blij met scheiding
Beeld: Unsplash

Zes jaar en heel veel tranen en toestanden later kan Jorinde maar één ding concluderen: wat was het een goede beslissing bij haar man weg te gaan.

1. De band met mijn zoons van twaalf en tien is sterker dan ooit

Leefde ik tijdens mijn huwelijk nogal op de automatische piloot, zonder man in huis ligt mijn focus puur op de jongens. Als je elkaar twee keer per maand een lang weekend moet missen, breng je de tijd die je wel samen bent, stukken intenser door. Op vrijdagavond in het grote bed met popcorn, chips, cola, The voice op tv en onze armen strak om elkaar heen. In onze opblaasboot verkennen waar de vaart voor ons huis eigenlijk eindigt – en niemand die ons voor het eten thuis verwacht. En verlangen we midden in de winter opeens naar kamperen, dan zetten we een tent in de woonkamer.
 

2. Mijn kinderen leren veel over liefde

Bijvoorbeeld dat de liefde van je vader of moeder onvoorwaardelijk is, maar tussen partners kan mislukken. Dat het goed is ervoor te vechten en fantastisch als het lukt, maar dat je ook mag besluiten dat het over en voorbij is.
 

3. Ik flirt me een ongeluk

Want dat mag. Ik mag zelfs seks hebben met wie ik wil.
 

4. Mijn ex krijgt alle kansen om een goede vader te zijn

Want waar ik vroeger overal met mijn bemoeizuchtige geregel tussen zat, heeft hij nu acht dagen per maand de volledige zorg voor ze. Die vult-ie misschien niet precies zo in als ik het wil, maar dat geeft niet. Hij en de jongens hebben het goed. Als ex past-ie trouwens ook stukken beter in míjn leven dan als echtgenoot.
 

5. Ik hou nog meer van mijn vrienden

Waar zou ik zijn zonder mijn vrienden? De schatten die precies op het juiste moment op de stoep staan met een fles wijn. Bij voorkeur op de vrijdagen zaterdagavonden als de jongens naar hun vader zijn.
 

Lees ook
11 Dingen die ik leerde van mijn scheiding >

 

6. Dat ik eindelijk loslaat

Ik weet nu dat ik het in mijn eentje prima red. Dat ik me vrijer en gelukkiger voel nu ik mijn leven niet meer hoef af te stemmen op een man die heel andere verlangens en verwachtingen koestert dan ik. Dat ik best kan loslaten. Dat ruziemaken soms broodnodig is. Als mijn ex en ik jaren eerder de confrontatie waren aangegaan, was er veel minder gaan rotten in onze relatie. Mijn kinderen en ik leiden deels gescheiden levens en dat is bij tijd en wijle echt niet leuk, maar het maakt ze wel ongelooflijk zelfstandig.
 

7. Geen remsporen in de wc-pot, hoe fijn is dat

(Die van de kinderen tellen niet.)
 

8. Ik hoef nergens verantwoording over af te leggen

Als de zoons bij hun vader zijn, werk ik in m’n eentje schaamteloos een tweepersoons sushiplateau weg met een evenredige hoeveelheid wijn, om daarna spontaan de kroeg in te duiken zonder een babysit te hoeven regelen. Als ik een roze muur wil, neem ik die. En als ik een hele zondag ongedoucht wil Netflixen, doe ik dat.
 

9. Ik kan en moet fulltime werken en besteed mijn geld aan wat ik wil

Fantastisch voor mijn zelfontplooiing, eigenwaarde en zelfstandigheid. O, en voor mijn portemonnee natuurlijk, want al die dates zijn natuurlijk enig, maar mooi dat ik wel mijn eigen drank afreken.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

fotoserie-meisje-vader-stiefvader

Soms zijn er fotoseries waar je naar kunt blijven kijken - dit is er zo één. Want hoe 'gewoon' de foto's misschien ook lijken, er schuilt een mooi verhaal achter.

De Amerikaanse Dylan Lenox deelt het op Facebook.

 

'Bonusvader'

'Dit is onze dochter Willow', schrijft hij. 'Die man aan de linkerkant, dat ben ik (papa, papa Dylan of bonusvader). In het midden staat onze prinses Willow en die man rechts is David (papa, papa David of biologische vader). Nee, we zijn geen stel van hetzelfde geslacht, maar we delen wel een dochter. David is de ex-man van Sarah en ik ben haar verloofde. We hebben onszelf tot een uniek gezin gevormd. Niet alleen heb ik een dochter gekregen, ik heb er ook een broer en beste vriend bij. Bedankt Sarah!'

 

Lees ook
Amanda schrijft een indrukwekkende post voor haar stiefkinderen >

 

'Deel van ons leven'

David wil met zijn post duidelijk maken dat het geen zin heeft om ruzie te maken. Dat het veel beter is om aan je kind te laten zien dat jullie nu één grote familie zijn. 'David is geen buitenstaander. Hij is en zal altijd een deel van ons leven zijn.'

Binnen een paar dagen zijn de foto's al meer dan 200.000 keer geliket.

 
 
Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
kosten-ivf

Bij het ene stel is het in één keer raak, terwijl een zwangerschap bij anderen helaas soms jaren kan duren. Gelukkig zijn er steeds meer opties, waaronder de vruchtbaarheidsbehandeling IVF (In Vitro Fertilisatie). Maar wat zijn de kosten hiervan? En wordt het vergoed door zorgverzekeraars?

Wij zetten al deze informatie voor je op een rij. 

 

Wat is IVF?

In Vitro Fertilisatie is een vruchtbaarheidsbehandeling waarbij de bevruchting buiten het lichaam tot stand komt: ‘in vitro’ betekent ‘in glas’ en ‘fertilisatie’ betekent ‘bevruchting’. De vrouwelijke eicel en een aantal mannelijke zaadcellen (ongeveer 100.000 per eicel) worden in een glazen schaaltje in het laboratorium samengebracht. Vervolgens wordt geprobeerd een bevruchting plaats te laten vinden. Lukt dit? Dan wordt er één embryo in de baarmoeder teruggeplaatst. Hieruit kan een normale zwangerschap volgen.

Alleen als er een medische reden voor is, kom je in aanmerking voor een IVF-behandeling. Bijvoorbeeld als je niet goed werkende eileiders hebt, (ernstige) endometriose, een niet te herstellen sterilisatie, onverklaarbare onvruchtbaarheid of verminderde kwaliteit van het zaad van de man.

 

Lees ook
Fotoserie: stel neemt IVF-embryo overal mee naartoe >

 

Kosten en vergoeding

Per poging kost het IVF-traject rond de 3000 euro, maar dit verschilt per kliniek. Een IVF/ICSI-behandeling in combinatie met PGD (preïmplantatie genetische diagnostiek), de methode waarmee embryo’s worden onderzocht op ernstige genetische aandoeningen, kost per poging tussen de 6000 en 7000 euro.

De eerste drie behandelingen worden (tot je 43e) door vrijwel alle ziektekostenverzekeraars vergoed en komen altijd op naam van de vrouw, ook wanneer de man de oorzaak is. Wel geldt het eigen risico en het eventuele vrijwillige eigen risico. Het is mogelijk om extra IVF-behandelingen aanvullend te laten verzekeren. Wil je weten welke zorgverzekeraars ook de vierde en vijfde behandeling vergoeden? Dat vind je hier

 

Aftrekpost belasting

Goed om te weten: wanneer je medische kosten maakt die niet door je zorgverzekeraar vergoed worden, kun je deze aftrekken bij de Belastingdienst. Je geeft deze kosten dan aan op de belastingaangifte als bijzondere ziektekosten. Er geldt wel een maximuminkomen en drempelbedrag. Vrouwen van boven de 43 jaar die een IVF-behandeling aangaan, zijn uitgesloten van deze aftrekpost.

Bron: Freya en Zorgpremies.nl

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >