sociale vaardigheden leren
Beeld: Unsplash

Sociale vaardigheden zijn belangrijk in onze maatschappij. Maar wat houdt dit precies in en hoe help je je kind bij het ontwikkelen van deze skills?

Wat zijn sociale vaardigheden?

Sociale vaardigheden zijn eigenschappen die helpen om sociaal om te gaan met andere mensen. Denk hierbij aan contact leggen met anderen, interesse tonen, een gesprek beginnen, omgaan met kritiek en opkomen voor jezelf. Maar ook beleefdheden en sociaal wenselijk gedrag zoals ‘dank je wel’ en ‘alsjeblieft’ zeggen vallen hieronder. Sommige kinderen leren sociale vaardigheden makkelijker aan dan andere leeftijdsgenootjes die er meer moeite mee hebben, bijvoorbeeld die erg verlegen zijn of ongeremd in hun uitingen (schreeuwen, voordringen of slaan). Goede sociale vaardigheden zijn belangrijke tools om vriendschappen mee op te bouwen en fijn met anderen om te kunnen gaan, ook in het volwassen leven.

 

Hoe ontwikkelen deze vaardigheden zich?

Kinderen krijgen veel sociale vaardigheden vanuit huis mee. Aan tafel kletsen jullie over hoe de dag was, jullie maken grapjes en ze leren excuses aan te bieden als ze hun broertje pijn doen. Een goed voorbeeld doet ook goed volgen: ze zien hoe jij een gesprekje hebt met de bakker, en ‘goedendag’ en ‘dank je wel’ zegt. Ook op school of het dagverblijf steken kinderen veel op. Bij het samenspelen met andere kinderen worden de sociale vaardigheden goed gevormd. Om mee te mogen spelen met tikkertje moet je kind durven vragen of hij mee mag doen. Er moeten spelregels gevolgd worden, ze moeten op hun beurt wachten en leren om tegen hun verlies te kunnen. Ruzies worden gemaakt en bijgelegd, banden worden gesmeed. 

 

Lees ook
KIND: Vader heeft dé oplossing voor verlegen zoon die contact leggen moeilijk vindt >

 

Hoe help je je kind?

Je kunt je kind helpen door zelf het goede voorbeeld te geven: laat zien hoe jij vreemden aanspreekt, een praatje maakt met andere moeders op het schoolplein, vrienden thuis uitnodigt en mensen recht in de ogen aankijkt. Is je kind een beetje verlegen? Oefen dan samen in een rollenspel bepaalde sociale vaardigheden, bijvoorbeeld hoe je iemand aanspreekt. Al spelenderwijs leer je je kind dat hij duidelijk moet spreken en iemand goed moet aankijken, dat het handig is om open vragen te stellen (‘waarom vind jij dat spelletje leuk?’) en hoe je naar een ander luistert. Geef je kind een complimentje als je bijvoorbeeld ziet dat hij in de speeltuin op een leuke manier contact legt met een ander kindje.

 

Wat als het niet goed gaat?

Als oefenen thuis niet helpt, zou je eraan kunnen denken om je kind een sociale vaardigheidstraining te laten volgen bij een deskundige. Deze worden aangeboden door coaches, psychologen en centra voor Jeugdgezondheidszorg.

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Sara van Gorp

Sara van Gorp is moeder van zoons Ko (8) en Toon (4) en hoofdredacteur van Kek Mama.

“Niet op het hoofd slaan!” Ik herinner me mijn jeugd als uiterst harmonieus, maar blijkbaar vond mijn vader het op enig moment toch nodig mijn zusje en mij de grondbeginselen van veilig ruziemaken bij te brengen. Want die zin herinner ik me maar al te goed.
 

Bonje van formaat

Hier thuis blijf ik me erover verbazen hoe krankzinnig snel gezellig klooien kan omslaan in bonje van formaat. Laatst bouwden Ko en Toon samen een hut met hangmat voor diverse knuffels. Ik moest als knecht een laken met een megastapel Donald Ducks op de kast zien te draperen zodat het niet naar beneden zou storten. Maar verder hoorde ik een uur lang enkel gebroederlijk geklets uit hun kamer over waar de slang en Dikkie Dik dan wel moesten liggen. En dan is toch ineens het huis te klein, inclusief heel hard huilen en schreeuwen. Vanwege, ja, waarom eigenlijk.
 

'Ik bén niet schattig'

Zingt Toon vrolijk een liedje in de auto waarop Ko verzucht: “Wat is Toon toch schattig”, is meteen de boot aan. “Ik bén niet schattig, ik ben cool!” Om vervolgens de rest van de rit woest te zijn. Een beetje geholpen door Ko met zijn aanhoudende “Jij bent echt wel schattig hoor”.
 

Een team

Ik weet wel dat het gezond is voor de junioren om thuis te leren ruziemaken, maar man, moet dat met zo veel herrie? Na zo’n vroege ochtend vol mot en gedoe zegt Toon ineens voordat we de deur uitgaan richting school en crèche: “Wij zijn een team hè Ko.” Ik smelt. En gelukkig heeft dat team elkaar nog nooit op het hoofd gemept.
 

Toch maar eens onze opvoedtantes Els & Do om tips vragen. Hun advies in Kek Mama 08-2018 om je kind opdrachten te geven in de supermarkt werkt bij mij in elk geval als een dolle tegen gedrens. Het nummer koop je hier.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

kinderfiets hier op letten
Beeld: Unsplash

Op zoek naar een goede fiets voor je kind? Lees hier waar je allemaal op moet letten: wij hebben de belangrijkste criteria voor aanschaf van een kinderfiets op een rij gezet.

Maat

Bij de fietsenwinkel vind je tientallen fietsen en het is vaak lastig te bepalen welke geschikt is voor je kind. Ga in de eerste plaats af op de leeftijd en lengte van je kind. Kleuters hebben over het algemeen een fiets nodig met een wielmaat van 20 inch. Kinderen van ongeveer 7 tot 14 jaar fietsen op een jeugdfiets met een wielmaat van 20 tot 26 inch. Let op: niet elk merk heeft alle soorten maten, dus ga eerst goed na welke maat je kind nodig heeft.

 

Lees ook:
7 tips om je kind veilig naar school te laten fietsen >

 

Hoogte & breedte

Koop nooit een te grote fiets, met het idee dat hij er dan langer plezier van kan hebben. Een te grote fiets is niet prettig voor je kind en bovendien gevaarlijk. Let erop dat de voeten van je kind plat bij de grond kunnen komen en dat zijn knieën het stuur niet raken. Ook moet het breedte van het stuur even groot zijn als de schouderbreedte van je kind. Kan je kind nog niet zo goed fietsen, dan is het verstandig om het zadel wat lager te zetten. Zorg er dan ook voor dat je de hoogte van het stuur iets aanpast, zodat de zithouding goed blijft.

 

Fietshelm

Valt je kind tijdens het fietsen, dan voorkomt een fietshelm hersenletsel en schade aan het hoofd. De helm zit als een extra laag om het hoofd heen en zorgt voor bescherming. Een fietshelm is niet verplicht, maar wel aan te raden – zeker als je als je kind nog niet zo behendig is in fietsen. Ga je een fietshelm aanschaffen, neem je kind dan mee naar de winkel zodat hij de helm kan passen. Controleer of de helm voldoet aan de Europese norm (CE-markering) en of hij goed aansluit op het hoofd. Je kind moet bij het dragen van de helm nog steeds goed kunnen zien en horen, om veilig te kunnen deelnemen aan het verkeer. Lees hier meer over het dragen van een fietshelm door je kind.
 

Bron: ANWB & Fietsersbond.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >