blij met scheiding
Beeld: Unsplash

Zes jaar en heel veel tranen en toestanden later kan Jorinde maar één ding concluderen: wat was het een goede beslissing bij haar man weg te gaan.

1. De band met mijn zoons van twaalf en tien is sterker dan ooit

Leefde ik tijdens mijn huwelijk nogal op de automatische piloot, zonder man in huis ligt mijn focus puur op de jongens. Als je elkaar twee keer per maand een lang weekend moet missen, breng je de tijd die je wel samen bent, stukken intenser door. Op vrijdagavond in het grote bed met popcorn, chips, cola, The voice op tv en onze armen strak om elkaar heen. In onze opblaasboot verkennen waar de vaart voor ons huis eigenlijk eindigt – en niemand die ons voor het eten thuis verwacht. En verlangen we midden in de winter opeens naar kamperen, dan zetten we een tent in de woonkamer.
 

2. Mijn kinderen leren veel over liefde

Bijvoorbeeld dat de liefde van je vader of moeder onvoorwaardelijk is, maar tussen partners kan mislukken. Dat het goed is ervoor te vechten en fantastisch als het lukt, maar dat je ook mag besluiten dat het over en voorbij is.
 

3. Ik flirt me een ongeluk

Want dat mag. Ik mag zelfs seks hebben met wie ik wil.
 

4. Mijn ex krijgt alle kansen om een goede vader te zijn

Want waar ik vroeger overal met mijn bemoeizuchtige geregel tussen zat, heeft hij nu acht dagen per maand de volledige zorg voor ze. Die vult-ie misschien niet precies zo in als ik het wil, maar dat geeft niet. Hij en de jongens hebben het goed. Als ex past-ie trouwens ook stukken beter in míjn leven dan als echtgenoot.
 

5. Ik hou nog meer van mijn vrienden

Waar zou ik zijn zonder mijn vrienden? De schatten die precies op het juiste moment op de stoep staan met een fles wijn. Bij voorkeur op de vrijdagen zaterdagavonden als de jongens naar hun vader zijn.
 

Lees ook
11 Dingen die ik leerde van mijn scheiding >

 

6. Dat ik eindelijk loslaat

Ik weet nu dat ik het in mijn eentje prima red. Dat ik me vrijer en gelukkiger voel nu ik mijn leven niet meer hoef af te stemmen op een man die heel andere verlangens en verwachtingen koestert dan ik. Dat ik best kan loslaten. Dat ruziemaken soms broodnodig is. Als mijn ex en ik jaren eerder de confrontatie waren aangegaan, was er veel minder gaan rotten in onze relatie. Mijn kinderen en ik leiden deels gescheiden levens en dat is bij tijd en wijle echt niet leuk, maar het maakt ze wel ongelooflijk zelfstandig.
 

7. Geen remsporen in de wc-pot, hoe fijn is dat

(Die van de kinderen tellen niet.)
 

8. Ik hoef nergens verantwoording over af te leggen

Als de zoons bij hun vader zijn, werk ik in m’n eentje schaamteloos een tweepersoons sushiplateau weg met een evenredige hoeveelheid wijn, om daarna spontaan de kroeg in te duiken zonder een babysit te hoeven regelen. Als ik een roze muur wil, neem ik die. En als ik een hele zondag ongedoucht wil Netflixen, doe ik dat.
 

9. Ik kan en moet fulltime werken en besteed mijn geld aan wat ik wil

Fantastisch voor mijn zelfontplooiing, eigenwaarde en zelfstandigheid. O, en voor mijn portemonnee natuurlijk, want al die dates zijn natuurlijk enig, maar mooi dat ik wel mijn eigen drank afreken.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

alles ging mis vakantie
Beeld: Pixabay

Vermoeidheid en stress zorgden voor een hoop gedoe in de relatie van Irma. En toen liep haar vakantie ook nog eens compleet in de soep.

IRMA (38): “In anderhalf jaar kregen we een dochter en onze tweelingzoons. Het waren tropenjaren. Teun en ik reageerden alle vermoeidheid en stress op elkaar af. Het cliché: degene die het dichtst bij je staat, krijgt de meeste klappen.
 

Schrikbeeld

Ik veranderde in het schrikbeeld dat ik nooit had willen worden. Een verongelijkte, zeurende vrouw die dacht dat ze de kar alleen moest trekken. Teun zei dat we best een schoonmaakster of oppas konden nemen, maar dat kapte ik meteen af. Waarop Teun uit recalcitrantie nog minder in huis uitvoerde. Waarschijnlijk durfde hij dat ook niet meer, ik had toch op alles commentaar. Seks hadden we nooit, laat staan de slappe lach of een goed gesprek. Ik was op. Soms betrapte ik me weleens op de gedachte dat het misschien makkelijker was het dan ook maar echt alleen te doen. Dan weet je tenminste waar je aan toe bent, zo’n idee.
 

Lees ook
Je relatie goed houden na de tropenjaren: 'We groeiden volkomen uit elkaar' >

 

'Op vakantie ging alles mis'

Vorig jaar gingen we met de auto naar Italië. Teun had zowaar alles geregeld voor de vakantie, maar alles wat mis kon gaan, ging mis. We kwamen met pech langs de weg te staan, ons huisje lag naast een druk treinspoor, de airco deed het niet, onze peuter smakte van een trappetje in een restaurant en ik werd doodziek van twijfelachtige gamba’s. Alle redenen om elkaar de hersens in te slaan, zou je denken. Maar juist toen zag ik weer waarom ik als jonge student op Teun was gevallen. Teun die altijd rustig blijft. Die meteen de koe bij de horens vat en hulp regelt of zelf het probleem oplost. Teun die nooit in paniek raakt, en mijn haren vasthoudt als ik moet overgeven. Míjn Teun.

 

Keerpunt

Die vakantie is gek genoeg een keerpunt geweest. Ik zag Teun ineens weer als de lieve en trouwe man, niet meer als blok aan mijn been. We hebben de crisis overleefd. Alleen kies ík voortaan ons vakantieadres uit.”

 

 

Dit artikel staat in een Kek Mama Zomerboek en is al een keer eerder gepubliceerd.


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

fotoserie-mannenacties-eeuwig-single

Moeten dealen met een omhoogstaande toiletbril is nog tot daaraan toe, maar uit onderstaande fotoserie blijkt dat leven met een man soms vraagt om íets meer... geduld.

Want hoe lastig is het om een verpakking op de juiste manier open te maken?

 

Een nieuwe toiletrol op te hangen...

 

De was IN de wasmand te gooien...

 

Lees ook
Fotoserie: 8x mannen die het vaderschap iets eh, 'anders' hadden voorgesteld >

 

Of een koekjestrommel te vullen?

 

En dit gebeurt er dus als je een man vraagt om de vaatwasser in...

 

En uit te ruimen.

 

Of als je vraagt om een blikje tonijn van de supermarkt...

 

Wat moet je hier nu mee?

 

Dus...

Bron: BuzzFeed

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >