Vrolijke opvoedtantes Els en Do beantwoorden jullie opvoedvragen met een knipoog. Deze week: het drinken van frisdrank.

Ik ben opgevoed met het adagium: ‘Als je dorst hebt, neem je een glas melk of drink je maar water.’ Frisdrank was voor verjaardagen en af en toe op zaterdagavond. Mijn kinderen willen alleen maar frisdrank – ze haten melk en water. Nu heb ik gehoord dat frisdrank slecht is voor het gebit. Vriendinnen vinden dat ik overdrijf en schenken gul allerlei drankjes. Ik wil geen tut zijn, moet ik ook maar zwichten?

Niet zwichten! U bent geen tut, maar een trendsetter. Wacht maar, het wordt hip geen frisdrank en kindersapjes te serveren. Zoals het normaal is om niet te roken. Dat had ook niemand kunnen voorspellen toen iedere huiskamer blauw stond van de nicotinewalmen.

Tot afgrijzen van de tantes is nog maar 59 procent van alle vijfjarigen in het bezit van gave tanden en kiezen. Gaatjes en glazuurproblemen worden vooral veroorzaakt doordat we steeds vaker de hele dag door kleine hoeveelheden voedsel en drinken nuttigen.

Het probleem zit onder andere in de drankjes die populair zijn onder kinderen. Daarin zitten allerlei zuren en suikers die cariës veroorzaken en het glazuur aantasten. Dat geldt ook voor zogenaamd ‘gezonde’ en ‘suikervrije’ drankjes. Eigenlijk maakt het niet zozeer uit wát erin gaat, het is veel belangrijker hoe váák het erin gaat. Als je de hele dag stukjes appel eet, krijg je net zoveel gaatjes als wanneer je non-stop Engelse dropjes snaait of rozebottelsiroop drinkt.

Niet vaker dan zeven keer per dag iets eten en drinken dus en terug naar het ouderwetse: ‘Als je dorst hebt, drink je maar water.’ Frisdrank en fruitsapjes bewaren voor feestjes en zaterdagavond. En uiteraard ’s ochtends en ’s avonds goed de tanden poetsen. Eerst mag je kind dat zelf, daarna poets je het zorgvuldig na. Dat is geen onderwerp waarover onderhandeld wordt. Hoe slim je kind ook is, het is te jong om te begrijpen wat goed voor hem is. Dat is de reden waarom hij ouders heeft.

Lees alle opvoedvragen in Kek Mama 05-2016

Els en Do zijn geboren voordat de pil was uitgevonden en kwamen ter wereld zonder dat hun ouders daarom hadden gevraagd. Zelf kregen zij heel bewust kinderen en voelen de plicht hen permanent gelukkig te maken. Ze kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg. Mail Els en Do: elsendo@kekmama.nl

Klik hier om meer te lezen van de opvoedtantes Els en Do.

opvoeden-zonder-stress-tips

Eén op de vier moeders vindt dat ze te weinig tijd heeft voor zichzelf, blijkt uit de grote Kek Mama-jubileumenquête. Met als gevolg: een onnodige bonk stress.

Wat je hieraan kunt doen? Begin bij het lezen van deze (ontspannings)tips én tips hoe je stressvolle situaties met je kind aanpakt - kun jij die peuterdriftbuien voortaan veel makkelijker handelen.

 

1. De deur uit

Klinkt cliché, maar wat is het heerlijk om af en toe de deur achter je dicht te trekken en tijd voor jezelf te nemen. In de sauna, bijvoorbeeld. Of in een koffietent, maar dan wel echt zonder kinderen en met een goed boek.

 

2. Ontspannen kan ook als de kinderen thuis zijn

Van de was vouwen met een koptelefoon op je hoofd tot online shoppen terwijl je zegt dat je een deadline hebt: hier vind je negen manieren om te ontspannen terwijl de kinderen thuis zijn. Met een beetje creativiteit kan dat namelijk prima. En zodra ze in bed liggen, zetten jullie gewoon een goede film op.

 

3. Rustig blijven tijdens de ochtendspits

Niet zo gek dat je je als moeder in het zweet moet werken om op tijd de deur uit te gaan, maar met deze tips begint je dag veel rustiger.

 

Lees ook
9x zo maak je als single moeder tijd voor jezelf op vakantie >

 

4. Mediteren in plaats van straffen

Watte? Ja, je leest het goed. Onderzoekers zijn lyrisch, maar of de aanpak voor ieder kind succesvol is, durven wij niet te zeggen. Mocht je het willen proberen, dan hebben wij enkele meditatie-oefeningen voor je op een rij gezet.

 

5. Zo ben je peuterdriftbuien de baas

Je zou ze natuurlijk het liefst achter het behang plakken als je kinderen gillend over de supermarktvloer rollen, maar dat hoeft helemaal niet: pedagoog Mincheno Maduro heeft veel betere adviezen voor je.

 

6. Oefeningen om te ontstressen

En als bovenstaande niet helpt: optimalisatiecoach Robert Bridgeman laat met een paar simpele oefeningen zien hoe je in twee minuten kunt ontstressen.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
retro-dingen-die-onze-kinderen-nooit-zullen-begrijpen

Van fotorolletjes en walkmans tot opslaan op een floppy: schuif deze retro items onder de neus van je kinderen en ze weten niet wat ze meemaken.

1. Dit geluid. En niet meer kunnen bellen zodra iemand aan het internetten is.

 

2. Maar je kon wel de voor én achterkant gebruiken...

 

 

3. Paste maar liefst vier Word-bestanden op.

 

4. Geen Google Maps?

 

5. Dan baalde je...

 

Lees ook
5x ouderwets leuke buitenspeeltips >

 

6. Niet te hard rennen, want dan hapert-ie.

 

7. Spotify, maar dan anders.

 

8. Waarom hangt er een draad aan die controllers?

 

9. Leg dit maar eens uit aan je kind

 

10. Of dit...

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >