Schatje, konijntje, beertje of honnepon: kom er maar in met kleffe koosnaampjes, want die zijn dus hartstikke goed voor je relatie.
Lees verder onder de advertentie
Relatiedeskundige Paulien Timmer snapt wel waarom het goed is om een koosnaampje voor elkaar te bedenken. “Ben je al langere tijd samen, dan gaat een voornaam op een gegeven moment ook maar afstandelijk klinken. Jullie relatie is anders dan alleen vriendschappelijk, dus horen daar ook bijzondere benamingen bij.”
Lees verder onder de advertentie
Diepere betekenis
Koosnaampjes hebben vaak een diepere betekenis, gaat Timmer verder. “Een vriendin van mij wordt door haar man ‘vosje’ genoemd, omdat ze mooie, rode krullen heeft. Elke keer als hij haar zo noemt, zegt hij óók dat hij haar haren prachtig vindt. Zij noemt hem op haar beurt ‘beertje’, omdat ze zo lekker in zijn armen past. Wanneer ze haar man aanspreekt met beertje, dan bedoelt ze vooral dat ze het fijn vindt om met hem te knuffelen. Koosnaampjes komen dus vaak voort uit leuke gebeurtenissen, karaktereigenschappen of uiterlijke kenmerken. Ze zijn speciaal en ze brengen tegelijkertijd een soort liefkozende bewondering over.”
Lees verder onder de advertentie
Goede tijden
Veel onderzoek is er niet gedaan naar liefkozende bijnamen, maar een studie uit 1993 heeft wel een verband gelegd tussen het gebruik van koosnaampjes en het effect op relatietevredenheid. Hoewel de groep respondenten niet groot genoeg was om er conclusies uit te trekken, was de relatietevredenheid groter naarmate er vaker koosnaampjes werden gebruikt. Het zorgt er bovendien voor dat stellen in moeilijke tijden worden herinnerd aan het feit dat er ook mooie tijden zijn geweest. Paulien: “Je kunt koosnaampjes dus heel goed gebruiken om je relatie te boosten, en wie weet helpt het jullie ook nog op het moment dat het wat minder goed gaat.”
Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.