Of de peuter van Wendy Wisner nu om 06.00 uur ’s ochtends of 22.00 uur ’s avonds honger heeft, hij krijgt eten. ‘Het is de taak van ons als ouders om onze kinderen te leren luisteren naar hun lichaam’, schrijft ze.
Lees verder onder de advertentie
Ze kan dan ook niet begrijpen dat ouders hun kinderen verbieden na een bepaalde tijd nog te eten.
‘Regels over schermtijd’
‘Regels over schermtijd, opruimen of hoe je met anderen om moet gaan, snap ik’, schrijft Wendy. ‘Maar eten is anders. Natuurlijk moeten er regels zijn rond het eten van junkfood, want als we onze kinderen aan hun lot over zouden laten, zouden ze waarschijnlijk alleen koekjes en roomijs eten. Maar ‘honger hebben’ is iets waar een kind alleen de baas over zou moeten zijn.’ En als je kind er misbruik van maakt? Dan kun je dat als ouders haarfijn aanvoelen, denkt Wendy. ‘Jij kent je kind het allerbeste.’
Ze vervolgt: ‘Natuurlijk denk ik niet dat je je kind uithongert als je er strenge eetregels op nahoudt, maar het probleem in mijn ogen is dat de lichamen van kleine kinderen niet hetzelfde zijn als die van ons. En het is niet zo gek dat ze veel vaker honger hebben dan wij, vooral als ze een groeispurt hebben. Daarbij denk ik niet dat we de juiste boodschap afgeven als we onze kinderen beperken. Stel je voor, dat je honger hebt en iemand roept: ‘Nee, je mag niet eten tussen 12.00 uur en 14.00 uur, omdat ík dat heb gezegd.’
Lees verder onder de advertentie
‘Eet als je honger hebt’
Wendy eindigt haar artikel met te zeggen dat iedereen zijn of haar eigen manier van opvoeden heeft, maar dat het belangrijkste is dat je kind leert naar z’n lichaam te luisteren: ‘Eet als je honger hebt en stop als je vol zit.’
Niet iedereen heeft het geluk dat bij die man waar je op bent gevallen ook een leuke familie hoort. Veronique kan hierover meepraten. Zij en haar schoonzus liggen geregeld in de clinch en deze keer om een rekening van de stomerij.
Kinderfeestjes zijn vaak een bron van plezier, maar soms nemen die verrassingen wel heel bizarre vormen aan. Je stuurt je kind vrolijk naar een feestje, en wat krijg je terug? Een huisdier. Het overkwam Saïda.
Een gepensioneerde basisschoolleraar geeft op het TikTok-account van haar dochters (@elenanico22) een belangrijk advies aan ouders. Ze deelt de grootste fout die ze vaders en moeders in de opvoeding heeft zien maken tijdens haar decennialange carrière. En het is simpeler dan je denkt.
Niets is zo ongemakkelijk als onbedoeld een gesprek horen dat niet voor jouw oren bedoeld is. Het overkwam Ava, die per ongeluk een telefoongesprek van haar schoonmoeder meeluisterde.