Opvoedtantes Els en Do

Vrolijke opvoedtantes Els en Do beantwoorden jullie opvoedvragen met een knipoog. Deze week: te veel verwennen.

Elke ochtend brengt mijn vrouw onze dochter van acht ontbijt op bed. Ook legt ze haar kleren klaar, ruimt ze haar kamertje op en knoopt ze haar jas dicht. Pien hoeft sowieso niets te doen: zelfs de melk wordt voor haar ingeschonken. Ik vind het belachelijke verwennerij, maar mijn vrouw zegt: “Ach, het is zo gezellig en ze is maar zo kort klein.” We zijn benieuwd wat de tantes ervan vinden.

Do’s buurvrouw Mevrouw Hupperts (92), moeder van negen kinderen, staat aan uw kant. Zij glimlacht bij de gedachte dat ze al haar telgen op hun achtste nog ontbijt op bed zou hebben gebracht. En wijst erop dat het de ouderlijke taak is een kind te leren zichzelf te verzorgen. Kinderen vertonen grote verschillen. Het ene kind wil alles al zelf doen als het er nog niet aan toe is. Het andere kind steekt pas een poot uit als er echt niks anders op zit omdat niemand anders het voor hem doet – bijvoorbeeld als het na dertig, veertig jaar eindelijk het ouderlijk huis verlaat. Mevrouw Hupperts vermoedt dat uw dochter tot die laatste categorie zal behoren als uw vrouw zo doorgaat. Uit pure liefde, maar toch.

Af en toe helpen

Volgens opvoedkundige zelfredzaamheidschema’s moet een kind zelf zijn jas kunnen dichtknopen als het vier jaar is. Je kunt een achtjarige natuurlijk best af en toe helpen met zijn jas, maar alleen als je hem eens lekker wilt verwennen.

Billen afvegen

Laat dit aan uw vrouw lezen en geef haar de speciale groeten van tante Els, die alle begrip voor uw echtgenote heeft. Haar zoon is 33, maar als het aan tante Els zou liggen reed ze elke dag naar zijn huis om te ontroleren of hij zijn tanden wel goed poetst, vitaminerijk eet en een wolletje draagt. Els denkt huiverend terug aan de ochtend dat ze haar zoon 29 jaar geleden voor het eerst naar de kleuterschool bracht met de mededeling dat hij zijn billen nog niet zelf kon afvegen. “Ik heb inderdaad niks anders te doen dan me over de billen van 24 kleuters buigen,” zei de juf daarop sarcastisch. Binnen een dag had Els’ zoontje de kunst onder de knie en voor zover bekend heeft hij er geen enkel trauma aan overgehouden.

Els en Do zijn geboren voordat de pil was uitgevonden en kwamen ter wereld zonder dat hun ouders daarom hadden gevraagd. Zelf kregen zij heel bewust kinderen en voelen de plicht hen permanent gelukkig te maken. Ze kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg. Mail Els en Do: elsendo@kekmama.nl

 

Tijdelijke aanbieding: Neem nu een abonnement op Kek Mama en krijg een gratis tas naar keuze >

fotoserie mannen vaderschap

Deze vaders werden van te voren niet gewaarschuwd voor ingewikkelde meisjeskleding, draagdoeken en babyvoeding. Resultaat? Een hilarische fotoserie.

De vader die z'n dochter een onvergetelijke dag had willen bezorgen...

 

Ook bij z'n zoon liep het anders dan gepland.

 

Of de vader die dacht dat een draagdoek omknopen...

 

Lees ook
'Papaklas' bereidt vaders voor op het vaderschap >

 

Een hapje opwarmen...

 

Z'n dochter aankleden...

 

Koekjes bakken...

 

Of eten klaarmaken simpel was.

 

Nee hoor. Het vaderschap gaat niet altijd over rozen.

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

12 redenen huilen kinderen

Het verkeerde boekje voorlezen, mensen die niet terugzwaaien of het moment dat ze erachter komen dat de snacks op zijn. Er zijn veel redenen voor kinderen om een potje te gaan grienen, maar soms kun je er als ouder geen touw aan vast knopen. Zo ook niet bij deze foto's.

Papa en ik


 

Toekomstige acteur

Tja...


 

Dat gaan we dus écht niet delen


 

Privacy wordt niet gewaardeerd


 

Soms weet je het ook gewoon niet


 

'Maar, waarom niet?'


 

Het gemiddelde ochtendritueel


Lees ook
Fotoserie: 8x creatieve wraakacties van kinderen >

 

En dit ook


 

Beetje besluiteloos


 

Is ook best eng


 

Het leven is ook zwaar

Bron: BoredPanda.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >