Zo leert je kind sociale vaardigheden

09.08.2018 13:37
sociale vaardigheden leren Beeld: Unsplash

Sociale vaardigheden zijn belangrijk in onze maatschappij. Maar wat houdt dit precies in en hoe help je je kind bij het ontwikkelen van deze skills?


Wat zijn sociale vaardigheden?

Sociale vaardigheden zijn eigenschappen die helpen om sociaal om te gaan met andere mensen. Denk hierbij aan contact leggen met anderen, interesse tonen, een gesprek beginnen, omgaan met kritiek en opkomen voor jezelf. Maar ook beleefdheden en sociaal wenselijk gedrag zoals ‘dank je wel’ en ‘alsjeblieft’ zeggen vallen hieronder. Sommige kinderen leren sociale vaardigheden makkelijker aan dan andere leeftijdsgenootjes die er meer moeite mee hebben, bijvoorbeeld die erg verlegen zijn of ongeremd in hun uitingen (schreeuwen, voordringen of slaan). Goede sociale vaardigheden zijn belangrijke tools om vriendschappen mee op te bouwen en fijn met anderen om te kunnen gaan, ook in het volwassen leven.

 

Hoe ontwikkelen deze vaardigheden zich?

Kinderen krijgen veel sociale vaardigheden vanuit huis mee. Aan tafel kletsen jullie over hoe de dag was, jullie maken grapjes en ze leren excuses aan te bieden als ze hun broertje pijn doen. Een goed voorbeeld doet ook goed volgen: ze zien hoe jij een gesprekje hebt met de bakker, en ‘goedendag’ en ‘dank je wel’ zegt. Ook op school of het dagverblijf steken kinderen veel op. Bij het samenspelen met andere kinderen worden de sociale vaardigheden goed gevormd. Om mee te mogen spelen met tikkertje moet je kind durven vragen of hij mee mag doen. Er moeten spelregels gevolgd worden, ze moeten op hun beurt wachten en leren om tegen hun verlies te kunnen. Ruzies worden gemaakt en bijgelegd, banden worden gesmeed. 

 

Lees ook
KIND: Vader heeft dé oplossing voor verlegen zoon die contact leggen moeilijk vindt >

 

Hoe help je je kind?

Je kunt je kind helpen door zelf het goede voorbeeld te geven: laat zien hoe jij vreemden aanspreekt, een praatje maakt met andere moeders op het schoolplein, vrienden thuis uitnodigt en mensen recht in de ogen aankijkt. Is je kind een beetje verlegen? Oefen dan samen in een rollenspel bepaalde sociale vaardigheden, bijvoorbeeld hoe je iemand aanspreekt. Al spelenderwijs leer je je kind dat hij duidelijk moet spreken en iemand goed moet aankijken, dat het handig is om open vragen te stellen (‘waarom vind jij dat spelletje leuk?’) en hoe je naar een ander luistert. Geef je kind een complimentje als je bijvoorbeeld ziet dat hij in de speeltuin op een leuke manier contact legt met een ander kindje.

 

Wat als het niet goed gaat?

Als oefenen thuis niet helpt, zou je eraan kunnen denken om je kind een sociale vaardigheidstraining te laten volgen bij een deskundige. Deze worden aangeboden door coaches, psychologen en centra voor Jeugdgezondheidszorg.

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >