Opvoedtantes Els en Do

Els & Do beantwoorden opvoedvragen met een knipoog en stellen zichzelf voor: “Wij zijn geboren voordat de pil was uitgevonden, kwamen ter wereld zonder dat onze ouders daarom hadden gevraagd en werden te hooi en te gras opgevoed. Zelf kregen wij heel bewust kinderen en daarom voelen we tot op de dag van vandaag (ze zijn inmiddels 32, 20 en 18) de plicht hen permanent gelukkig te maken. We kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg.

Hier lees je alvast een van de vragen, mét antwoord.

"Mijn man moet in augustus twee weken op zakenreis naar Brazilië en ik kan mee op kosten van de zaak. Onze oppas is bereid op onze zesjarige dochter te passen. Zij zijn dol op elkaar. Toch aarzel ik. Mijn afwezigheid zou samenvallen met het eind van de zomervakantie. Mijn dochtertje gaat dan naar groep drie. Ik merk dat andere moeders stomverbaasd zijn dat ik zelfs maar overweeg mijn man te vergezellen."

De ouders van de tantes zouden juist stomverbaasd zijn geweest als u deze kans niet greep. Tante Do kan zich niet herinneren dat haar ouders ooit aanwezig waren als ze naar een nieuwe klas of school ging, want dan kampeerden zij drie weken in Zuid-Europa. Dat paste het beste in het vakantieschema van haar vader. Soms vroegen ze per ansichtkaart: ‘Is Dorientjes nieuwe klas leuk?’ Een retorische vraag, want niemand wist waar het antwoord heen zou moeten. De ouders van tante Els gingen vaak een maand met z’n tweetjes weg en vaak ook nog naar een ander continent. Het liefst in het laagseizoen omdat het dan goedkoper en rustiger reizen was. De ene keer trokken ze door Nepal, de andere keer reden ze in een oude jeep door Kenia. Els en haar broertjes en zusjes bleven achter bij wildvreemde tantes en ooms waar ze nog nooit van hadden gehoord en die ze naderhand ook nooit meer hebben gezien. Bij heimwee naar hun ouders konden ze schrijven naar: ‘De heer en mw. Rozenbroek, poste restante Mombassa’. Zo’n
brief kwam maanden later ongeopend terug. Toch komen bij uw vraag geen herinneringen aan diep verdriet of gemis bij ons op. Tante Do denkt vooral aan de zelfgemaakte frietjes die haar oppas destijds bakte; Els aan de exotische cadeautjes na terugkeer. Wij ondergingen de ouderlijke trektochten als een natuurverschijnsel. Leuk was het niet, maar wij herinneren ons ook, paradoxaal genoeg, een gevoel van geborgenheid, omdat onze vaders en moeders het goed hadden samen. Voor kinderen is niets zo veilig als de wetenschap dat hun ouders van elkaar houden. Een ander voordeel: we waardeerden hun aanwezigheid des te meer als ze weer thuis waren. Gaat u vooral mee met uw man. Anders dan onze ouders bent u in Brazilië niet onbereikbaar voor uw aanstaande derdegroeper. U kunt desnoods de hele dag met haar skypen en appen (dit is overigens geen aanbeveling!). Geniet samen, heb vertrouwen in uw oppas, en zorg dat ze goede frietjes bakt.

Lees alle opvoedvragen in Kek Mama 08-2015. Ook een opvoedvraag? Mail ’m naar elsendo@kekmama.nl. Klik hier om meer te lezen van de opvoedtantes Els en Do.

Sara van Gorp

Sara van Gorp is moeder van zoons Ko (8) en Toon (4) en hoofdredacteur van Kek Mama.

“Niet op het hoofd slaan!” Ik herinner me mijn jeugd als uiterst harmonieus, maar blijkbaar vond mijn vader het op enig moment toch nodig mijn zusje en mij de grondbeginselen van veilig ruziemaken bij te brengen. Want die zin herinner ik me maar al te goed.
 

Bonje van formaat

Hier thuis blijf ik me erover verbazen hoe krankzinnig snel gezellig klooien kan omslaan in bonje van formaat. Laatst bouwden Ko en Toon samen een hut met hangmat voor diverse knuffels. Ik moest als knecht een laken met een megastapel Donald Ducks op de kast zien te draperen zodat het niet naar beneden zou storten. Maar verder hoorde ik een uur lang enkel gebroederlijk geklets uit hun kamer over waar de slang en Dikkie Dik dan wel moesten liggen. En dan is toch ineens het huis te klein, inclusief heel hard huilen en schreeuwen. Vanwege, ja, waarom eigenlijk.
 

'Ik bén niet schattig'

Zingt Toon vrolijk een liedje in de auto waarop Ko verzucht: “Wat is Toon toch schattig”, is meteen de boot aan. “Ik bén niet schattig, ik ben cool!” Om vervolgens de rest van de rit woest te zijn. Een beetje geholpen door Ko met zijn aanhoudende “Jij bent echt wel schattig hoor”.
 

Een team

Ik weet wel dat het gezond is voor de junioren om thuis te leren ruziemaken, maar man, moet dat met zo veel herrie? Na zo’n vroege ochtend vol mot en gedoe zegt Toon ineens voordat we de deur uitgaan richting school en crèche: “Wij zijn een team hè Ko.” Ik smelt. En gelukkig heeft dat team elkaar nog nooit op het hoofd gemept.
 

Toch maar eens onze opvoedtantes Els & Do om tips vragen. Hun advies in Kek Mama 08-2018 om je kind opdrachten te geven in de supermarkt werkt bij mij in elk geval als een dolle tegen gedrens. Het nummer koop je hier.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

kinderfiets hier op letten
Beeld: Unsplash

Op zoek naar een goede fiets voor je kind? Lees hier waar je allemaal op moet letten: wij hebben de belangrijkste criteria voor aanschaf van een kinderfiets op een rij gezet.

Maat

Bij de fietsenwinkel vind je tientallen fietsen en het is vaak lastig te bepalen welke geschikt is voor je kind. Ga in de eerste plaats af op de leeftijd en lengte van je kind. Kleuters hebben over het algemeen een fiets nodig met een wielmaat van 20 inch. Kinderen van ongeveer 7 tot 14 jaar fietsen op een jeugdfiets met een wielmaat van 20 tot 26 inch. Let op: niet elk merk heeft alle soorten maten, dus ga eerst goed na welke maat je kind nodig heeft.

 

Lees ook:
7 tips om je kind veilig naar school te laten fietsen >

 

Hoogte & breedte

Koop nooit een te grote fiets, met het idee dat hij er dan langer plezier van kan hebben. Een te grote fiets is niet prettig voor je kind en bovendien gevaarlijk. Let erop dat de voeten van je kind plat bij de grond kunnen komen en dat zijn knieën het stuur niet raken. Ook moet het breedte van het stuur even groot zijn als de schouderbreedte van je kind. Kan je kind nog niet zo goed fietsen, dan is het verstandig om het zadel wat lager te zetten. Zorg er dan ook voor dat je de hoogte van het stuur iets aanpast, zodat de zithouding goed blijft.

 

Fietshelm

Valt je kind tijdens het fietsen, dan voorkomt een fietshelm hersenletsel en schade aan het hoofd. De helm zit als een extra laag om het hoofd heen en zorgt voor bescherming. Een fietshelm is niet verplicht, maar wel aan te raden – zeker als je als je kind nog niet zo behendig is in fietsen. Ga je een fietshelm aanschaffen, neem je kind dan mee naar de winkel zodat hij de helm kan passen. Controleer of de helm voldoet aan de Europese norm (CE-markering) en of hij goed aansluit op het hoofd. Je kind moet bij het dragen van de helm nog steeds goed kunnen zien en horen, om veilig te kunnen deelnemen aan het verkeer. Lees hier meer over het dragen van een fietshelm door je kind.
 

Bron: ANWB & Fietsersbond.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >