
Juf onthult: deze cadeaus willen leerkrachten níét meer krijgen
Aan het einde van het schooljaar geven ouders graag een cadeautje aan de juf of meester. Deze juffencadeaus ontvangen ze liever nooit meer.
Steek je graag samen met je kind de handen uit de mouwen voor een creatief project? Dan is zero waste knutselen iets voor jou. Zero waste knutselen is ideaal voor de langere vakantieperiodes waarin je gewoon geniet van de tijd die je voorhanden hebt en is bovendien goedkoop. Het stimuleert de creativiteit en je kind leert met plezier iets bij over hergebruik en duurzaamheid.
De eerste stap naar zero waste knutselen is verzamelen! Maak een speciale doos of kist waar jullie alle ‘schatten’ in bewaren. Zo heb je altijd een voorraad en leren kinderen materialen te zien als iets waardevols. Wat kun je zoal verzamelen?
Zero waste is meer dan alleen wc-rolletjes beplakken. Er zijn een paar leuke trends die je projecten naar een hoger niveau tillen:
1. Upcycling & Visible Mending: In plaats van iets weg te gooien, maak je er iets mooiers of beters van. Een oude spijkerbroek wordt een stoere tas, een saai T-shirt krijgt kleurrijke lapjes. ‘Visible mending’ (zichtbaar repareren) is helemaal in: een scheur wordt geen litteken, maar een versiering met gekleurd garen.
2. Natuurlijke materialen: Combineer afvalmateriaal met schatten uit de natuur. Maak poppetjes van eikels en lapjes stof, of beplak een kartonnen fotolijst met kleine steentjes en schelpen. Zo verbind je creativiteit met buitenspelen.
3. Functioneel hergebruik: Maak dingen die je écht kunt gebruiken. Een blik wordt een pennenbak, een grote doos een poppenhuis en van oude T-shirts maak je een vloerkleedje. Dit geeft kinderen enorm veel trots.
Samen knutselen is een ding, maar is het dan altijd nodig om nieuw knutselmateriaal te kopen? Neen! Hier zijn nog enkele voorbeelden van hoe je op een unieke manier materialen met je kinderen kunt hergebruiken.
Idee 1: Dozen bekleden met papier
Een oude doos kun je gemakkelijk met snippers of uitgeknipte stukjes papier bekleden tot een uniek kunstwerk. Kunstenaars zoals Henri Matisse zijn bekend geworden met hun kinderlijke collages. Het kunstenaarskoppel Jean Arp en Sophie Taeuber-Arp maakten eveneens de mooiste collages met wegwerpmateriaal. Het zijn perfecte voorbeelden van zero waste projecten die blijvend en uniek zijn. En het mooie is dat een oude schoendoos, papier en de juiste knutsellijm voldoende zijn om je uit te leven. Een doos om al je LEGO of DUPLO op te bergen, of je juwelen in te bewaren? Die is pas uniek als je hem zelf pimpt en bekleedt.
Idee 2: Bloempotten versieren met touw
Een decoratieve bloempot kopen is niet nodig als je samen met je kinderen je innerlijke kunstenaar loslaat. Heb je thuis nog een bolletje touw, wat jute of stukjes sisal? Dan kun je ermee aan de slag. Wil je het helemaal professioneel aanpakken, dan haal je er een handig lijmpistool bij. Je kunt dan bijvoorbeeld een touw strak om de bloempot wikkelen en op enkele punten hete lijm aanbrengen om dit touw te fixeren. Dit is voldoende om een object te maken dat jarenlang mooi en origineel blijft.
Idee 3: Robots en figuren bouwen
Laat de fantasie de vrije loop en bouw de meest fantastische robots van kartonnen dozen, wc-rolletjes, plastic doppen en aluminiumfolie. Met een lijmpistool zet je de verschillende onderdelen stevig vast. Wie bouwt de gekste creatie?
Idee 4: Duurzame slingers van stof maken
Je kent vast wel de techniek om een slinger van papier te maken. Als alternatief kun je een duurzame slinger van textiel maken. Knip repen van oude kleding of stofresten en lijm de uiteinden aan elkaar tot schakels. Textiel laat zich heel gemakkelijk lijmen. Deze slinger kun je, in tegenstelling tot de papieren variant, ieder jaar opnieuw gebruiken.
Renoveren en creëren, daarvoor hoef je niet altijd diep in je portemonnee te tasten. Toont je kind interesse in creativiteit? Moedig dit dan aan. Het is een duurzame en leuke manier om bewust te onthaasten en te genieten. Bovendien zorg je ervoor dat je kind met plezier bijleert. De vele kunstenaars die je voorgingen tonen aan dat het kind in hen bleef leven! Wat zijn jouw tips voor zero waste knutselen?