Vrolijke opvoedtantes Els en Do over kinderen die telkens storen

26.02.2016 12:57
Opvoedtantes Els en Do

Vrolijke opvoedtantes Els en Do beantwoorden jullie opvoedvragen met een knipoog. Deze week: kinderen die telkens storen.

Ik word gek van vriendinnen die onze telefoongesprekken altijd onderbreken als hun kind iets aan ze vraagt. Waarom zeggen ze niet gewoon: “Nou even dimmen, Marietje. Mama is aan het bellen.”

De tijden zijn veranderd en niet altijd ten goede. Do’s moeder en haar zes broers en zusjes mochten als kind niet praten aan tafel, dat was een voorrecht van de ouders. Children should be seen, not heard, was het devies. Als tante Els het als kind in haar hoofd haalde haar ouders te storen tijdens een gesprek, kon ze minimaal een geïrriteerde blik verwachten en als het tegenzat ook nog een pets.

Nu kent tante Els jonge moeders die doodleuk de telefoon aan hun kind geven zodat die ook even mee mag kletsen. Een verschrikkelijke gewoonte, die Els uitermate narrig maakt. Vooral als het een klein kind betreft dat onbegrijpelijke kreten slaakt, minutenlang zwijgt of het op een hartverscheurend huilen zet als tante Els vraagt of mama weer aan de telefoon kan komen.

De tantes raden u aan duidelijke spelregels met uw vriendinnen af te spreken. Tijdens het bellen wordt niet met kinderen geconverseerd. En ook niet gevraagd: “Wil je even met kleine Sammie spreken?” Is dat niet mogelijk, dan raden wij aan de betreffende vriendinnen louter nog te whatsappen. Dat zal ze leren.

Lees alle opvoedvragen in Kek Mama 03-2016

Els en Do zijn geboren voordat de pil was uitgevonden en kwamen ter wereld zonder dat hun ouders daarom hadden gevraagd. Zelf kregen zij heel bewust kinderen en voelen de plicht hen permanent gelukkig te maken. Ze kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg. Mail Els en Do: elsendo@kekmama.nl

Klik hier om meer te lezen van de opvoedtantes Els en Do.