Waterpret in eigen tuin: híer moet je op letten als je een opblaasbaar zwembad koopt

19.07.2021 10:18
opblaasbaar zwembad kopen Beeld: Getty Images

De Nederlandse zomers lijken steeds een tikkeltje warmer te worden en dus is de nodige verkoeling in eigen tuin geen overbodige luxe. Een zwembad levert voor kinderen natuurlijk de ultieme waterpret, maar waar let je nou precies op als je zo’n opblaasbaar zwembad wil kopen?

Opblaasbadjes zijn er in alle soorten en maten, maar past wat jij in je hoofd hebt eigenlijk wel in jouw tuin? Hoe lang kan je kind er plezier van hebben en – bonus – heb je er misschien zelf nog iets aan? We zetten de belangrijkste aandachtspunten bij de aanschaf van een zwembad voor je op een rij.

 

1. Wie moet er plezier van hebben?

Voor een baby is een beetje poedelen in het water ook heerlijk, maar een groot familiezwembad is hier niet het meest ideale voor. Een mini badje met een klein laagje water is voor de allerkleinsten perfect. Deze zijn ook volop verkrijgbaar met een handig zonnedak, om je kind extra te beschermen tegen de zon. Zo’n klein badje gaat echter vaak niet langer dan één, máximaal twee zomers mee, simpelweg omdat je kind er niet meer in past.

Voor grotere kinderen is een familiezwembad een beter én gezelliger idee, omdat ze hierin samen met broertjes, zusjes, vriendjes en vriendinnetjes kunnen plonsen. En ja, papa en mama kunnen hier ook prima in afkoelen op de warmste dagen – niet geheel onbelangrijk. Dat babybadje kan dan gewoon dienen als extra voetenbadje, ook fijn.

 

2. Waar komt het zwembad te staan?

In principe kunnen grotere baden dus jaren mee, maar opblaasbare varianten blijven altijd kwetsbaarder dan bijvoorbeeld een opzetzwembad. Alles wat je opblaast, kan immers lek raken. Het kleinste steentje op de grond, een speeltje met een scherp puntje, een splinter van een schutting waar het bad bij in de buurt staat óf – what else – losbandige kinderen kunnen je bad om zeep helpen. Althans, het fijne van een opblaasbaar bad is natuurlijk ook weer dat je ‘m – net als een fietsband – kunt plakken. Een lek is soms alleen iets lastiger te lokaliseren dan bij een lekke band.

Voorkomen dat je bad lek gaat, kun je nooit honderd procent. Wel kun je de kans daarop verkleinen, door ‘m op de juiste manier te plaatsen. Zo is een stuk gras een ideale plek voor je zwembad. Geen gras in de tuin, maar wel een vlak terras? Door speciale ondertegels aan te schaffen voor onder het bad, verklein je de kans op een lek. Op zoek naar een budgetvriendelijkere oplossing? Een (tafel)zeil onder het bad leggen, neemt het grootste ‘lekkage-gevaar’ ook prima weg.

Afgezien van de ondergrond is het ook niet onverstandig om de plek waar het bad moet komen van tevoren op te meten. Past alleen een rechthoekig bad, of kun je ook een rond bad kwijt? Komt het bad niet nét aan één kant op een randje tegels te staan of staat het te dicht bij de schutting? Wie het badje alleen op de heetste dagen neer wil zetten, kan best met een iets krapper plekje doen. Verwacht je het bad de hele zomer te laten staan, zorg dat dat je er op z’n minst makkelijk omheen kunt lopen.

 

Lees ook
Zwemmen met je baby? Dít zijn de beste zwemluiers

 

3. Hoe lang wil je er plezier van hebben?

Voor een klein prijsje scoor je al gauw een (klein) opblaasbad voor in de tuin. De vraag is: hoe lang ben je van plan om ermee te doen? Wil je er jaren plezier van hebben, of ben je allang blij als het bad het één zomer volhoudt? Doorgaans houden de goedkoopste badjes het het minst lang vol, dus dat je dan volgend jaar opnieuw moet gaan shoppen voor een zwembad, is niet ondenkbaar. Heb je wat meer budget beschikbaar? Dan kan het lonen om een kwalitatief iets beter bad aan te schaffen, van sterker materiaal dat niet bij het minste of geringste scheurt, zoals een opzetzwembad.

Bron: Kidseropuit.nl

 

Met een abonnement op Kek Mama geniet je van mooie voordelen:
*Goedkoper dan in de winkel
*Lees elke maand als eerst Kek Mama
*Gratis verzonden
Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.