We denken vaak dat het de sokken op de vloer zijn. Of het eeuwige gestaar naar een telefoonscherm terwijl jij voor de derde keer vraagt of hij nu alsjeblieft de vuilnis buiten wil zetten. Maar nee. Volgens relatie-expert en therapeut Terry Real zit de echte, grootste fout die koppels maken ergens anders.
Lees verder onder de advertentie
Niet vreemdgaan, geen ruzie over geld, geen meningsverschillen over de opvoeding. Maar: níét uitspreken wat je wil. In plaats daarvan klagen we. Zuchten we. Rollen we met onze ogen. Of we doen aan passief-agressief opruimen van zijn troep terwijl we zeggen: “Niks aan de hand hoor!”
Waarom klagen niet werkt (ook al lucht het soms heerlijk op)
Terry verwoord het goed: “Klagen is niet kwetsbaar. Een verzoek doen wel.” Als jij zegt: “Je luistert ook nooit naar me!” dan is de kans klein dat je partner denkt: “Goh, wat een waardevolle feedback. Ik ga het meteen anders doen. ”Waarschijnlijk denkt hij: “Pff, daar gaan we weer.”
Maar als je zegt: “Ik voel me niet zo gezien de laatste tijd. Kun je wat meer tijd voor me vrijmaken?” dan gebeurt er iets anders. Dan open je een deur in plaats van hem dicht te gooien. Volgens Terry draait het in een gezonde relatie om samenwerken, ook (juist!) als het schuurt. “Het is niet jij tegen mij”, zegt hij. “Het is: jij houdt van mij, ik hou van jou – en we willen allebei dat dit werkt.”
Je hoeft echt niet ineens met affirmaties en wierook de keuken in te lopen. Wat helpt, is deze simpele formule:
“Ik kan wel wat meer [vul in: aandacht/romantiek/hulp] gebruiken. Kun je daarop letten?”
En als je het helemaal goed wilt doen, vraag dan ook: “Wat kan ík doen om jou te helpen dat voor mij te doen?” Ja echt. Dan voelt je partner zich niet bekritiseerd, maar gezien. En dat is precies wat jij ook graag wil, toch?
Teamgevoel in plaats van strijd
We zijn zo snel geneigd om te denken in ‘ik versus jij’. Maar stel je eens voor dat jullie als team opereren. Niet als twee mensen die allebei hun gelijk willen halen, maar als partners die samen iets willen opbouwen. Dan wordt het ineens een stuk makkelijker om te zeggen wat je nodig hebt – en dat ook terug te krijgen.
Lees verder onder de advertentie
En eerlijk is eerlijk: als ouders heb je al genoeg aan je hoofd. Dan is het fijn als de liefde geen extra strijdtoneel is, maar juist een veilige basis. Voor jullie allebei – en voor de kinderen. Dus de volgende keer dat je innerlijke moppermodus op het punt staat los te barsten, denk even aan Terry. En probeer het eens met een verzoek in plaats van een sneer. Je zult verbaasd zijn wat er gebeurt.
Experts waarschuwen dat dit het punt is waarop je relatie niet meer te redden is. Je leest het hier.
Voor drukke gezinnen is een zorgeloze vakantie goud waard. Lorna koos daarom voor een volledig georganiseerde vakantie: wensenlijstje inleveren, koffers pakken en gáán. Maar hoe zorgvuldig ook geregeld, kwam er toch een verrassing om de hoek kijken die ze niet had zien aankomen…
Je hoopt dat je kind nooit gepest wordt. Maar ook niet dat het je eigen kind is die pest. Deze vader vertelt over precies zo’n situatie met zijn 11-jarige zoon. En zijn aanpak is er eentje waar veel ouders wat van kunnen leren.
Nu de meivakantie achter de rug is, gaat het snel: nog maar twee maanden en dan begint de zomervakantie. Gaan jullie dit jaar voor weekje zon, zee en strand in Spanje of met de auto naar Zeeland? De eerste vraag die opborrelt bij het zoeken naar een vakantie is vaak: wat mag het kosten?
Toen Rianne (29) voor het eerst van haar vriendengroep moeder werd, had ze niet verwacht dat dit zo’n grote impact zou hebben op de band met haar hechte groep vriendinnen. Toch is de vriendschap drastisch veranderd.
Ze zeggen weleens dat dochters vaak echte papa’s meisjes zijn. En dat zie je soms ook: hoe ze hem aankijken, hoe ze precies dezelfde grap maken als hij, of hoe ze net zo fel kunnen reageren als papa als de wifi eruit ligt.