‘Waarom heet een koe een koe, mama?’ De beste antwoorden op waarom-vragen

20.11.2023 16:06
Beeld: Getty Images

Je kent het wel: kinderen houden van dingen vragen. ‘Waarom is de lucht blauw? Waarom heet een koe een koe?’. Tja, zie maar weer eens een acceptabel antwoord te verzinnen.

De lijst lijkt eindeloos. Hier zijn onze tips.

Onmogelijke Waarom-vragen

Soms lijkt een vraag zo complex dat het lijkt alsof je een professor in de kwantumfysica moet zijn om te antwoorden. Maar, serieus ingaan op deze ‘onmogelijke’ vragen laat je kind weten dat zijn vragen serieus genomen worden. Lacherige antwoorden? Liever niet! Zelfs de meest onmogelijke waarom-vragen zijn een goed teken van ontwikkeling.

Gedachte omzetten in begrijpelijke vraag

Soms heeft je kind gewoon moeite met het formuleren van een duidelijke vraag. Help ze hun gedachten om te zetten in begrijpelijke vragen. Dit maakt het niet alleen voor jou makkelijker om te antwoorden, maar ook voor je kleine om ze te begrijpen.

Korte, duidelijke antwoorden

Geef korte, eenvoudige antwoorden die passen bij hun leeftijd. “Waarom zijn de wolken wit?” – “Dat komt doordat de zon het licht op de wolken schijnt, en wit is de kleur die we zien als al die kleuren bij elkaar komen, net als bij een regenboog!”

Gesprekje en aandacht

Jouw spruit weet dat zijn waarom-vragen leiden tot een gezellig gesprekje. Soms willen ze gewoon even jouw onverdeelde aandacht. Geef kortere antwoorden en ga lekker in gesprek, waar ze waarschijnlijk behoefte aan hebben.

Wat denk je zelf?

Heb je even geen antwoord paraat? Kaats de vraag terug! Dit stimuleert je kind om zelf na te denken en creëert ruimte voor wat filosofische denkwerk. “Waarom zijn bananen krom?” – “Geen idee eigenlijk, wat denk jij zelf?”

Samen onderzoeken

Maak van de waarom-vragen een gezamenlijk avontuur. Duik samen in de wereld van ontdekking, zoals waarom planten groen zijn. Een beetje vooronderzoek kan geen kwaad, maar het is de perfecte gelegenheid om samen iets nieuws te leren.

Vragenuurtje

Stel voor om een dagelijks vragenuurtje in te voeren, waar je kind al zijn waarom-vragen op je af mag vuren en jij je best doet om ze te beantwoorden. Dat geeft je de kans om je voor te bereiden en je kind weet waar hij op kan rekenen. Een win-win!

En ach, als het eenmaal tieners zijn, weten ze álles. Heus.