In samenwerking met Kek Mama

Zo slaapt je kind de hele nacht door (en jij dus ook)

20.11.2017 13:25

Wil je kind maar niet slapen en ben jij dus ook voor de zoveelste nacht op rij wakker? Dan heeft Bettina van Citymom.nl (die moeder is van de 5-jarige Bobbi en 1-jarige Fitz) een paar loeihandige tips voor je.

Zo vallen je kinderen snel in slaap en slapen ze de hele nacht door.
 

1. Rustige kamer

“Maak van de slaapkamer van je kind zoveel mogelijk een rustplek. Gebruik zachte, lichte kleuren en ruim de kamer helemaal op als het bedtijd is. Dat geeft niet alleen rust, maar zorgt er ook voor dat het speelgoed op de grond er in het donker niet ineens heel eng uitziet voor je kind.”
 

2. Vast bedritueel

“Zorg dat je kind iedere dag op een vaste tijd gaat slapen – ook in het weekend. Hou iedere avond hetzelfde bedritueel aan: bad, flesje, schone luier, pyjama aan, tandenpoetsen, voorlezen, een knuffel en het licht uit. Neem hier rustig de tijd voor. Tip: als je een half uur van tevoren al begint met het bedritueel, zorg je voor veel meer rust en voorkom je dat je kind hyper naar boven gaat – en ineens allerlei drukke spelletjes wil doen.”
 

3. Donkere kamer

“Dit is de béste tip die ik kreeg toen ik net moeder was: maak de kamer donker. Als het donker is maakt het lichaam meer melatonine aan, waardoor je kind slaperig wordt. Ook bij het wakker worden is het fijn als het zo donker mogelijk is. Kies daarom voor lichtdichte gordijnen.”
 

4. Eigen bed

“Laat je kind altijd in z’n eigen bed slapen en wees hier consequent in. Vindt je kind het spannend? Maak duidelijk dat je altijd in de buurt bent. Bobbi heeft een tijd moeite gehad met inslapen. Dan ging ik voor haar kamer ‘rommelen’ totdat ze in slaap viel. Het gaf haar rust dat ze wist dat ik in de buurt was.”
 

5. De juiste middelen

“Er zijn tig redenen te bedenken waarom je kind niet goed slaapt. Het doorkomen van tandjes kan er daar één van zijn. Ik zorg altijd dat ik Chamodent tandgel van VSM in huis heb. Deze gel bevat natuurlijke ingrediënten en je kunt ‘m al vanaf de geboorte gebruiken. Bij Fitz breng ik een bolletje Chamodent tandgel op mijn vinger (extra fijn als je het in de koelkast bewaart) en masseer ik zijn tandvlees ermee. Dit verzorgt en verzacht het tandvlees. Zo weet ik zeker dat ik alles heb gedaan om te zorgen dat mijn kind de hele nacht lekker slaapt. En ik dus ook!”