Twee op de vijf werkende Nederlanders vinden het geboorteverlof van vijf dagen te kort: ruim veertig procent wil minimaal vier weken vrij krijgen om bij hun pasgeboren baby te kunnen blijven.
Lees verder onder de advertentie
Dit blijkt uit onderzoek van HR-dienstverlener Pay for People onder 1075 werkende Nederlanders.
Vrouwen hebben er meer moeite mee
Grappig feitje: vooral vrouwen lijken moeite te hebben met de duur van het verlof. Dik 74 procent van de vrouwen vindt het te kort, tegenover 57 procent van de mannen.
Ook blijkt uit het onderzoek dat voornamelijk werkenden tot veertig jaar vinden dat het geboorteverlof minimaal vier weken zou moeten duren – zo’n 66 procent. Van de veertigers is slechts 37 procent het hiermee eens. Dennis Luyten, CCO van Brisker Group, waaronder Pay for People valt: “Het is geen toeval dat voornamelijk twintigers en dertigers meer geboorteverlof wensen. Deze mensen zijn over het algemeen op een leeftijd waarop het krijgen van kinderen een actueel onderwerp kan worden. Voor veel jonge professionals is geboorteverlof dan ook een belangrijke secundaire arbeidsvoorwaarde.”
Lees verder onder de advertentie
Wetswijziging
Luyten vervolgt: “Ondernemers die ik spreek, worstelen er regelmatig mee. De bereidheid om meer verlof te geven is er vaak wel, maar wat is reëel en wat is wijsheid? Het is fijn dat de overheid daar in 2020 met een wetswijziging meer duidelijkheid over gaat geven.”
Als werk onverwacht roet in het ouderschap gooit, moet je soms creatief zijn. Zo ook Carolien, die last-minute een oppas moest regelen voor haar dochter Saartje. Haar vriendin Melia bood hulp aan — met als resultaat een middag die niemand snel zou vergeten.
We kennen haar allemaal. Die ene moeder die haar halve inboedel inpakt alsof ze op wereldreis gaat in plaats van een weekje vakantie naar de camping in Frankrijk.
De zomervakantie: zes weken vol quality time, ijsjes, knutselprojecten en gezellige uitjes. In theorie. En voor sommige moeders pakt het ook vast zo uit…
Bernike (29) is getrouwd met Ruben (31) en moeder van een dochter (0). In haar columns schrijft ze scherp, geestig en met zelfspot over de realiteit van het jonge ouderschap – waarbij ze oog heeft voor het absurde in het alledaagse.