, met jullie eigen gezinscultuur. Want eerlijk is eerlijk: elke familie is anders. De praktische adviezen hebben als doel om binnen 3 tot 5 maanden voor meer balans te zorgen in jullie hele gezin. En dat is heel, héél erg fijn, voor iedereen.

Meer info vind je hier.

 

Lees ook
LIEFDE: Zo kan het dus ook: blij met je scheiding >

 

Systeemtherapie

Relatieproblemen gaan vaak veel verder dan alleen de band tussen jou en je partner. Als jullie kinderen hebben, horen die ook bij de relatiedynamiek. Bij systeemtherapie wordt gekeken naar het sociale systeem waarvan je deel uitmaakt, zoals je gezin. En hierin staat vooral de wisselwerking met andere personen bij het probleem centraal.  Het kan dus zijn dat je deze therapie niet alleen met je partner doet, maar ook met jouw eigen ouders of je kinderen (als die oud genoeg zijn). De systeemtherapeut kijkt dus naar het hele gezin, en iedereen wordt bij de oplossing betrokken. Soms zie je dat bepaalde obstakels van generatie op generatie worden doorgegeven: jij mocht vroeger nooit ‘huilen om niets’, en ineens snauw je dat ook naar je eigen kids. Deze vorm van therapie is heel geschikt om ook dit soort opvoedingskwesties te doorbreken.

Meer info vind je hier.

 

Oplossingsgerichte therapie

Oké, jullie weten dat het niet heel lekker gaat in jullie relatie. Maar elk huisje heeft z’n kruisje en jullie willen niet te veel kibbelen over hoe deze impasse is ontstaan. Dan is oplossingsgerichte therapie iets voor jullie. Deze hulpsoort gaat niet over hoe jullie problemen ontstaan zijn en het analyseren hiervan, maar is gericht op het oplossen ervan. De therapeut helpt jullie te kijken naar de momenten waarop het wel goed gaat en hoe jullie onderlinge situatie is als jullie troubles er niet zijn. Wat gaat er dan wél goed en hoe komt dat? En: hoe houden jullie dit vol? Lekker positief, kortom.

Meer info vind je hier.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

partner wil geen sex meer

Het is volgens seksuologe Hanneke Termeer een veel voorkomend probleem in haar praktijk: dat een van de twee geen behoefte (meer) heeft aan seks.

Maar wat kun je hieraan doen? 
 

Van goeden huize

Termeer: "Het is menselijk gedrag dat je er op zo'n moment van uitgaat dat het aan jou ligt", vertelt ze. "Je denkt dat je niet meer aantrekkelijk bent, niet goed genoeg bent of dat hij/zij een ander wil. Maar negen van de tien keer is dit niet zo." De seksuologe adviseert dan ook om het niet direct op jezelf te betrekken. Bespreek het met elkaar. "Je moet van goeden huize komen om dit probleem aan te durven halen, maar het is wel het beste."

 

Lees ook
Hoe vaak sex per maand is 'normaal'? >

 

'Doet-ie het of doet-ie het niet?'

Het probleem ligt volgens Hanneke vaak heel ergens anders: de partner heeft het druk op werk, of heeft last van lichamelijke klachten zoals beginnende erectieproblemen, met als gevolg: 'prestatiedrang'. "Als een man steeds bezig is met 'doet-ie het of doet-ie het niet' kan dat impact hebben op jullie seksleven. Probeer hier geduldig mee om te gaan, want alleen dan kan die druk verdwijnen."

 

Niet vreemd

Wel wil de seksuologe duidelijk maken dat het helemaal niet vreemd is dat een van de twee niet altijd zin heeft in seks: "Ik bedoel, je hebt toch ook niet altijd zin om te koken? Maar ga het gesprek wel aan als dit vaak gebeurt."

 

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >