Je kent het wel: kinderen houden van dingen vragen. ‘Waarom is de lucht blauw? Waarom heet een koe een koe?’. Tja, zie maar weer eens een acceptabel antwoord te verzinnen.
De lijst lijkt eindeloos. Hier zijn onze tips.
Lees verder onder de advertentie
Onmogelijke Waarom-vragen
Soms lijkt een vraag zo complex dat het lijkt alsof je een professor in de kwantumfysica moet zijn om te antwoorden. Maar, serieus ingaan op deze ‘onmogelijke’ vragen laat je kind weten dat zijn vragen serieus genomen worden. Lacherige antwoorden? Liever niet! Zelfs de meest onmogelijke waarom-vragen zijn een goed teken van ontwikkeling.
Lees verder onder de advertentie
Gedachte omzetten in begrijpelijke vraag
Soms heeft je kind gewoon moeite met het formuleren van een duidelijke vraag. Help ze hun gedachten om te zetten in begrijpelijke vragen. Dit maakt het niet alleen voor jou makkelijker om te antwoorden, maar ook voor je kleine om ze te begrijpen.
Korte, duidelijke antwoorden
Geef korte, eenvoudige antwoorden die passen bij hun leeftijd. “Waarom zijn de wolken wit?” – “Dat komt doordat de zon het licht op de wolken schijnt, en wit is de kleur die we zien als al die kleuren bij elkaar komen, net als bij een regenboog!”
Gesprekje en aandacht
Jouw spruit weet dat zijn waarom-vragen leiden tot een gezellig gesprekje. Soms willen ze gewoon even jouw onverdeelde aandacht. Geef kortere antwoorden en ga lekker in gesprek, waar ze waarschijnlijk behoefte aan hebben.
Wat denk je zelf?
Heb je even geen antwoord paraat? Kaats de vraag terug! Dit stimuleert je kind om zelf na te denken en creëert ruimte voor wat filosofische denkwerk. “Waarom zijn bananen krom?” – “Geen idee eigenlijk, wat denk jij zelf?”
Samen onderzoeken
Maak van de waarom-vragen een gezamenlijk avontuur. Duik samen in de wereld van ontdekking, zoals waarom planten groen zijn. Een beetje vooronderzoek kan geen kwaad, maar het is de perfecte gelegenheid om samen iets nieuws te leren.
Vragenuurtje
Stel voor om een dagelijks vragenuurtje in te voeren, waar je kind al zijn waarom-vragen op je af mag vuren en jij je best doet om ze te beantwoorden. Dat geeft je de kans om je voor te bereiden en je kind weet waar hij op kan rekenen. Een win-win!
En ach, als het eenmaal tieners zijn, weten ze álles. Heus.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Sara (37) was er klaar mee dat de mental load altijd op haar bordje kwam zonder enige waardering en dus besloot ze het een week aan haar man Daan over te laten.
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
De nachtmerrie van elke moeder: je raakt je kind kwijt. Het ene moment is ‘ie er nog, je knippert, en poef. Weg. Het overkwam ook Janna. Zij dacht dat haar dochter was ontvoerd.