Nadat mijn dochtertje thuiskwam van een logeerpartij bij haar kleine neefje, wilde ze weten waarom zij geen piemeltje heeft. Ze is drie jaar, dat lijkt me een beetje jong voor seksuele voorlichting. Of moet ik daar nu al mee beginnen?

 

Vertel uw dochter wat ze wil weten en niet meer dan dat

Jazeker. In haar tempo. Vertel uw dochter wat ze weten wil en niet meer dan dat. Waarschijnlijk is ze voorlopig tevreden met het antwoord dat er jongens en meisjes zijn en dat jongetjes een piemeltje hebben. Op enig moment in de toekomst informeert ze: waar kom ik vandaan? (Antwoord: uit mama’s buik.) Vroeger of later vraagt ze zich af: hoe kwam ik uit die buik? (Dan licht u de functie van het geboortekanaal toe.) En ooit komt de hamvraag: hoe kwam ik in de buik? Dan pas doet u De Daad uit de doeken. Dit leidt niet zelden tot afschuw. Tante Do vroeg destijds geschokt aan haar moeder: “Maar dat hebben mevrouw en meneer Dievers (dat waren de overburen) toch niet gedaan?” Haar moeder moest haar teleurstellen: het echtpaar Dievers had twaalf kinderen. Tot Do’s opluchting zei haar moeder dat ze alleen aan sex moest doen als ze het zelf leuk vond (nooit, dacht Do).

 

Gebruik duidelijke bewoordingen

Ten slotte komen we bij de regels voor veilig vrijen. Die moet uw dochter kunnen dromen als ze in de hormonen-wildernis van de middelbare school belandt. Gebruik duidelijke bewoordingen, anders dan Do’s moeder indertijd. Het heeft lang geduurd voor Do begreep dat ‘het gaatje tussen de benen van een mevrouw’ niet een voor het oog onzichtbaar gaatje ter hoogte van de knieholte was, maar de vagina. TIP Er zijn heel leuke voorlichtingsboekjes voor kinderen, bijvoorbeeld Het vrolijke vagina-boek en Het kleine piemelboek.

fotoserie mannen vaderschap

Deze vaders werden van te voren niet gewaarschuwd voor ingewikkelde meisjeskleding, draagdoeken en babyvoeding. Resultaat? Een hilarische fotoserie.

De vader die z'n dochter een onvergetelijke dag had willen bezorgen...

 

Ook bij z'n zoon liep het anders dan gepland.

 

Of de vader die dacht dat een draagdoek omknopen...

 

Lees ook
'Papaklas' bereidt vaders voor op het vaderschap >

 

Een hapje opwarmen...

 

Z'n dochter aankleden...

 

Koekjes bakken...

 

Of eten klaarmaken simpel was.

 

Nee hoor. Het vaderschap gaat niet altijd over rozen.

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

12 redenen huilen kinderen

Het verkeerde boekje voorlezen, mensen die niet terugzwaaien of het moment dat ze erachter komen dat de snacks op zijn. Er zijn veel redenen voor kinderen om een potje te gaan grienen, maar soms kun je er als ouder geen touw aan vast knopen. Zo ook niet bij deze foto's.

Papa en ik


 

Toekomstige acteur

Tja...


 

Dat gaan we dus écht niet delen


 

Privacy wordt niet gewaardeerd


 

Soms weet je het ook gewoon niet


 

'Maar, waarom niet?'


 

Het gemiddelde ochtendritueel


Lees ook
Fotoserie: 8x creatieve wraakacties van kinderen >

 

En dit ook


 

Beetje besluiteloos


 

Is ook best eng


 

Het leven is ook zwaar

Bron: BoredPanda.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >