Kleuter-af, nu gaat het écht beginnen: dit leert je kind in groep 3

16.08.2022 22:14
rugtas Beeld: Shutterstock

In groep 1 en 2 leren kinderen op school nog veel spelenderwijs, maar vanaf groep 3 wordt ’t al een stuk serieuzer. Dít leert je kind zodra hij kleuter-af is.

Leren lezen

Dit is misschien wel een van de belangrijkste dingen die je kind gaat leren dit jaar. Om je een idee te geven: ongeveer een derde van alle schooluren is-ie bezig met leren lezen. Eerst letter voor letter, maar sta er niet van te kijken als je kind tegen de herfstvakantie al wat korte woorden kan lezen.

Niet alleen op school, ook thuis is het heel gemakkelijk om je kind te helpen. Hak woorden bijvoorbeeld in lettergrepen: bo-ter-ham. Maak zoveel mogelijk rijmwoorden samen, of geef elkaar opdrachten: ‘Zoek iets dat begint met de letter ‘h’.

Leren schrijven

Waar je kind in de kleuterklas nog letters maakte met klei, zal hij nu een eigen schriftje krijgen en ze daadwerkelijk op gaan schrijven. In het begin vinden veel kinderen dit nog lastig. Niet zo gek ook, want pas in de loop van groep 3 zijn kinderen motorisch in staat om echt te leren schrijven. Het kan dus zomaar dat de school van jouw kind hier pas na de kerstvakantie mee begint.

Natuurlijk kan je de fijne motoriek ook thuis blijven stimuleren. Met deze schrijfkoffer bijvoorbeeld, vol met schrijfkaarten en een uitwisbare stift om uitgebreid te oefenen met schrijven. Ook met kleuren, vormpjes uitknippen, samen een puzzel leggen of een kralenketting rijgen train je al spelenderwijs de fijne motoriek.

Leren rekenen

Allereerst zal je kind getallen leren herkennen en schrijven. Vervolgens leert-ie wat de begrippen ‘erbij’ en ‘eraf’ betekenen. In de loop van groep 3 gaan kinderen met + en – echte sommen maken én moet je kind uiteindelijk het splitsen van alle getallen tot 10 makkelijk kunnen.

Als het goed is, kan je kind nu tot 20 tellen. Dit betekent overigens niet enkel een getallenrij opzeggen: ze leren nu dat 9 bijvoorbeeld groter is dan 5 en dat 1 kleiner is dan 3.

Thuis sommetjes oefenen? Doen! In groep 3 is tien minuten per dag oefenen meer dan genoeg – per groep kun je daar steeds tien minuten bij optellen. Door de traptreden te tellen of te ‘rekenen’ met de fruitschaal kan je je kind ook op een gezellige manier stimuleren.

Sociaal en emotioneel

Naast leren lezen, schrijven en rekenen, leert je kind in groep 3 ook veel op sociaal en emotioneel vlak. Hoe werk je goed samen? Hoe los je een conflict op? Welke normen en waarden zijn belangrijk? En waarom is het goed om rekening te houden met anderen? Sport- en spelactiviteiten (bijvoorbeeld de gymles) helpen om deze vaardigheden op een speelse manier bij te brengen.

Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.