Opvoedtantes Els en Do

Els & Do beantwoorden opvoedvragen met een knipoog en stellen zichzelf voor: “Wij zijn geboren voordat de pil was uitgevonden, kwamen ter wereld zonder dat onze ouders daarom hadden gevraagd en werden te hooi en te gras opgevoed. Zelf kregen wij heel bewust kinderen en daarom voelen we tot op de dag van vandaag (ze zijn inmiddels 32, 20 en 18) de plicht hen permanent gelukkig te maken. We kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg.

Hier lees je alvast een van de vragen, mét antwoord.

"Mijn man moet in augustus twee weken op zakenreis naar Brazilië en ik kan mee op kosten van de zaak. Onze oppas is bereid op onze zesjarige dochter te passen. Zij zijn dol op elkaar. Toch aarzel ik. Mijn afwezigheid zou samenvallen met het eind van de zomervakantie. Mijn dochtertje gaat dan naar groep drie. Ik merk dat andere moeders stomverbaasd zijn dat ik zelfs maar overweeg mijn man te vergezellen."

De ouders van de tantes zouden juist stomverbaasd zijn geweest als u deze kans niet greep. Tante Do kan zich niet herinneren dat haar ouders ooit aanwezig waren als ze naar een nieuwe klas of school ging, want dan kampeerden zij drie weken in Zuid-Europa. Dat paste het beste in het vakantieschema van haar vader. Soms vroegen ze per ansichtkaart: ‘Is Dorientjes nieuwe klas leuk?’ Een retorische vraag, want niemand wist waar het antwoord heen zou moeten. De ouders van tante Els gingen vaak een maand met z’n tweetjes weg en vaak ook nog naar een ander continent. Het liefst in het laagseizoen omdat het dan goedkoper en rustiger reizen was. De ene keer trokken ze door Nepal, de andere keer reden ze in een oude jeep door Kenia. Els en haar broertjes en zusjes bleven achter bij wildvreemde tantes en ooms waar ze nog nooit van hadden gehoord en die ze naderhand ook nooit meer hebben gezien. Bij heimwee naar hun ouders konden ze schrijven naar: ‘De heer en mw. Rozenbroek, poste restante Mombassa’. Zo’n
brief kwam maanden later ongeopend terug. Toch komen bij uw vraag geen herinneringen aan diep verdriet of gemis bij ons op. Tante Do denkt vooral aan de zelfgemaakte frietjes die haar oppas destijds bakte; Els aan de exotische cadeautjes na terugkeer. Wij ondergingen de ouderlijke trektochten als een natuurverschijnsel. Leuk was het niet, maar wij herinneren ons ook, paradoxaal genoeg, een gevoel van geborgenheid, omdat onze vaders en moeders het goed hadden samen. Voor kinderen is niets zo veilig als de wetenschap dat hun ouders van elkaar houden. Een ander voordeel: we waardeerden hun aanwezigheid des te meer als ze weer thuis waren. Gaat u vooral mee met uw man. Anders dan onze ouders bent u in Brazilië niet onbereikbaar voor uw aanstaande derdegroeper. U kunt desnoods de hele dag met haar skypen en appen (dit is overigens geen aanbeveling!). Geniet samen, heb vertrouwen in uw oppas, en zorg dat ze goede frietjes bakt.

Lees alle opvoedvragen in Kek Mama 08-2015. Ook een opvoedvraag? Mail ’m naar elsendo@kekmama.nl. Klik hier om meer te lezen van de opvoedtantes Els en Do.

producten-kinderfeestje-thuis

Je hoeft echt de deur niet uit om kinderen een onvergetelijke verjaardag te geven: organiseer een paar leuke spelletjes thuis en iedereen is de hele dag zoet. Wel nog even de boel versieren - met deze fijne producten van Xenos, bijvoorbeeld.

Indianenthema

Ga je voor een indianenthema? Trek dan de verkleedkist open, knutsel tooien van karton en tover je huis of tuin met kussens, boomstammen en stokpaarden om tot een indianenparadijs. Deze tipi is hierbij ideaal: leuk voor buiten, maar ook fijn in de slaap- of speelkamer. Zo heb je er na dat ene feestje ook nog wat aan. Tip: je kunt de tent pimpen met textielstiften.

 

Slaapfeestje

Of je gebruikt de tent waarvoor-ie echt bedoeld is. Leg er bijvoorbeeld wat lekkere kussens en plaids in, zet een bak chips neer, draai een leuke film, maak wat kindercocktails en klaar ben je. Zet je breekbaar spul uit het zicht en gebruik je wegwerpservies, dan hoef je je niet druk te maken dat kinderen de woonkamer op stelten zetten.

 

Alsof je op een festival bent

Maak het af met deze lichtjes in de vorm van een ananas en je waant je zowat op Coachella. (Overigens ook leuk om te gebruiken tijdens een tuinfeest of om de slaapkamer van je kind mee op te fleuren.)

 

Bank die tegen een stootje kan

En is het mooi weer? Dan mag een fijne bank in de tuin niet ontbreken. Een die tegen een stootje kan, waar meer dan twee kinderen op passen en er ook nog leuk uitziet (want regent het pijpenstelen, dan kan-ie ook prima in de woonkamer staan met wat plantjes erop): alsjeblieft. Het bankje is door de lokale bevolking in Indonesië gemaakt. Met de hand en van gerecycled hout. 

 

Reis rond de wereld

Met deze kaart kun je alle kanten op: kijk bijvoorbeeld wie als eerste alle landen heeft geraden, geef tijdens het knutselen elk groepje een land als thema of maak met z'n allen een 'reis rond de wereld'. Na afloop kun je de poster gewoon op de kamer van je kind hangen - ziet er nog mooi uit ook.

Anke Laterveer

Anke Laterveer is single moeder van Jakob (8) en Hannah (7). In Kek Mama schrijft ze uitgesproken over wat ze meemaakt.

“Mama, er was iets spannends vandaag!” Het is het eerste wat Jakob roept als hij de school uitstuift. Hannah houdt mijn hand vast en kijkt met grote ogen naar haar broer.
“Wat was er zo spannend?” vraag ik.
“Er is iemand gesignaleerd.”
“O? Wat voor iemand?”
“Een man. In een busje.”
Ik heb al zo’n vermoeden waar dit heengaat. Twee dagen geleden kregen we een mail van de schooldirecteur waarin stond dat er een man was gezien bij twee andere basisscholen. Vanuit een busje had hij kinderen aangesproken en zijn penis laten zien. Maar: geen paniek, gewoon goed om te weten en te bespreken met je kind. Dat doen we al best vaak, dus ik zag geen aanleiding het nog eens te doen.
 

'Wie vergeet er nou zijn broek'

“Wat was er met die man?” vraag ik alsof ik geen idee heb waar dit over gaat.
“Hij was bij een andere school en mama, er was zoiets grappigs.”
“Wat dan?”
“Hij was vergeten zijn broek en onderbroek aan te trekken!”
Jakob valt bijna op de grond van het lachen. “Wie vergeet er nou zijn broek en onderbroek!”
Ook Hannah vindt het hilarisch. Ik lach een beetje mee en zeg dan:
“Jeetje, wat zou jij doen als je die man zou zien?”
“Ik denk lachen.”
“Niet schrikken?”
“Nee, waarom? Ik heb zelf toch ook een piemel?”
“Jawel, maar die laat jij toch ook niet aan iedereen zien? Bovendien is dit een volwassene en die moet al helemaal niet zijn piemel laten zien.”
“Nee, dat is waar. Ik zou lachen, maar ook meteen naar juf gaan hoor, of naar jou. Dat hebben die kinderen ook gedaan en nu zoekt de politie hem.”
“Heel goed. En hebben jullie het verder nog besproken in de klas?”
“Denk je echt dat wij de tijd hebben de hele dag over een man zonder broek te praten? We zijn al groep vijf hè? We hebben wel wat beters te doen.”
Het laat Hannah toch nog niet los.
“Waarom doet iemand dat eigenlijk, mama? Zijn piemel laten zien?”
“Goeie vraag. Wat denken jullie?”
“Ik weet het niet”, zegt ze.
“Misschien wil hij wel piemelmodel worden, maar is hij nog een beetje verlegen”, oppert Jakob. “Daarom doet-ie het stiekem.”
Hannah knikt. Dat klinkt wel logisch.
“Ik weet een oplossing!” roept hij enthousiast. “Als de politie hem vindt, kan hij zijn piemel gewoon aan hen laten zien, en niet meer aan kinderen.”
En dat lijkt me een uitstekend plan.
 

Dit artikel staat in Kek Mama 03-2018.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >