Staat jouw kind ook bibberend in zijn bandjes aan de badkant tijdens zwemles? Dat mag wel wat leuker en minder ouderwets, vindt olympisch zwemkampioen Pieter van den Hoogenband.
Lees verder onder de advertentie
Dat zei Pieter in het AD. Hij krijgt bijval van onderzoekers, die stellen dat kinderen vaak bibberend in een rijtje staan te wachten, tot ze een oefening mogen uitvoeren.
Lees verder onder de advertentie
Zelf ‘leurde’ Pieter met zijn kinderen van zwembad naar zwembad, op zoek naar een goede en leuke zwemles, vertelt hij tegen de krant. ‘Bij de eerste baden stonden slechtbetaalde zwemonderwijzers die lessen afraffelden en geen goede focus hadden.’ Volgens hem is de huidige zwemlesmethode te traditioneel en teveel gericht op veiligheid en de angst om te verdrinken, en hebben kinderen meer baat bij ‘spelend leren’. ‘Als de lessen leuk zijn, leren ze vanzelf hoe ze niet verdrinken’, zegt hij tegen de krant.
Voor ouders mogen de lessen ook wel wat leuker, vervolgt de zwemkampioen. Die zien de zweterige uurtjes in het zwembad op de zaterdagochtend vooral als ‘moetje’, denkt hij, dat een flinke duit kost en niet eens altijd de gewenste kwaliteit oplevert.
Ook Mandy van der Weijden-Van Rooden, onderzoeker aan het ZwemLab van Hogeschool Windesheim, denkt dat de traditionele zwemles op de schop mag. ‘Als kinderen meer regie hebben over wat ze wanneer leren, ervaren ze direct meer plezier’, zegt ze, in hetzelfde interview. Daarin vertelt de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) bovendien dat de bond een paar jaar geleden al een eigen zwemmethode ontwikkelde: Superspetters.
Lees verder onder de advertentie
Zwemscholen bepalen zelf
De Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ) laat op dit moment onderzoek doen naar de vraag wat zwembaden kunnen doen om kinderen meer te laten zwemmen, ook nadat ze hun diploma’s halen, schrijft het AD. Toch schaart de NRZ zich niet zomaar achter Pieter van den Hoogenband: ‘Wij bepalen wat kinderen moeten kunnen als ze hun A-, B- en C-diploma halen en dat vernieuwen we om de zoveel jaar. De kwaliteit is altijd goed’, aldus een woordvoerder tegen de krant. ‘Hoe de zwemlessen er precies uit zien en of er genoeg wordt gespeeld, dat bepalen de zwemscholen zelf.’
Als werk onverwacht roet in het ouderschap gooit, moet je soms creatief zijn. Zo ook Carolien, die last-minute een oppas moest regelen voor haar dochter Saartje. Haar vriendin Melia bood hulp aan — met als resultaat een middag die niemand snel zou vergeten.
We kennen haar allemaal. Die ene moeder die haar halve inboedel inpakt alsof ze op wereldreis gaat in plaats van een weekje vakantie naar de camping in Frankrijk.
De zomervakantie: zes weken vol quality time, ijsjes, knutselprojecten en gezellige uitjes. In theorie. En voor sommige moeders pakt het ook vast zo uit…
Bernike (29) is getrouwd met Ruben (31) en moeder van een dochter (0). In haar columns schrijft ze scherp, geestig en met zelfspot over de realiteit van het jonge ouderschap – waarbij ze oog heeft voor het absurde in het alledaagse.