zwemles leuker
Beeld: Unsplash

Staat jouw kind ook bibberend in zijn bandjes aan de badkant tijdens zwemles? Dat mag wel wat leuker en minder ouderwets, vindt olympisch zwemkampioen Pieter van den Hoogenband.

Dat zei Pieter in het AD. Hij krijgt bijval van onderzoekers, die stellen dat kinderen vaak bibberend in een rijtje staan te wachten, tot ze een oefening mogen uitvoeren.

Zelf ‘leurde’ Pieter met zijn kinderen van zwembad naar zwembad, op zoek naar een goede en leuke zwemles, vertelt hij tegen de krant. ‘Bij de eerste baden stonden slechtbetaalde zwemonderwijzers die lessen afraffelden en geen goede focus hadden.’ Volgens hem is de huidige zwemlesmethode te traditioneel en teveel gericht op veiligheid en de angst om te verdrinken, en hebben kinderen meer baat bij ‘spelend leren’. ‘Als de lessen leuk zijn, leren ze vanzelf hoe ze niet verdrinken’, zegt hij tegen de krant.

 

Lees ook:
Lees hier alles wat je moet weten over zwemles voor kinderen >

 

‘Moetje’ op zaterdagochtend

Voor ouders mogen de lessen ook wel wat leuker, vervolgt de zwemkampioen. Die zien de zweterige uurtjes in het zwembad op de zaterdagochtend vooral als ‘moetje’, denkt hij, dat een flinke duit kost en niet eens altijd de gewenste kwaliteit oplevert.

Ook Mandy van der Weijden-Van Rooden, onderzoeker aan het ZwemLab van Hogeschool Windesheim, denkt dat de traditionele zwemles op de schop mag. ‘Als kinderen meer regie hebben over wat ze wanneer leren, ervaren ze direct meer plezier’, zegt ze, in hetzelfde interview. Daarin vertelt de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) bovendien dat de bond een paar jaar geleden al een eigen zwemmethode ontwikkelde: Superspetters.

 

Zwemscholen bepalen zelf

De Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ) laat op dit moment onderzoek doen naar de vraag wat zwembaden kunnen doen om kinderen meer te laten zwemmen, ook nadat ze hun diploma’s halen, schrijft het AD. Toch schaart de NRZ zich niet zomaar achter Pieter van den Hoogenband: ‘Wij bepalen wat kinderen moeten kunnen als ze hun A-, B- en C-diploma halen en dat vernieuwen we om de zoveel jaar. De kwaliteit is altijd goed’, aldus een woordvoerder tegen de krant. ‘Hoe de zwemlessen er precies uit zien en of er genoeg wordt gespeeld, dat bepalen de zwemscholen zelf.’

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Zo fijn als je kind lekker in z'n vel zit op school. Heeft jouw kind een juf of meester die je graag extra in het zonnetje wilt zetten? Doe dan vooral mee met deze winactie in samenwerking met Fleurop.

Ook bij Kek Mama weten we hoe belangrijk juffen of meesters zijn. Kek Mama's Marieke is daarom klassenmoeder: ‘Mijn zoon Jelte heeft twee topjuffen die samen les geven in groep 5: de kinderen gaan altijd met heel veel plezier naar school en zitten lekker in hun vel. Dat is al genoeg reden om ze in het zonnetje te zetten. Er zijn drie momenten in het jaar waarop ik ze wil bedanken: op de dag van de leerkracht, op hun verjaardagen en natuurlijk tijdens het Grote Bedankmoment op de laatste schooldag. De weken voor deze dag zijn altijd hectisch, en ik bedenk altijd te laat dat ik als klassenmoeder iets moet organiseren om de juffen te bedanken. Een mooie bos bloemen biedt dan uitkomst, want een groot succes en snel geregeld. Ik laat de kinderen allemaal een labeltje met een bedankje schrijven en deze bevestig ik aan de bloemen. Niet alleen heel persoonlijk, maar het staat ook feestelijk. En dat dus maal twee.’

 

Mooie traditie

Op sommige scholen herhalen klassenouders hun successen. Hoofdredacteur Sara van Gorp: ‘Aan het eind van het jaar neemt elk kind altijd één bloem mee. Daar wordt een geweldig boeket van gemaakt door de klassenouders, mooie traditie. En terecht, want zonder juffen en meesters zijn we nergens.’ Ook bij de school van Kek Mama's Jorinde houden ze van tradities: ‘Ze hebben mijn kind dit jaar echt gezíen, waardoor hij meer bloeit dan ooit tevoren. Een bedankje is dus wel op z'n plek. Vlak voor de zomervakantie zamelt onze klassenmoeder geld in bij alle ouders, voor één mooi cadeau voor de juf of meester. Theaterkaartjes bijvoorbeeld, of iets leuks voor op reis. Leuker dan 27 flesjes badschuim, denken wij.’

Beeldredacteur en stylist Maureen maakt echt werk van het afscheid van de meesters en juffen. ‘We zijn onlangs verhuisd van het westen naar het oosten van het land. Een spannende periode voor mijn dochter, maar mede dankzij het warme welkom van haar juffen voelt ze zich helemaal thuis in onze nieuwe woonplaats. Ik laat mijn dochter daarom op de zijkanten van een dik memoblok iets schrijven en tekenen. Grappige pen erbij en strik eromheen. Zo hebben haar juffen alvast een vers notitieblok voor het begin van het nieuwe schooljaar voor op hun bureau.’
En vormgever Karen duikt altijd de keuken in: ‘Onze zoon gaat elke dag met zoveel plezier naar school omdat hij een veelzijdig aanbod krijgt waar hij uit mag kiezen - natuurlijk wel in overleg met zijn meester en juf. Hij wordt heel goed begeleid en we zijn de leerkrachten dankbaar voor hun inzet. Daarom geven we ze aan het eind van het jaar altijd een zelfgebakken taart.’

 

Doe mee en maak kans

Je kind brengt enorm veel tijd op school door – fijn en belangrijk dus, dat-ie daar lekker in z’n vel zit. Hoe geweldig is het dan als je een juf of meester hebt bij wie jouw kind een goede tijd heeft gehad, of die je kind extra heeft geholpen in periodes dat het lastiger was dan je zou wensen.

Wil jij de juf of meester van jouw kind graag bedanken? Klik hier. Wie weet gaat Kek Mama's Sara samen met Fleurop die juf of meester dan in het zonnetje zetten en krijgt hij of zij een spectaculaire verrassing met bloemen. En dat is nog lang niet alles: als extraatje krijgt de juf of meester ook een jaar lang een mooi boeket voor in de klas. Leuk: degene die de winnende juf of meester heeft opgegeven, krijgt ook een boeket van Fleurop. 


Zelf nog op zoek naar een cadeau? Fleurop heeft een speciale selectie van mooie boeketten gemaakt om juffen en meesters te bedanken. 

 

fotoserie leven van jongensmoeder

Klimmen, klauteren, fietsen door regenplassen en wroeten in de modder: het geldt niet voor iedereen, maar de meeste jongens houden wel van een beetje actie. Dat bewijst deze fotoserie van de zoons (4, 7 en 9) van Sara Liz op Bored Panda wel.

Als jongensmoeder moet je niet vies zijn van modder...

jongensmoeder

jongensmoeder

 

Natte kleding...

jongensmoeder

jongensmoeder

jongensmoeder

 

Of verf.

jongensmoeder

 

Lees ook
Lieve fotoserie: 10x jongens met een pop >

 

En vergeet ook niet dat je kind jou, z'n vader...

jongensmoeder

 

Of z'n broertje...

jongensmoeder

 

Kan gebruiken als klimrek.

jongensmoeder

 

Maar verder zijn ze vooral heel erg lief.

jongensmoeder

jongensmoeder

jongensmoeder


Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >